5 tipov ako spomaliť, keď sa cítite horúčkovito zaneprázdnený

Máte pocit, že sa stále ponáhľate, no napriek tomu nestíhate? Cítite sa vyčerpaný, bez energie alebo takmer vyhorený? Verte mi, nie ste v tom sami. Doba zameraná na výkon, vysoké nároky, tony rôznych informácií a každodenný zhon má vplyv na nás všetkých.

Pravidelne potrebujeme pauzu, potrebujeme spomaliť a nájsť vnútornú rovnováhu. V prvom rade si potrebujeme si DOVOLIŤ žiť pomalšie. Mnoho ľudí vie, že sa má o seba starať, ale neurobia nič konkrétne (lebo majú výčitky, že míňajú čas). Nedovolia sa to.

Potrebujeme si dovoliť si naplánovať si oddych, čas pre seba. Neodkladať seba na neskôr. Je nevyhnutné, aby sme sa v tomto uponáhľanom svete stali sami pre seba prioritou. Nikto iný sa o nás nepostará, ak to neurobíme my sami, žiaľ.

Verte mi, nič vám neujde. Ba naopak, získate viac radosti a s/POKOJnosti. Už len tým, že vystúpite z autopilota, budete mať pocit, že máte svoj život viac vo svojich vlastných rukách.

Hoci investujete pár minút pre seba, pocity, ktoré prídu, vám vrátia vašu investíciu. Budete mať viac energie, radosti aj nadšenia ísť ďalej. Pretrhnete reťaz reaktivity a únavy.

Vyskúšajte 5 tipov ako na pomalší, pokojnejší život:

  • Pridajte do svojho To-do listu prázdny riadok - nemusíte mať naplánovanú každú minútu dňa, aby ste ho využili čo najefektívnejšie. Práve tak často dostávame samých seba do stresu. Skúste na seba menej tlačiť a vyhraďte si denne pár minút len tak, pre seba. Môžete si v pokoji vypiť kávu, prejsť sa na čerstvom vzduchu alebo sa pár krát zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť a vnímať svoje pocity. Jednoducho čas, kedy nemusíte nič. A naplno si tých pár minút vychutnajte.
  • Multitasking nefunguje - náš mozog dokáže venovať plnú pozornosť len jednej činnosti. Ak prepíname medzi viacerými úlohami, nesústredíme sa dostatočne ani na jednu. Môžeme pri tom ľahšie robiť chyby a dostať sa do stresu. Skúste venovať svoju pozornosť len jednej úlohe a až keď ju dokončíte, prejdite na druhú.
  • Vychutnajte si jedlo - skúste pri raňajkách alebo večeri vypnúť telefón, počítač či televíziu a nejedzte za chodu. Doprajte si dostatok času na svoje jedlo, jedzte pomalšie a vnímajte všetky vône, chute a pocity.
  • Naučte sa oddychovať - hoci to znie ako samozrejmosť, veľa ľudí nevie ako na to. Alebo možno vedia, ale považujú to za stratu času alebo niečo, na čo nemajú nárok. Bez oddychu sa nám ale môžu vybiť baterky a môžeme ľahšie vyhorieť. Zaslúžite si plnohodnotný spánok, aj keď ste nesplnili celý To-do list. Nájdite si každý deň čas aspoň na jednu činnosť, ktorá vám prináša radosť a neodkladajte ju!
  • Robte jednu činnosť vedome - vyberte si aspoň jednu činnosť, ktorú robíte každý deň automaticky. Skúste ju urobiť pomalšie, vedomejšie. Môže to byť, napríklad, cesta do práce, umývanie riadu či varenie. Ak bežne popri varení plánujete úlohy na zajtra, skúste sa zastaviť, spomaliť. Všímajte si, aké vône cítite, čo počujete, čo cítite v rukách pri tejto činnosti, aké pocity cítite v tele. Vnímanie toho, čo sa deje v prítomnosti tu a teraz, rozvíja našu zručnosť všímavosti. Všímavosť alebo Mindfulness môžete trénovať a vniesť si tak do života menej stresu a viac rovnováhy.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy