Johnsonov otec získal francúzske občianstvo - chce si zachovať puto s EÚ
21.5.2022 17:34

Johnsonov otec získal francúzske občianstvo - chce si zachovať puto s EÚ

Uložiť článok
Stanley Johnson povedal, že od syna Borisa dostal na správu o francúzskom občianstve jednoslovnú odpoveď: „Magnifique“.

Otec britského premiéra Borisa Johnsona, Stanley Johnson, oznámil, že sa stal francúzskym občanom a belgickému spravodajskému portálu vysvetlil, že si chce po brexite zachovať "puto" s Európskou úniou. V piatok večer o tom informovali webová stránka stanice BBC a portál denníka The Guardian.

Stanley Johnson (81), ktorého matka bola Francúzka, pre web BFMTV uviedol, že získanie francúzskeho občianstva je preňho „drahocenná“ vec a umožňuje mu „zachovať si časť svojej identity“.

„Znovu sa môžem pokladať za člena EÚ - to je veľmi dobré,“ dodal.

Na rozdiel od svojho syna, ktorý viedol v Spojenom kráľovstve kampaň za vystúpenie krajiny z EÚ, Stanley Johnson hlasoval v referende o brexite v roku 2016 za zotrvanie v Únii. Ostrovný štát následne v roku 2020 odišiel z EÚ.

Neskôr Johnson starší zmenil názor a brexitu vyjadril podporu.

Osobná záležitosť

Johnson starší bol pred takmer 40 rokmi, v rokoch 1979-1984, členom Európskeho parlamentu. Bol jedným z prvých britských štátnych zamestnancov, ktorí po vstupe Británie do EÚ - do vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) - pracovali v Bruseli. Pracoval aj pre Európsku komisiu.

Sídlo britského premiéra na Downing Street v Londýne uviedlo, že rozhodnutie Stanleyho Johnsona prijať francúzske občianstvo je „osobnou záležitosťou premiérovho otca“.

Francúzske ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že pán Johnson získal francúzske občianstvo v stredu 18. mája a požiadal oň 18. novembra 2021. Dodalo, že sa vzťahuje len na Stanleyho Johnsona, ale nie na jeho potomkov.

Stanley Johnson povedal, že od syna Borisa dostal na správu o francúzskom občianstve jednoslovnú odpoveď: „Magnifique“.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.