Týždenný prehľad: McDonald’s odchádza z Ruska, Srí Lanka v platobnej neschopnosti

1. Americká spoločnosť McDonald’s začala s predajom svojich aktív v Rusku. V krajine má 850 prevádzok a zamestnáva 62-tisíc ľudí. Firma už začiatkom marca uviedla, že svoje pobočky v Rusku dočasne zatvára, ale naďalej vypláca zamestnancom mzdy.

2. Tohtoročný rast ekonomiky Európskej únie bude pomalší, než sa pôvodne odhadovalo, za čo môže najmä ruská invázia na Ukrajine. Vo svojej jarnej makroekonomickej prognóze to uviedla Európska komisia (EK). Predošlý odhad ekonomického rastu 4 % bol znížený na 2,7 %.

3. Investičná spoločnosť Warrena Buffetta Berkshire Hathaway kúpila podiel v banke Citigroup v hodnote 3 miliardy dolárov. Spoločnosť zároveň predala takmer celý svoj podiel za viac ako 8 miliárd v telekomunikačnej spoločnosti Verizon.

4. Predaj nových áut v Európe v apríli klesol desiaty mesiac v rade. Počet nových vozidiel registrovaných v Európskej únii, Británii a Európskom združení voľného obchodu (EFTA) v apríli medziročne klesol o 20,2 %.

5. Inflácia v Kanade v apríli vzrástla na 6,8 %. V marci medziročný rast cien dosahoval 6,7 %.

6. Srí Lanka sa ocitla v platobnej neschopnosti, keď prvý raz vo svojej histórii nesplatila svoje dlhy. Krajina včas nezaplatila záväzky z dlhopisov vo výške 78 miliónov dolárov. Srí Lanka nemá dosť peňazí na dovoz potravín ani pohonných hmôt a miera inflácie sa približuje k úrovni 40 %.

7. Rusko skôr či neskôr legalizuje kryptomeny ako platobný prostriedok. V stredu to uviedol minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Zároveň naznačil, že vláda a centrálna banka sa môžu priblížiť k urovnaniu svojich sporov.

8. Ruská ekonomika v prvom štvrťroku medziročne vzrástla o 3,5 %. Tempo rastu tak kleslo z piatich percent v predchádzajúcom štvrťroku.

9. Výrobné ceny v Nemecku dosiahli v apríli medziročný rast o rekordných 33,5 %, za čo môže najmä rast cien energií. V marci výrobná inflácia dosahovala 30,9 %.

10. Britská centrálna banka Bank of England bude musieť ďalej zvyšovať úrokové sadzby, aby bojovala proti riziku rastu cien. V piatok to uviedol hlavný ekonóm centrálnej banky Huw Pill.

11. Inflácia v Japonsku v apríli prvýkrát prekročila stanovený inflačný cieľ centrálnej banky na úrovni 2 %, keď medziročný rast spotrebiteľských cien v Japonsku v apríli dosiahol 2,1 %.

12. Ako v piatok oznámil fínsky štátny energetický koncern Gasum, v sobotu ráno dôjde k prerušeniu ruských dodávok zemného plynu do Fínska. Moskva už zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska, čím reagovala na to, že tieto krajiny odmietli za dodávky plynu platiť Gazpromu v rubľoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre