Fortuna liga - preview 10. kola nadstavby: Poslední kolo

21.05.2022, 09:09
Previews
Před posledním kolem nadstavby je o všem podstatném rozhodnuto - Slovan má další titul, medaile si rozebraly Ružomberok s Trnavou a zklamaní jsou Dunajská Streda nebo Žilina. S nejvyšší soutěží se minimálně na rok loučí Pohronie...
O titul
Spartak Trnava - DAC Dunajská Streda  (sobota 17:00)
V poslednom kole nadstavbovej časti aktuálneho ročníka Fortunaligy privíta tretí celok tabuľky skupiny o titul Spartak Trnava mužstvo FC DAC 1904 Dunajská Streda.

Všetky zápasy posledného kola sa tradične hrajú v jednotnom čase. Krajské derby v Trnave už neprehovorí do konečného poradia. V tabuľke sú totiž všetky miesta definitívne rozdané. Zmena môže nastať len na ôsmej priečke, o ktorú na diaľku zabojujú Liptovský Mikuláš a Michalovce. Minulý víkend odohrala Dunajská Streda posledný domáci súboj v nadstavbe, v ktorom podľahla o druhú priečku bojujúcemu Ružomberku 2:3. Tréner Joao Janeiro v ňom videl svoju tretiu žltú kartu v sezóne, čo v praxi znamená, že v Trnave nebude môcť sedieť na lavičke. Mužstvo bude koučovať tréner brankárov a asistent Martin Raška. Derby v "malom Ríme" bude nielen rozlúčkou s nadstavbovou časťou, ale tiež rozlúčkou Martina Škrtela s aktívnou kariérou. Jedna z najväčších postáv slovenského futbalu, bývalý kapitán národného výberu, účastník MS 2010 a Eura 2016, dlhoročná opora Zenitu Petrohrad, Liverpoolu, či Fenerbahce sa rozhodol skončiť vo veku 37 rokov pre zdravotné problémy.

Spartak ukončí sezónu na bronzovom stupienku. Pred dvoma týždňami do jeho vitríny pribudla trofej za víťazstvo v Slovnaft Cupe. Zverenci trénera Michala Gašparíka inkasovali v 31 kolách len 17 gólov, čo je ďaleko najmenej v celej súťaži. Na druhej strane, siete súperov napli len 35-krát; v skupine o titul má na svojom konte menej len Sereď (33). Na jeseň vyhral Spartak na Žitnom ostrove vysoko 3:0. Vo februári sa v Trnave zrodila remíza 1:1 a v marci v nadstavbe opäť remíza s rovnakým skóre.

Trnava a DAC Dunajská Streda vybehnú na trávnik Štadióna Antona Malatinského v Trnave v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.33 - 4.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Bratislava - MŠK Žilina  (sobota 17:00)
Posledné kolo nadstavby aktuálneho ročníka Fortunaligy spojí v skupine o titul domáci ŠK Slovan Bratislava a celok MŠK Žilina.

Do hry sa v záverečnej fáze ročníka po operácii kolena postupne vrátil Slovanista Dávid Holman. Podľa vlastných slov sa každým zápasom cíti lepšie, čo naposledy potvrdil gólovou asistenciou Tigranovi Barseghjanovi. "Popri tréningoch si naďalej pridávam nejaké cvičenia pomimo, čo je po dlhom zranení normálne. Keď odohrám ešte viac zápasov, budem na tom ešte lepšie. Teším sa, že som späť. Snažím sa dávať do toho svoje maximum, aby som sa vrátil do svojej stopercentnej formy," povedal Dávid Holman. V poslednom stretnutí so Sereďou ukázal pred prihrávkou na gól dobrú orientáciu v priestore. "Všímal som si Tigranov pohyb, snažil som sa mu poslať loptu do behu. Vyšlo to veľmi pekne. Rovnako aj v lige proti Trnave, keď sa mi pätičkou podarilo rozbehnúť našu gólovú akciu. Verím, že pribúdajúcou hernou praxou ukážem viac podobných momentov," dúfa.

"Zápasy so Žilinou bývajú zaujímavé. Žilina má mladý a behavý tím. Samozrejme, chceme uzavrieť sezónu víťazstvom. Nech si potom môžeme naplno užiť oslavy aj s fanúšikmi," vyhlásil stredopoliar. Sám bol pri všetkých štyroch posledných tituloch. "Niektorí ľudia tvrdia, že vyhrať slovenskú ligu je ľahké. Avšak nikde na svete v žiadnom športe nie je jednoduché získať štyri tituly po sebe. Myslím si, že ako klub môžeme byť hrdí na to, čo sme v posledných štyroch rokoch dosiahli. Verím, že aj fanúšikovia sú hrdí a prídu to osláviť spoločne s nami. Ľudia na tribúnach sú vo futbale tí najdôležitejší, pre nich to robíme, oni nám prinášajú extra energiu a cítime sa vďaka nim výnimočne. Už sa naozaj tešíme na oslavy, ktoré si po pandémii môžeme užiť aj s našimi priaznivcami." Posledné dni sú pre Dávida Holmana výnimočné. Okrem návratu do futbalového kolotoča po chirurgickom zákroku sa s manželkou tešia z narodenia syna Nolena.

Slovan Bratislava vyzve Žilinu na Tehelnom poli v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.77 - 9.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Ružomberok - ŠKF Sereď  (sobota 17:00)
MFK Ružomberok zavŕši veľmi vydarenú sezónu zápasom desiateho kola nadstavbovej časti Fortunaligy na domácej tráve proti ŠKF Orion Tip Sereď.

Zverenci Petra Struhára zvíťazili naposledy na Žitnom ostrove nad domácou Dunajskou Stredou 3:2. "Do Dunajskej Stredy sme išli so zámerom vyhrať a to sa nám podarilo," skonštatoval šéf ružomberského realizačného tímu. Liptáci víťazstvom dosiahli métu 60 bodov a definitívne si zaistili striebornú ligovú pozíciu. "Myslím si, že si to zaslúžime za robotu, ktorú všetci v klube robíme a hlavne si to zaslúžia naši hráči. Vytvorili sme fakt dobrú partiu. Môžeme sa pomaly chystať na dovolenky, a potom sa následne dobre pripraviť na Európu, na ligu a na pohár," predostrel plány Peter Struhár. Počas týždňa sa definitívne potvrdilo, že Peter Struhár spolu s asistentom Petrom Tomkom budú viesť mužstvo aj v nasledujúcom ročníku. "Som veľmi rád, že celý realizačný tím zostane pokope, plus by mal do neho prísť ďalší človek. Teraz bude na nás dobre sa pripraviť a udržať chlapcov v ich výkonnosti, aby sme boli dobre pripravení na ďalšiu sezónu," povedal tréner.

Aktuálny súper Liptákov má na konte 39 bodov a sezónu ukončí na piatom mieste. Avšak kvôli nesplneným licenčným kritériám končí svoju púť v najvyššej súťaži. Mužstvo spod Čebraťa má s týmto klubom v prebiehajúcom ročníku priaznivú bilanciu, keď s ním zaznamenalo víťazstvá raz 3:2 a dvakrát 3:1. "Neboli to ľahké zápasy. Vždy sa to niekde lámalo a až potom pribúdali góly. Vieme, že Sereď má určité problémy, ale hráči sú profesionáli. My sa nebudeme pozerať na problémy Serede, ale budeme sa musieť pripraviť na to, aby sme boli dobre nastavení v hlavách a možno aby sme si vyskúšali nejaké alternatívy aj do budúcna," vysvetlil Peter Struhár. Kvôli zraneniam nebudú môcť do ligového súboja zasiahnuť Martin Boďa, Matej Kochan, Samuel Šefčík, Jakub Tancik a Marek Zsigmund.

Ružomberok privíta Sereď v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.12 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava31227269:2373
2.MFK Ružomberok311612355:2260
3.Spartak Trnava31169635:1757
4.DAC Dunajská Streda311210939:3646
5.ŠKF Sereď311091233:4339
6.MŠK Žilina31891441:5033
O udržení
Tatran Liptovský Mikuláš - FC Zlaté Moravce  (sobota 17:00)
V poslednom nadstavbovom kole Fortunaligy hostí nováčik MFK Tatran Liptovský Mikuláš celok, ktorý mal ešte nedávno hrať baráž o zotrvanie v najvyššej súťaži - FC ViOn Zlaté Moravce.

Prezídium Únie ligových klubov na svojom mimoriadnom zasadnutí rozhodlo o baráži o účasť vo Fortunalige a play-off o UEFA Európsku konferenčnú ligu. Vzhľadom na to, že ŠKF Orion Tip Sereď nepodal odvolanie voči rozhodnutiu o neudelení licencie prvostupňovým orgánom licenčného konania SFZ a nebude tak držiteľom licencie pre budúcu sezónu Fortunaligy, ako ani v európskych pohárových súťažiach, Prezídium ÚLK muselo na svojom mimoriadnom zasadnutí rozhodnúť o dvoch zásadných otázkach, týkajúcich sa aktuálnej sezóny. Na základe hlasovania Prezídia ÚLK sa baráž hrať nebude. Vo Fortunalige ostáva družstvo FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Liptáci sú aktuálne na druhej priečke tabuľky skupiny o záchranu a na prvý Trenčín už majú priveľkú stratu. Iba bod za Liptákmi sú však Michalovce a celkovo ôsma priečka Fortunaligy je tak poslednou, kde sa situácia ešte môže zmeniť.

Liptovský Mikuláš privíta predposledné Zlaté Moravce v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.97 - 4.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Trenčín - Zemplín Michalovce  (sobota 17:00)
Nadstavbovú časť aktuálneho ročníka Fortunaligy uzavrie domáci AS Trenčín pod hradom Matúša Čáka v skupine o udržanie sa v najvyššej súťaži zápasom desiateho kola proti Zemplínu Michalovce.

Hostia strácajú na Liptovský Mikuláš, ktorý je v skupine o záchranu druhý, jediný bod a v prípade úspechu a zaváhania nováčika by tak stále mohli pomýšľať na celkovo ôsmu priečku tabuľky. Michalovce sa aktuálne nachádzajú na deviatom mieste so ziskom 39 bodov. V nadstavbovej časti sezóny zaznamenali jednu remízu, tri prehry a päť víťazstiev. V poslednom stretnutí Zemplínčania podľahli na domácom trávniku Liptovskému Mikulášu 1:2. Týmto výsledkom zabezpečili predčasný postup AS do play-off o postup do Európskej konferenčnej ligy UEFA. Zverenci trénera Juraja Ančica sa nachádzajú na vedúcej siedmej priečke so ziskom 47 bodov. V aktuálnom ligovom ročníku sa nadchádzajúci súperi stretli trikrát. Po dvoch výhrach 2:1 a 4:2 v základnej časti sa tím trénera Norberta Hrnčára tešil z výhry 1:0 aj v prvom vzájomnom súboji nadstavbovej časti.

Michalovce v nadchádzajúcej sezóne naďalej povedie Norbert Hrnčár. "Záujem bol zo strany Michaloviec a záujem predĺžiť zmluvu som mal aj ja," uviedol tréner. Doteraz viedol tím v siedmich zápasoch. Prehral iba dvakrát s Liptovským Mikulášom. "Spokojný som predovšetkým s tým, že sa nám rýchlo podarilo dosiahnuť to, prečo som sem prišiel. Primárnym cieľom bola záchrana. Teraz máme priestor na to, aby sme pripravili mužstvo na ďalšiu sezónu s tým, aby bolo silnejšie a konkurencieschopnejšie."

Zemplínčanom sa druhý rok po sebe nepodarilo dostať do prvej šestky nadstavbovej časti a museli tak hrať v skupine o záchranu. "Trenčín ukázal oprávnenosť svojho postavenia. V tejto fáze sezóny bol najlepším tímom nadstavby. Do zápasu pôjdeme s cieľom, aby sme z neho čo najviac vyťažili a aby sme boli úspešní," avizuje pred zápasom michalovský lodivod. Trenčín privíta Michalovce v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.60 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pohronie - FK Senica  (sobota 17:00)
Vypadávajúci celok Fortunaligy FK Pohronie hostí v poslednom kole nadstavbovej časti najvyššej slovenskej súťaže vnútornými problémami trápiaci sa FK Senica.

Už niekoľko kôl pred koncom aktuálnej sezóny bolo jasné, že Pohronci sa s najvyššou súťažou minimálne na rok rozlúčia. Ani ich nadchádzajúci súper na tom nie je omnoho lepšie. Kvária ho veľmi vážne vnútorné problémy. Pred časom podalo viacero hráčov hromadnú výpoveď a Záhoráci tak káder musia dopĺňať dorastencami. Pohronie je teda v tabuľke posledné, za celú sezónu nahralo do týchto chvíľ iba 15 bodov. Seničania sú s 34 bodmi na desiatej priečke, a to sa už nemôže zmeniť smerom nahor ani nadol.

V aktuálnej sezóne sa súperi stretli štyrikrát. V základnej časti Senica najprv zvíťazila 1:0. V odvete dokázala vyhrať 1:0 i na Pohroní. V štvrťfinále Slovnaft Cupu dominovali Záhoráci 3:2 a v nadstavbe opäť o gól 2:1. Pohronie a Senica zabojujú o posledné fortunaligové body podobne ako všetky ostatné celky slovenskej najvyššej súťaže v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.01 - 8.94
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
7.AS Trenčín311381056:4147
8.Tatran Liptovský Mikuláš311171342:5540
9.Zemplín Michalovce311231630:4039
10.FK Senica31971529:5034
11.FC Zlaté Moravce31691631:5027
12.FK Pohronie31362226:5915

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
adalbertus

Hajrá!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele