Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.05.2022 02:25

Mestá sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestá a obce sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami. Vo víťaznej lokalite vyrastie sad s prvkami permakultúry a vzácnymi odrodami ovocných stromov.


Projekt sa zameriava na záchranu miznúcich odrôd. Do výzvy sa je možné zapojiť od 22. mája do 30. júna. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

"Dominantou sadu budú najmä vzácne a staré odrody jabloní a hrušiek s dlhou tradíciou pestovania na Slovensku. Vyberieme ich tak, aby obohatili vybraný región o jedlý sad s prvkami permakultúrneho dizajnu a prispeli aj k adaptácii mesta či obce na klimatickú zmenu," uviedla riaditeľka občianskeho združenia Živica Ivana Poláčková. Výsadbu vo víťaznej lokalite zrealizuje občianske združenie na jeseň.

Najvýraznejším prvkom bude minimálne 15 vzrastlých stromov z ovocinárskej škôlky starých a krajových odrôd v Bielych Karpatoch. Celkovo vysadia 30 drevín – stromov, kríkov a jedlých trvaliek. Sad v sebe spojí úžitkový a vzdelávací charakter verejného priestoru. K vysadenej zeleni pribudnú aj náučné tabule a označenia drevín so zaujímavým opisom.

Za myšlienkou výsadby nového sadu stojí poisťovňa Kooperativa, ktorá projekt aj financuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2017
Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv
Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.
viac
03.06.2020
WiFi4EU: dnes sa zaregistruj, zajtra požiadaj o peňažnú poukážku
Štvrtá a posledná výzva iniciatívy WiFi4EU: Bezplatné WiFi pre obyvateľov EÚ bude vyhlásená dnes 3. júna 2020 o 13:00 a potrvá do 4. júna 2020 do 17:00.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
26.04.2023
Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov
Ďalšie tri obce majú šancu získať vzácne odrody ovocných stromov. Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica otvára prvý ročník projektu komunitných ovocných minisadov - Jedlé ostrovy. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %