Úvod ZO ZAHRANIČIA Orbán: Maďarsko je laboratórium, v ktorom sme vyvinuli protilátku proti progresívnej dominancii

Orbán: Maďarsko je laboratórium, v ktorom sme vyvinuli protilátku proti progresívnej dominancii

Viktor Orbán na konferencii CPAC v Budapešti. (Foto: archív)

Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán vystúpil na medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) v Budapešti. V otváracom prejave konštatoval, že problémom Ameriky i západnej Európy je dominancia progresívnych liberálov, pričom liberalizmus Západu prirovnal ku komunistickej diktatúre.

Predseda maďarskej vlády tiež pripomenul, ako Maďarsko zvíťazilo nad komunistickým režimom a porazilo liberálov i medzinárodnú ľavicu. „Maďarsko je laboratórium, v ktorom sme vyvinuli protilátku proti progresívnej dominancii,“ povedal Orbán, ktorý prezentoval dvanásťbodový „maďarský recept“.

Jeho podstatou je okrem iného ísť vlastnou cestou, podporovať cirkvi a rodiny, presadzovať národné záujmy v zahraničnej politike, vybudovať si vlastné médiá či nenechať sa ovplyvniť extrémistickými konšpiračnými teóriami. Orbán tiež zdôraznil význam viery v Boha, pretože „človek musí žiť s vedomím, že raz za svoje činy ponesie zodpovednosť“.

Podľa jeho vyjadrenia bude zlomovým rok 2024, keď budú voľby „na dvoch frontoch boja za západnú civilizáciu“ – v Európskom parlamente i v Spojených štátoch. Medzi hosťami konferencie je aj český exprezident Václav Klaus, ktorého šéf maďarskej vlády pri privítaní označil za „intelektuálne najsmelšieho človeka Európy“.