Aktualizované Zo Slovenska

Budú mať žiaci TRI hodiny telesnej výchovy? Pre 30 percent detí je to jediný pohyb

Podľa poslanca Igora Kašpera (Sme rodina) by návrh nestál štát žiadne peniaze navyše. Z dvoch hodín by sa podľa jeho slov urobila dvojhodinovka.

Ilustračný obrázok k článku Budú mať žiaci TRI hodiny telesnej výchovy? Pre 30 percent detí je to jediný pohyb
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Členovia parlamentného školského výboru vyzývajú ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) prijať potrebné opatrenia na zavedenie tretej hodiny telesnej výchovy na základných a stredných školách, a to fixáciou disponibilnej hodiny.

Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii poslanec Karol Kučera (OĽANO). Tvrdí, že už rok prebiehajú diskusie, pričom odborníci podporujú tento krok.

Viac hodín pohybu

Kučera priblížil, že dve hodiny telesnej výchovy sú na školách od roku 2008 a pre 30 percent detí je to jediný pohyb. „Už rok máme v rukách stanoviská odborníkov a na základe konferencie, ktorú sme v minulom roku urobili, sa odborníci zhodli na tom, že je potrebné prinavrátiť čo najskôr tretiu hodinu telesnej a športovej výchovy,“ skonštatoval poslanec s tým, že k dispozícii majú aj stanoviská rezortov zdravotníctva, vnútra a obrany. Pýta sa, prečo sa na ministerstve školstva na takýto silný podnet zatiaľ nereaguje.

Podľa poslanca Igora Kašpera (Sme rodina) by návrh nestál štát žiadne peniaze navyše. Z dvoch hodín by sa podľa jeho slov urobila dvojhodinovka.

Poslanci nežiadajú len zvýšiť počet hodín telesnej výchovy, ale aj skvalitniť jej obsah. Richard Nemec (OĽANO) hovorí o potrebe skvalitniť jej výučbu na prvom stupni, pritiahnuť tiež odborníkov, či fyzioterapeutov. „Vieme si predstaviť aj zdravotnú telesnú výchovu a rôzne formy, ktoré pomôžu pohybu detí,“ uzavrel.

Gröhling chystá zmeny

Školy môžu už v súčasnosti využiť disponibilnú hodinu na tretiu hodinu telesnej a pohybovej výchovy. Je to na rozhodnutí riaditeľa školy. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Jeho rezort zároveň deklaruje, že v rámci pripravovanej reformy chystá aj zmeny na podporu zdravého štýlu žiakov.

Gröhling tiež zdôraznil potrebu doriešenia chýbajúcej infraštruktúry. „Takmer tretina škôl nemá vyhovujúce priestorové podmienky na to, aby mohli mať plnohodnotné vyučovanie telesnej a pohybovej výchovy. Buď im športoviská úplne chýbajú, alebo sú v nevyhovujúcom stave,“ uviedol minister v stanovisku.

Podobne to vidí aj riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Miroslava Hapalová. Pripomenula, že téma zvyšovania počtu hodín je aktuálna pre takmer všetky vzdelávacie oblasti. Pri rozhodovaní o počte hodín treba podľa nej zohľadňovať aj dostatočné priestorové a personálne kapacity.

Spôsobilo by to problémy

Zvýšenie počtu hodín by školám, ktoré zápasia s nedostatočným priestorovým a materiálnym vybavením, ako aj s personálnym zabezpečením, spôsobila podľa Hapalovej viac problémov ako reálneho prínosu pre žiakov. „Zvyšovanie kvality vzdelávania v konkrétnej oblasti nie je možné zredukovať len na vyšší počet hodín v rámcovom učebnom pláne. Podstatnejšie ako vysoký počet hodín je kvalitné odborné vyučovanie využívajúce rozmanité formy, metódy a prostriedky, reagujúce na potreby žiakov a rešpektujúce ich záujmy,“ dodala.

Samotnej kvalite vyučovania telesnej výchovy sa už dnes podľa Gröhlinga venuje projekt MODULY, cez ktorý sa môžu žiaci na prvom stupni učiť telesnú výchovu oveľa zaujímavejším spôsobom.

Rezort školstva skonštatoval, že tri hodiny telesnej výchovy boli naposledy v rokoch 2003 až 2008, a to iba na prvom stupni základných škôl. „Od roku 2015 je zároveň v štátnom vzdelávacom programe pre základné školy uvedené, že pokiaľ majú školy vytvorené možnosti, majú využiť voliteľné hodiny na zvýšenie hodín telesnej a športovej výchovy o minimálne jednu vyučovaciu hodinu v každom ročníku. Toto bude zachované aj v novom štátnom vzdelávacom programe,“ dodalo ministerstvo školstva.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM