Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.05.2022 03:45

Kraj otvára unikátne Centrá práce s mládežou SPACE


Ilzustračná snímka (SPACE)


Banskobystrický samosprávny kraj s podporou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny spúšťa projekt Centier práce s mládežou SPACE. Mladí ľudia tu nájdu odborných pracovníkov, kariérových poradcov, psychológov či lektorov, ktorí im ponúkajú podporu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji.


Miesto pre mladých ľudí, kde sa budú môcť rozvíjať, inšpirovať, motivovať, osobnostne rásť, aby sa v budúcnosti vedeli lepšie zamestnať a žiť plnohodnotný život. To je jednou zo základných úloh Centier práce s mládežou SPACE, ktoré dnes Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne otvoril v priestoroch bývalej budovy SOŠ hotelových služieb a dopravy na Haličskej ceste v Lučenci a v Rimavskej Sobote v budove bývalého Coworkingu Kruháč.

Ide o unikátne centrá tohto typu na Slovensku a zároveň pilotný projekt, ktorý má za úlohu overiť tento model práce s mládežou, aby sa postupne mohol rozšíriť do celého Slovenska. V rámci pilotného projektu vznikajú ďalšie takéto centrá v Revúcej, Zvolene, Brezne, Banskej Štiavnici a v Banskej Bystrici. Centrá pôsobia pod Rozvojovou agentúrou BBSK

„Tento projekt vznikol v kraji, kde mnohí tvrdia, že sa nič nedeje. Kde mladí ľudia nemajú dostatok príležitostí na rozvoj a končia ako nezamestnaní. My si to nemyslíme. V každom človeku je potenciál. Každý z nás je jedinečný, no nie všetci sme ho v sebe objavili. Stretávame množstvo mladých ľudí, ktorým možno len chýbal bezpečný vzťah a priestor, partnerský prístup alebo spúšťač ich rozvoja. Preto sme sa rozhodli za podpory ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny založiť Centrá práce s mládežou SPACE,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Súčasťou každého Centra práce s mládežou SPACE sú odborní pracovníci s mládežou, kariéroví poradcovia, psychológovia, či lektori, ktorí prostredníctvom neformálneho vzdelávania, odborného poradenstva a koučovacieho prístupu ponúkajú mladým ľuďom podporu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji. Ich práca je založená na budovaní vzťahu, individuálnej práci a partnerskom prístupe.

„Tento projekt je veľmi dôležitým doplnením vzdelávacieho systému základných a stredných škôl. Tu, v tomto bezpečnom prostredí, pod vedením mentorov, psychológov a pedagógov budú môcť mladí ľudia, žiaci a študenti, z akýchkoľvek podmienok, z akéhokoľvek prostredia získať to, čo nemohli doma. Bezpečné vzťahy, poradenstvo a hlavne víziu, čo môžu v živote dosiahnuť a dokázať,“ doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Centrá sú určené pre mladých ľudí od 13 do 30 rokov s dôrazom na inkluzívne začlenenie zraniteľných a znevýhodnených mladých ľudí. Služby centier môžu využiť žiaci základných a stredných škôl, absolventi, matky bez pracovných skúsenosti a bez ukončeného vzdelania, nezamestnaní mladí ľudia, súčasní a bývalí klienti Centier pre deti a rodiny, mladí z marginalizovaných rómskych komunít, či utečenci z Ukrajiny

„Mladí ľudia nájdu na jednom mieste kariérové poradenstvo, ktoré ich prevedie cestou objavenia svojho potenciálu, výberu správnej školy alebo povolania. Rozvíjať svoje digitálne a technické zručnosti môžu v Innolabbe, ktorý im poskytne základné technické vybavenie a podporu. Centrum práce s mládežou SPACE bude aj priestor, kde mladý človek môže rozvíjať svoj osobnostný rast a to pomocou organizovaných aktivít, či neformálneho a zážitkového vzdelávania. Centrá nezabúdajú aj na tých, ktorí sa nachádzajú v ťažkých životných situáciách. Súčasťou centier sú aj odborníci, na ktorých sa mladí ľudia môžu obrátiť v prípade, že vo svojom živote narazia na prekážky. Pre nich je určené odborné a psychologické poradenstvo,“ vysvetlila Koordinátorka centier pre prácu s mládežou SPACE Lucia Sivoková.

Úlohou centier je zároveň prepájanie kľúčových inštitúcií a organizácií v danom regióne tak, aby mladí ľudia dostali na jednom mieste komplexné informácie o možnostiach ich ďalšieho rozvoja. Kraj v tomto smere na spoluprácu oslovil 403 takýchto organizácií.

Kraj zároveň spustil webovú stránku www.tvojspace.sk, kde záujemcovia nájdu všetky potrebné informácie o Centrách práce s mládežou SPACE v Banskobystrickom kraji.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje vo výške 3 497 265,10 eur.

Autor: (ts-BBSK, Marek Mačica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
31.10.2019
Krajské Regionálne centrá sociálnej ekonomiky – bezplatná pomoc záujemcom
Každé slovenské krajské mesto má už svoje Regionálne centrum sociálnej ekonomiky. Záujemcovia o sociálne podnikanie v nich nájdu odbornú pomoc, nie len pri svojich začiatkoch, ale aj počas svojej činnosti.
viac
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
25.06.2020
Opustené budovy na Kačici plánuje BBSK zmeniť
Banskobystrický samosprávny kraj včera (24. 6.) poslancom, médiám i verejnosti predstavil svoj zámer nového využitia opusteného areálu a budov bývalého SOU stavebného na Kačici v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %