Fortuna liga - souhrn 10. kola nadstavby: Pohronie se loučí vítězstvím

21.05.2022, 19:11, aktualizováno 21.05.2022, 19:11
Komentáře a souhrny
Sestupující Pohronie se s nejvyšší soutěží rozloučilo vítězstvím nad Senicou, naopak Sereď své účinkování zakončila porážkou od Ružomberoku. Mistr z Bratislavy po nepovedeném začátku proti Žilině jen vyrovnal na 2:2.
O titul

Spartak Trnava - DAC Dunajská Streda 1:0

21.05.2022 17:00

Góly: 82. Yusuf Bamidele

Posledné kolo slovenskej Fortunaligy prinieslo tri body domácemu Spartaku Trnava, ktorý si poradil s celkom FC DAC 1904 Dunajská Streda najtesnejším rozdielom 1:0 (0:0).

Zápas už nemohol v tabuľke nič zmeniť. Pre Martina Škrtela, ktorý priviedol trnavské mužstvo na ihrisko ako kapitán, išlo o posledný zápas v profesionálnej kariére. Pred úvodným hvizdom mu domáci funkcionári, hráči a zástupca fanúšikov pogratulovali pred zrakmi viac ako osem tisíc divákov k bohatej kariére. V symbolickej 37. minúte (toto číslo nosí Škrtel roky na drese) stopéra podľa dohodnutého scenára vystriedal vekom ešte dorastenec Marek Ujlaky mladší. Pri schádzaní z ihriska lomcovali Martinom Škrtelom silné emócie a potlesk z tribún neustával.

Napokon mu domáci i hosťujúci hráči vytvorili uličku, ktorou zišiel z trávnika. Do tohto momentu sa hralo prevažne medzi šestnástkami. V 25. minúte Mikovič centroval na Azeveda a brankár Veszlinov s pomocou obrancov nebezpečenstvo odvrátil. Vzápätí musel hosťujúci gólman zasahovať po hlavičke Olejníka. Krátko nato sa neujala Mikovičova nepresná strela. V 35. minúte strieľal Škrtel. Na opačnej strane tesne minul z hranice šestnástky Balogh. Gól na kopačke mal Mikovič, zblízka však trafil do bočnej siete.

Druhý polčas mal podobný priebeh ako prvý, mužstvá sa ťažšie rozbiehali. V 65. minúte pohrozil striedajúci Iván. Zakrátko strieľal trnavský krídelník opäť. Veszelinov jeho zakončenie vyrazil pred Bukatu, ktorému sa lopta zamotala medzi nohy a nedokázal z päťky doraziť. Gólmana DAC-u potom zamestnal Bamidele Yusuf. Skóre sa nemenilo ani po veľkej šanci Bukatu, ktorý trafil do miest, kde stál Veszelinov. V 82. minúte dlhý Ujlakyho nákop z vlastnej polovice prebral Bamidele Yusuf, presadil sa v osobnom súboji a strelou po zemi k bližšej žrdi otvoril skóre - 1:0.

Nigerijský krídelník mal zakrátko ďalší strelecký pokus, no tentoraz bol pri zákroku úspešný Veszelinov. V závere unikol Boateng. Prihral Kozakovi, ten však zazmätkoval. Následne z priameho kopu nedal gól Iván. Trnava zdolala Dunajskú Stredu v záverečnom stretnutí sezóny 1:0.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - MŠK Žilina 2:2

21.05.2022 17:00

Góly: 45+1. Tigran Barseghjan, 72. Andre Green - 4. Patrik Iľko, 35. Dávid Ďuriš

ŠK Slovan Bratislava uzavrel nadstavbovú časť Fortunaligy zápasom desiateho kola, v ktorom na domácej tráve remizoval s mužstvom MŠK Žilina 2:2 (1:2).

Pred úvodným výkopom funkcionári domáceho klubu odovzdali dres s číslom 100 maďarskému stredopoliarovi Dávidovi Holmanovi. Duel na Tehelnom poli bol zároveň posledným v kariérach hlavného rozhodcu Dušana Sedláka a jeho asistentky Márie Súkeníkovej. Už pred stretnutím bolo rozhodnuté o tom, že Žilinčania skončia v tabuľke na šiestej priečke a zahrajú si semifinále play off o Európsku konferenčnú ligu proti AS Trenčín. Slovan sa zas začiatkom júla predstaví v prvom predkole Ligy majstrov.

Belasí nastúpili na posledný zápas majstrovskej sezóny bez štvorice De Marco, Kankava, Kašia a Rabiu. Všetci menovaní dostali skoršie dovolenky. Zdravotne stopercentne nie je v poriadku Vladimír Weiss ml., ktorý začal stretnutie na lavičke náhradníkov. Hostia odštartovali duel veľmi dobre. Vo štvrtej minúte Kaprálik na pravom krídle využil zaváhanie domáceho kapitána Božikova a nabil Iľkovi, ktorý loptu zblízka zasunul do bránky - 0:1.

Slovan mohol kontrovať po úniku Zmrhala, český krídelník však prudkou strelou minul. Ešte väčšiu príležitosť mal Barseghjan, ktorý z 20-tich metrov nastrelil brvno žilinskej bránky. Neujala sa ani pätička Mráza; chýbala jej razancia. Hostia podnikali nebezpečné výpady. V 28. minúte neplatil pre ofsajd Kaprálikov gól. Žilinský útočník mal o chvíľu veľkú príležitosť po ďalšej hrúbke Božikova, no zoči-voči Chovanovi nastrelil pravú žrď. Potom z diaľky veľmi pekne trafil Ďuriš - 0:2. V nadstavenom čase prvého polčasu dokázal Slovan znížiť: na konci peknej akcie Mráza bol Barseghjan - 1:2.

Domáci vstúpili do druhého polčasu s Čavričom a Greenom, ktorí nahradili Lovata s Holmanom. V 56. minúte zviedol Kaprálik bežecký súboj s Hrnčárom. Víťazne z neho vyšiel krajný bek domáceho tímu. Belasí na rozdiel od prvého polčasu hrali v obrane koncentrovanejšie. Ich šanca urobiť niečo s výsledkom prišla v 71. minúte, keď striedajúci Green aj s prispením Kopasovho teču prekonal Belka - 2:2.

Pár sekúnd po príchode na ihrisko mohol skórovať Weiss ml., ale dobre zasiahol žilinský brankár. Vyše päťtisícová divácka návšteva ďalší gól nevidela, nič to však neubralo na jej majstrovskej radosti, ktorá vypukla po konečnom hvizde. Štvornásobný šampión slovenskej Fortunaligy ŠK Slovan Bratislava remizoval v sobotu na Tehelnom poli s celkom MŠK Žilina 2:2.

Více informací k zápasu

MFK Ružomberok - ŠKF Sereď 3:1

21.05.2022 17:00

Góly: 6. Štefan Gerec, 10. Todor Todoroski (vl.), 43. Martin Regáli - 36. Andrej Fábry (pen.)

Peknú bodku za nanajvýš úspešným ligovým ročníkom Fortunaligy urobil pod Čebraťom MFK Ružomberok. V desiatom kole nadstavbovej časti zdolal celok ŠKF Orion Tip Sereď 3:1 (3:1) a raduje sa z konečného druhého miesta v tabuľke.

O tom, že Liptáci skončia v lige strieborní, bolo rozhodnuté už pred týmto duelom. Súper domácich zo Serede zas nedostal licenciu pre ďalší ligový ročník, a tak sa s Fortunaligou lúči ako vypadávajúce Pohronie. Ružomberok nastúpil v trochu pozmenenej zostave. Nezabránilo to však tomu, že už v šiestej minúte išiel do vedenia. Vtedy po Fabišovom priamom kope hlavičkoval do siete Gerec - 1:0.

O štyri minúty po tomto momente bolo 2:0, keď sa Regáli predral po ľavej strane a Gerec dotlačil loptu za bránkovú čiaru. V 21. minúte musel zasiahnuť ružomberský gólman Frühwald. Potom šťastie z diaľky skúšal Todorovski, a tesne minul cieľ. V 35. minúte po zákroku Frühwalda na Cohana rozhodca Ochotnický nariadil pokutový kop, ktorý Fábry rutinérsky premenil - 2:1. Penaltovej situácii predchádzala nevydarená "malá domov" Fabiša. V 43. minúte po strele Luku na 3:1 zvýšil Regáli.

Od 57. minúty mali hostia na ihrisku o jedného muža menej. Prenikajúceho Domonkosa, ktorý si to šinul stredom ihriska a bol by išiel sám na brankára Chudého, zozadu na zem poslal Osmanovič a uvidel červenú kartu. V druhom polčase sa stretnutie viac - menej iba dohrávalo, bez vzruchu pred bránami.

V 88. minúte tutovku nevyužil domáci dorastenec Úradník. V závere veľkú príležitosť spálil ďalší mladík v drese MFK Macejko. Ružomberok zdolal na záver sezóny Sereď 3:1. Po zápase ružomberský tím prevzal strieborné medaily z rúk legiend československého futbalu Antonína Panenku, Karola Dobiáša a Jozefa Chovanca.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava32228271:2574
2.MFK Ružomberok321712358:2363
3.Spartak Trnava32179636:1760
4.DAC Dunajská Streda3212101039:3746
5.ŠKF Sereď321091334:4639
6.MŠK Žilina328101443:5234
O udržení

Tatran Liptovský Mikuláš - FC Zlaté Moravce 0:2

21.05.2022 17:00

Góly: 35. Tomáš Horák, 87. Alexandros Kyziridis

Nováčik Fortunaligy MFK Tatran Liptovský Mikuláš nezvládol posledný duel nadstavbovej časti slovenskej najvyššej súťaže a s predposledným celkom FC ViOn Zlaté Moravce prehral na domácej tráve 0:2 (0:1).

Liptákom sa nečakane otvorila šanca postúpiť do baráže o Európsku konferenčnú ligu. Stalo sa tak po tom, čo sa Sereď neodvolal voči odobratiu licencie. Zlatým Moravciam v záverečnom kole o nič nešlo, no napriek tomu dokázali na ihrisku motivovaného súpera získať všetky body. Od úvodu hrali bezstarostne. Aktívny Horák mohol otvoriť skóre už po 15-tich minútach, ale brankár Luksch včas vybehol a zmaril mu šancu. Horák sa dočkal v 25. minúte po akcii, ktorá začala od brankára hostí Lukáča - 0:1.

Domáci celok mohol vyrovnať v 57. minúte. Pavúk tesne minul bránu. Liptáci v záverečnej štvrťhodine zvýšili aktivitu. Hlavičku Šindelářa Lukáč kryl. Tri minúty pred koncom sa vyhol ofsajdovej pasci Kyziridis a rozhodol o troch bodoch pre hostí. Tie domácich napokon nemrzeli, pretože konkurent Tatrana v boji o barážovú priečku tabuľky Michalovce bral v Trenčíne len bod a Liptákov už nepredbehol. Liptovský Mikuláš prehral na záver sezóny so Zlatými Moravcami 0:2.

Více informací k zápasu

AS Trenčín - Zemplín Michalovce 2:2

21.05.2022 17:00

Góly: 25. Njegoš Kupusović, 71. Eynel Soares - 41. Matúš Marcin, 50. Polydefkis Volanakis

Trenčín a Michalovce odohrali posledný duel nadstavbovej časti aktuálneho ročníka Fortunaligy pod hradom Matúša Čáka. Domáci AS v sobotu na vlastnom štadióne iba remizoval s východniarmi 2:2 (1:1).

Pred týmto duelom strácali hosťujúce Michalovce na ôsmy Liptovský Mikuláš jediný bod. To znamenalo, že ak by ho v poslednom kole predbehli, hrali by baráž o účasť v Európskej konferenčnej lige. Naopak, domáci Trenčín na prvej priečke tabuľky v skupine o záchranu v najvyššej súťaži už nemohlo ohroziť nič. Trenčínu sa v nadstavbovej časti veľmi darilo a svoju pozíciu si tak udržal celkom zaslúžene. Trenčania sa ujali vedenia v 25. minúte.

Vtedy domáci Azango prihral Kupusovičovi, ktorý aj s prispením Ranka prekonal Kožuchara. AS tak išiel do jednogólového vedenia. Michalovčania na takýto vývoj zápasu reagovali zvýšením svojej aktivity. A v 41. minúte sa dočkali vyrovnania. Stalo sa tak po tom, čo útočník Zemplína Marcin prestrelil Ilieva. Stav bol teda vyrovnaný a do skončenia prvého dejstva sa viac nezmenil.

V 50. minúte išli hostia dokonca do vedenia. Po rohu Kotulu sa hlavou presadil Valanakis - 1:2. Považania však dokázali gólovo odpovedať zásluhou striedajúceho Soaresa, ktorý v 71. minúte obišiel Kožuchara a zakončil do odkrytej bránky. Viac gólov v tomto zápase nepadlo. AS Trenčín remizoval s najvýchodnejším celkom slovenskej Fortunaligy MFK Zemplín Michalovce 2:2.

O barážových priečkach a ich obsadení bolo definitívne rozhodnuté. Skupinu o udržanie sa vo Fortunalige vyhral Trenčín so 48 bodmi. Druhú priečku obsadil Liptovský Mikuláš, hoci dnes prehral doma so Zlatými Moravcami. Zhodne s Michalovcami nahral za celú sezónu zhodne 40 bodov, no na rozdiel od východniarov si zahrá i baráž o Európsku konferenčnú ligu.

Více informací k zápasu

FK Pohronie - FK Senica 1:0

21.05.2022 17:00

Góly: 2. Miloš Lačný

Na záver sezóny dopriali hráči Pohronia svojim fanúšikom výhru, keď zdolali celok FK Senica tesne 1:0 (1:0).

Domáci vstúpili do zápasu aktívne. V druhej minúte prihrávku Steinhübela zužitkoval v päťke bez prípravy Lačný - 1:0. Následne to bola hra mačky s myšou. V senickej základnej zostave sa objavilo sedem hráčov do 19 rokov, z toho dvaja sedemnásťroční a traja osemnásťroční. Dorastenci zo Záhoria sa iba bránili a čelili viacerým šanciam súpera.

Ožvolda hlavou mieril nad brvno. Klabník zakončoval tesne vedľa, tvrdú strelu Blahúta gólman zneškodnil Odráška. Steinhübel tečoval loptu do brvna a slabšou strelou z otočky z vnútra šestnástky neuspel ani Lačný. Lačný to vyskúšal aj razantnou strelou z priameho kopu, no pálil vedľa žrde. Pred prestávkou dvakrát tvrdo pálil Pajer: najprv tesne vedľa, a potom ho s veľkými problémami vychytal devätnásťročný Odráška.

Pohronie poslalo do druhého polčasu štyroch nových hráčov a bolo stále aktívne. Senica nominovala šestnásťročného mladíka a v 57. minúte vyslala prvú strelu v zápase. Halcin z asi dvadsiatich metrov mieril tesne vedľa. Veľkú príležitosť mali hostia v 68. minúte. Zakončoval Surový, ale loptu výborne zblokoval Kokovas. Hlavičku Totku bez väčších problémov zlikvidoval Lé Giang a ďalšia hlavička Mihála smerovala tesne nad brvno. A keďže sa nepresadil ani aktívny Blahút, Pohronie vyhralo nad Senicou 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
7.AS Trenčín321391058:4348
8.Zemplín Michalovce321241632:4240
9.Tatran Liptovský Mikuláš321171442:5740
10.FK Senica32971629:5134
11.FC Zlaté Moravce32791633:5030
12.FK Pohronie32462227:5918

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele