Naša justícia sa uberá správnym smerom, uviedol premiér

NETKY.SK • 22 Máj 2022, 12:20 • 2 min
Naša justícia sa uberá správnym smerom, uviedol premiér

BRATISLAVA – Premiér Eduard Heger (OĽaNO) skonštatoval, že justícia na Slovensku sa uberá správnym smerom. Reagoval tak na najnovšiu správu Európskej komisie (EK). Tá podľa premiéra tiež hovorí, že Slovensko dosiahlo pokrok v justícii.

slovakia

left justify in out

„Potešilo ma, že v oblasti digitalizácie súdnictva sme sa ocitli na najvyšších priečkach v rámci Európskej únie. Naopak, naším slabým miestom naďalej zostáva to, ako verejnosť vníma nezávislosť súdnictva,“ uviedol premiér. Heger je však presvedčený, že očista justície, zavedenie nových súdnych obvodov, vznik Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR a ďalšie reformy z plánu obnovy budú viesť k väčšej spokojnosti občanov s fungovaním súdnictva. Podčiarkol, že bez neho nemôže existovať právny štát a bez právneho štátu zasa spravodlivosť. „A bez spravodlivosti nemôžeme budovať prosperujúcu spoločnosť,“ uzavrel.

 

img

 

EK v závere týždňa zverejnila desiaty porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície. Tohtoročná hodnotiaca tabuľka poskytuje údaje o efektívnosti, kvalite a nezávislosti justičných systémov v členských štátoch a obsahuje aj dáta o účinkoch pandémie ochorenia COVID-19 na efektívnosť justičných systémov, ako aj o dostupnosti spravodlivosti pre osoby so zdravotným postihnutím. Tabuľka prvýkrát obsahuje aj údaje o zavedených opatreniach na podporu osôb so zdravotným postihnutím pri prístupe k spravodlivosti. Slovensko sa v tejto oblasti ocitlo na 9. mieste spomedzi 27 členských krajín.

 

img

 

V prieskume, ktorý zisťoval, ako firmy vnímajú efektívnosť ochrany investícií zo strany justície, sa Slovensko ocitlo na 4. najhoršom mieste v EÚ (po Poľsku, Cypre a Lotyšsku), keď dôveru v justičný systém má len okolo 32 % oslovených subjektov. Najvyššiu mieru istoty v justičnú ochranu prejavili podniky z Írska, Luxemburska a Fínska.

 

Možno vás zaujme: Zákon o štátnom občianstve pripravil o slovenský pas viac ako 4 000 ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona