- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. mája 2022

Na čítanie a počúvanie

 

ZÁPISNÍK (21/2022)

V zmätku a neistote, v atmosfére informačnej vojny nezaškodí zopár dobre mienených rád a tipov na čítanie a počúvanie.

Politický analytik Ján Baránek komentuje v Televízii Slovan aktuálne spoločensko-politické dianie, kriticky odhaľujúc morálnu aj intelektuálnu biedu súčasnosti a falošnosť takzvaných elít:

TV Slovan – RNDr. Ján Baránek

::

Petr Bohuš je český novinár, redaktor, mediálny analytik a poradca. Vo svojich videách sa zamýšľa nad stavom spravodajstva a publicistiky, kladie si predovšetkým otázku, či novinárom záleží na hľadaní pravdy:

Česká televize proti Tuckeru Carlsonovi

::

A Petr Bohuš ešte raz, vo videu, v ktorom poukazuje na zaujatosť a manipulatívny charakter masmédií (v tomto prípade ide o Českú televíziu):

Václav Klaus v ČT jako hvězda ruské propagandy

::

Historik Martin Lacko reaguje na umelo vyvolanú kauzu okolo udelenia štátneho vyznamenania trom bojovníkom za slovenskú samostatnosť:

Na margo ocenenia Púčika, Tunegu a Tesára Radom Ľudovíta Štúra I. triedy

::

Napokon, s dovolením, krátky úryvok z mojej knihy Spoločnosť bez svetla:

„Kríza, ohrozujúca samotnú existenciu západnej kultúry a civilizácie, má viacero aspektov – politický, ekonomický, demografický, sociálny, ale predovšetkým morálny. Vo svete bez hraníc, noriem a pravidiel sa rozmáha neistota a vláda bezcharakternosti. Je to zároveň kríza dôvery a tiež kríza zmyslu – človek nevie, čomu a komu má veriť, nenachádza pevné orientačné body a v konečnom dôsledku ani zmysel svojho života, hádam s výnimkou zhromažďovania peňazí a pracovných či kariérnych úspechov.

Relativistická mentalita spôsobuje škody v celom spektre žitia, politiku nevynímajúc. Ako sa môžeme na niečom dohodnúť, ak nenachádzame spoločné hodnoty? Ak neexistuje nič večné a nemenné, sme nútení stavať na piesku – naše dielo sa teda skôr či neskôr zrúti. Aj politické koncepcie opierajúce sa výlučne o volebný úspech a priazeň väčšiny sú postavené na piesku.

Nečudo, že dnešní politici preferujú krátkodobé riešenia, spravidla nepresahujúce dĺžku volebného obdobia. Spoliehajú sa na byrokraciu a rady odborníkov, ale chýba im dlhodobá stratégia, ako aj ideová výstuž, ktorá by dala ich činnosti jasný smer a zacielenie. Politika prestala byť poslaním, zmenila sa na úrad, ktorý treba rýchlo využiť – časté striedanie garnitúr len zosilňuje potenciál korupcie.“

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (20/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.