Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.05.2022 12:50

Na Zlatej priadke v Šali bude súťažiť 15 detských divadelných súborov


Zlatá priadka - Šaľa


Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa v Šali uskutoční 49. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka 2022.


 V zrekonštruovanom Dome kultúry v Šali bude od 25. do 28. mája súťažiť 15 detských divadelných súborov s najúspešnejšími inscenáciami z celého Slovenska, informoval Roman Hatala z Mestského kultúrneho strediska v Šali, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. Vyhlasovateľom súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti je Národné osvetové centrum.       

"Výberom cez regionálne a krajské kolá súťaže detskej dramatickej tvorivosti prešlo množstvo divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí. Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory na špičkovej úrovni spolu s tými, ktoré iba začínajú," skonštatoval Hatala. Niektoré súbory sa prezentovali autorskými inscenáciami, objavili sa aj tradičné rozprávky, adaptácie literárnych či filmových predlôh.       

Pedagógovia a režiséri sa detskej dramatickej tvorivosti venujú v základných školách, základných umeleckých školách, centrách voľného času, osvetových strediskách, domoch kultúry i občianskych združeniach. Pre nich sú počas Zlatej priadky určené každodenné rozborové a hodnotiace semináre s odbornou porotou aj pripravovaný workshop. Pre deti z účinkujúcich divadelných súborov je pripravený bohatý divadelný program, ktorého súčasťou budú aj tvorivé dielne.       

Pri otvorení a závere podujatia deti naživo zahrajú festivalovú zvučku, budú spolumoderovať celý priebeh súťaže a prehliadky a každý deň popoludní sa budú stretávať deti z Fóra Zlatej priadky, ktoré tvoria detskú porotu a navrhujú Cenu detskej poroty. Festivalový denník Zlatej priadky Listy detskej Tálie uverejňuje každý deň postrehy a hodnotenia nielen odbornej poroty, ale aj hodnotenia detí z Fóra Zlatej priadky a návštevníkov súťaže a prehliadky.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2018
Neprofesionálni divadelníci sa zídu na súťaži Javiskový škriatok
V Dome kultúry v Šali sa zídu neprofesionálni divadelníci z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Svoje umenie predstavia 28. februára a 1. marca na regionálnej postupovej súťaži Javiskový škriatok, ktorú pravidelne organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre.
viac
08.03.2018
Súčasťou osláv Svetového dňa vody v Šali budú súťaže i rozbory vodných zdrojov
Rozbory kvality vody i umelecké súťaže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody v Šali. Podujatie sa bude konať pred Mestským kultúrnym strediskom, kde budú pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. predvádzať techniku i ukážky napájania potrubia, či vybudovania vodovodnej prípojky.
viac
24.05.2018
V Šali sa zišli detskí divadelníci z celého Slovenska
Detské divadelné súbory z celého Slovenska sa v stredu zišli v Šali na 74. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Celkovo 15 súborov, ktoré postúpili cez regionálne kolá, tu bude do 27. mája súťažiť so svojimi najúspešnejšími inscenáciami.
viac
12.08.2022
Prvý ročník súťaže KlimaOBEC vyhralo mesto Šaľa
Súťaž bežala od 11. mája do konca júna 2022 a realizovalo ju združenie Priatelia Zeme-CEPA, ktoré sa dlhodobo venuje dekarbonizácii regiónov a tvorbe regionálnych kapacít pre koordináciu udržateľnej energetiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %