Ak nedôjde k odblokovaniu ukrajinských prístavov, mnohé krajiny budú čeliť potravinovej kríze, varuje Zelenskyj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z blokovania exportu 22 miliónov ton potravinárskych produktov. Ako referuje spravodajský web CNN, zároveň varoval, že ak nedôjde k odblokovaniu ukrajinských prístavov, mnohé krajiny budú čeliť potravinovej kríze.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Svetové spoločenstvo musí Ukrajine pomôcť odblokovať námorné prístavy, inak bude po energetickej kríze nasledovať potravinová kríza a bude jej čeliť mnoho ďalších krajín,“ povedal Zelenskyj na stretnutí s médiami po sobotňajšom rokovaní s portugalským premiérom Antóniom Costom v Kyjeve.

„Rusko zablokovalo takmer všetky prístavy a všetky, takpovediac, námorné príležitosti na vývoz potravín – nášho obilia, jačmeňa, slnečnice a ďalších. Rusko po energetickej vyvolá aj potravinovú krízu, ak neodblokujeme námorné trasy a nepomôžeme krajinám v Afrike, Európe a Ázii, ktoré potrebujú tieto potravinárske výrobky. Jedným zo spôsobov je vojenské riešenie. Preto sa obraciame na našich partnerov s požiadavkami týkajúcimi sa zbraní,“ dodal Zelenskyj.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Volodymyr Zelenskyj