Šéf Aktualít Matovičovi pripomenul staršie postoje k ĽSNS. Si hanba, reagoval politik

Igor Matovič. Foto: Pavel Neubauer/TASR Igor Matovič. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Tohtotýždňové rokovania podpory protiinflačného balíčka medzi ministrom financií Igorom Matovičom a podpredsedom ĽSNS Martinom Beluským zarazilo aj šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho. Ten expremiérovi pripomenul jeho staršie postoje k uvedenej strane. Spustilo to jednu z najostrejších prestreliek medzi politikom a novinárom v poslednom čase.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý pomoc so schválením svojho protiinflačného balíčka cez týždeň hľadal aj u opozičnej ĽSNS, sa dostal do konfliktu so šéfredaktorom spravodajského portálu Aktuality Petrom Bárdym.

Novinár mu ešte v sobotu na sociálnej sieti pripomenul jeho slová bezprostredne po tom, ako bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár v roku 2019 kotlebovcov ako stranu nerozpustil.

„Povedal, že každý politik, ktorému úprimne záleží na tom, aby fašizmus ‚plíživo‘ nerozťahoval svoje nebezpečné chápadlá po Slovensku, by si mal oddnes vyhrnúť rukávy, vyliezť zo svojej bubliny či kaviarne a začať konečne riešiť skutočné problémy, ktoré ľudí na Slovensku trápia. Teraz chce riešiť ‚skutočné problémy ľudí‘ s ĽSNS,“ napísal Bárdy.

Šéf rezortu financií na druhý deň v obzvlášť tvrdej reakcii uviedol, že práve masívnou pomocou rodinám rieši skutočné problémy ľudí a tým umenšuje priestor pre rozťahovanie fašizmu. „A keď k tomu pomôže pár hlasov poslancov, ktorých niekto nazýva fašistami, urobím to. Lebo skutočný fašizmus je v tejto ťažkej chvíli sabotovať pomoc rodinám, a nie hlasovanie za rodiny,“ dodal.

Ako fašistov pritom kotlebovcov dlhodobo častuje aj sám Matovič. V roku 2017 v odozve na šekovú kauzu – ktorá sa tiež týkala pomoci rodinám – dokonca priamo v parlamente povedal, že inak ich už volať nebude. „Ste odporní fašiti a urobím všetko pre to, aby ste tu nabudúce neboli,“ skonštatoval tiež toho času Matovič.

Bárdy vraj nevie, čo je hľadanie pravdy

Bárdymu bývalý predseda vlády priamo pod facebookový príspevok dokonca napísal, že je tak obmedzený, že ani nedokáže pochopiť to, čo cituje. Nielen pri tejto myšlienke, ale aj neskôr v komentári expremiér novinárovi tykal.

„V tvojej bublinke problémy rodín nevidíš, ale mrzí ma veľmi, že si nedokážeš aspoň uvedomiť, že práve arogantné sebestredné odmietanie pomoci rodinám v núdzi je tá najlepšia živná pôda pre fašizmus. Pravidelne sa skrývaš za Jána Kuciaka, hráš sa pomaly na jeho tútora. V skutočnosti nie si z neho ani odvarom. Si hanbou. Nevieš, čo je hľadanie pravdy, nevieš, čo je objektívna žurnalistika. Užívaš si pocit pomaly Boha, ktorý môže aj lož na pravdu prekrstiť,“ povedal mu okrem iného.

Obaja aktéri majú pomerne nepriateľský vzťah už dlhšie. Bárdy je autorom kritickej knihy Obyčajný Matovič. Homo vulgaris z roku 2021 a bol okrem iného kritikom fondu pre investigatívnych novinárov, ktorého zriadenie Matovič predstavil krátko po voľbách. Fond o objeme 10 miliónov eur mal byť krytý zo štátneho rozpočtu. Neraz jeho nápady kritizoval aj v redakčných komentároch.

Hegerovi rozhovory s ĽSNS neprekážajú

Proti rokovaniu Matoviča a ĽSNS, ktorým vraj vzniká takzvaná „temná koalícia“, sa v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike ohradila aj nezaradená poslankyňa Hlas-SD Denisa Saková a šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). V diskusnej relácii TV Markíza Na telo ho ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) označila za „primerane nechutné“.

Súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) naopak uviedol, že Matovičovo rokovanie s podpredsedom ĽSNS Martinom Beluským mu vôbec neprekáža. Vraj by mu prekážalo to, ak by prišlo k porušeniu koaličnej zmluvy – k dohadovaniu a obchodovaniu. 

Pomoc v boji proti inflácii prerokuje plénum NR SR v zrýchlenom režime. Poslanci to schválili na štvrtkovom hlasovaní po 19. hodine. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 50 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Za skrátené legislatívne konanie hlasovalo 83 zo 134 prítomných poslancov.


Ďalšie články