Fortuna liga - preview 9. kola nadstavby: Ružomberok odpovídá Trnavě

13.05.2022, 08:57, aktualizováno 15.05.2022, 10:00
Previews
Trnava včera vyhrála a v tabulce se dotáhla na Ružomberok, druhý tým bude v neděli večer odpovídat na půdě Dunajské Stredy...
O titul
DAC Dunajská Streda - MFK Ružomberok  (neděle 20:00)
V deviatom kole nadstavby Fortunaligy sa hosťujúci Ružomberok pokúsi udržať druhú priečku tabuľky na Žitnom ostrove, kde ho privíta FC DAC 1904 Dunajská Streda.

Liptáci naposledy suverénnym spôsobom zdolali Žilinu pomerom 3:0. "Zápas proti Žiline nám vyšiel. Škoda, že sme neboli efektívnejší v zakončení. Žilina na našu bránu nevystrelila. To hovorí za všetko," zhodnotil duel tréner Peter Struhár. Ružomberok teraz čaká súboj predposledného kola nadstavbovej časti najvyššej súťaže s domácou Dunajskou Stredou. "Ruža" doteraz získala 57 bodov a patrí jej druhé miesto. Má trojbodový náskok pred treťou Trnavou. Keďže výsledky vzájomných meraní síl so Spartakom hovoria v prospech mužstva spod Čebraťa, tento víkend má šancu získať ligové striebro. Stalo by sa tak vtedy, ak by futbalisti z "malého Ríma" nezabodovali v Žiline. Ak Spartak v sobotu zvíťazí, Ružomberok bude na definitívu potrebovať vyhrať na juhu Slovenska. Pokiaľ Trnava pod Dubňom remizuje, Ružomberčania by sa tešili zo striebra, ak by v Dunajskej Strede získali aspoň jeden bod.

DAC má na svojom konte 46 bodov. Je rozhodnuté, že sezónu ukončí na štvrtej priečke tabuľky. V následnej baráži zabojuje o poslednú miestenku do Európskej konferenčnej ligy UEFA. Ružomberok s DAC-om v aktuálnom ročníku najskôr doma prehral 1:2, v závere jesene remizoval na súperovom štadióne 0:0. V zatiaľ poslednom vzájomnom súboji pod Čebraťom zdolali Liptáci Dunajskú Stredu 4:1. "Vieme, že Dunajská Streda je mužstvo, ktoré by chcelo byť na vyšších pozíciách. Veľkosťou klubu, zázemím a hlavne kádrom je to mužstvo, ktoré sa radí medzi špičku Slovenska. Nečaká nás u nich nič ľahké. Bilancia je vyrovnaná, a tak dúfam, že to nakloníme na našu stranu. Dúfam, že sa budeme prezentovať dobrým výkonom a že po zápase budeme všetci šťastní," povedal šéf ružomberského realizačného tímu. Kvôli zraneniam nebudú môcť do ligového duelu zasiahnuť Martin Boďa, Matej Kochan, Samuel Šefčík a Marek Zsigmund. Otázny je štart Jakuba Tancika a Petra Ďungela. Dunajská Streda hostí veľmi dobre rozbehnutých Liptákov v nedeľnej dohrávke o 20:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.27 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MŠK Žilina - Spartak Trnava  (sobota 17:00)
V deviatom kole nadstavby slovenskej Fortunaligy narazia na seba pod Dubňom MŠK Žilina a trnavský Spartak, čerstvý víťaz Slovnaft Cupu.

Predposledné nadstavbové kolo môže byť pre futbalistov Žiliny v aktuálnom ligovom ročníku rozlúčkou s domácim trávnikom. Posledným súperom domácich v rámci nadstavby bude čerstvý víťaz Slovnaft Cupu, mužstvo Trnavy.

Pôjde už o piaty vzájomný duel počas prebiehajúcej sezóny. Dve remízy a dve chudobné prehry po jedinom góle dávajú lepšie pochopiť, prečo je trnavská defenzíva prirovnávaná k tímom ako Atlético Madrid, či nemecký Frankfurt.

Dočasného trénera Ivana Beláka čaká na lavičke MŠK pravdepodobne prvý a zároveň posledný domáci zápas. "Áno, no teraz to vôbec nie je o mne. Chalanov sme celý týždeň pripravovali hlavne na to, aby to herne vyzeralo ďaleko lepšie ako naposledy v Ružomberku. Uvidíme, ako to dopadne výsledkovo. Hlavne však musíme mať po zápase dobrý pocit z toho, čo sme v ňom ukázali," usudzuje.

Zdravotný stav mužstva sa podľa Ivana Beláka stále nelepší. "Od Ružomberka prešlo dlhšie obdobie; čakali sme, že sa chalani doliečia. Naopak, ešte nám pribudol Jakub Paur, ktorý dostal trest od disciplinárky. Otázny je Ján Minárik, ktorý na Liptove nútene striedal. Na tréningu sa zranil Mário Sauer. Každopádne dostanú priestor iní hráči. Iný, diametrálne odlišný musí byť najmä náš výkon. Súper si sem určite nepríde "ľahnúť". Možno dostanú príležitosť menej vyťažovaní hráči, ktorí sa budú chcieť predviesť, možno bude hrať v plnej zostave. My musíme byť nachystaní na všetky varianty a najmä nachystaní na víťazstvo v hlavách. Bolo by super, ak by prišli fanúšikovia i naši Ultras. Chalani to teraz potrebujú dvojnásobne. Určite by ich to vybičovalo k lepšiemu výkonu a bola by to pre nich tá správna vzpruha a doping," zakončil Ivan Belák.

Domáci Žilinčania a hráči Trnavy vybehnú na fortunaligový trávnik v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.57 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ŠKF Sereď - Slovan Bratislava  (sobota 17:00)
ŠKF Orion Tip Sereď narazí v deviatom kole nadstavbovej časti Fortunaligy na domácej tráve v Trnave na majstrovský Slovan Bratislava.

Do konca sezóny 2021/22 zostávajú posledné dva zápasy. V 53. súťažnom stretnutí v tomto ročníku sa zverenci Vladimíra Weissa stretnú v Trnave so Sereďou. Bude to súboj prvého celku tabuľky s piatym. Slovan a Sereď delí 31 bodov. Slovan dáva najviac gólov v lige (priemer 2,2 na zápas) a inkasoval tretí najmenší počet gólov.

"Po pohári bolo sklamanie citeľné. Posledné dni sme s hráčmi túto situáciu preberali, pretože ešte máme povinnosti. Chceme sa k nim zodpovedne postaviť a odohrať posledné dva zápasy tak, aby sme v nich boli úspešní. Toto je cieľ aj pre sobotu," povedal asistent trénera belasých Boris Kitka.

Vo finále pohára utrpel Aleksandar Čavrič otras mozgu, Vladimír Weiss ml. predčasne striedal. Na duel so Sereďou by v každom prípade nebol k dispozícii ani Jaba Kankava, ktorý videl vo finále tretiu žltú kartu v pohári a trest sa mu prenáša do ligy.

"Priznávam, máme určité personálne problémy. Čo sa týka Aleksandara Čavriča, som rád, že to ostalo pri ľahšom otrase mozgu a vyzerá to tak, že "Čaki" je okej. V tejto sezóne ho však už asi neuvidíme. Podobne Vladimír Weiss ml., ktorý sa v stredu podrobil ľahšiemu operačnému zákroku a taktiež bude mimo. Niektorí hráči ešte tiež nebudú k dispozícii, majú za sebou dosť zápasov. Preto sme uvoľnili Gurama Kašiu a Jabu Kankavu, mali náročnú sezónu. Gurama čaká hneď po jej skončení reprezentačný zraz, vôbec by teda nemal voľno. V zostave budeme trochu improvizovať. Pri jej skladaní vychádzame z hráčov, ktorí sú k dispozícii," pokračoval Boris Kitka.

Doteraz posledné víťazstvo dosiahla Sereď ešte začiatkom marca v Trnave (1:0). V posledných piatich ligových zápasoch získala tri body za dve remízy 0:0 s Dunajskou Stredou a 1:1 so Žilinou. Za Sereď hrá bývalý hráč belasých Marin Ljubičič. "Sereď je nevyspytateľná, analyzovali sme si ich posledné zápasy. Má zaujímavý mix skúsených hráčov a pohyblivých krídiel. Musíme byť disciplinovaní. Pre víťazstvo by nám určite nepostačoval len priemerný výkon," uzavrel Boris Kitka.

ŠKF Sereď vyzve mužstvo belasých na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.40 - 4.16 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava30217266:2370
2.MFK Ružomberok301512352:2057
3.Spartak Trnava30159633:1654
4.DAC Dunajská Streda301210837:3346
5.ŠKF Sereď301091133:4039
6.MŠK Žilina30891340:4833
O udržení
FC Zlaté Moravce - FK Pohronie  (sobota 17:00)
Deviate kolo fortunaligovej nadstavby spojí celok, ktorý bude o udržanie najvyššej súťaže bojovať v baráži a vypadávajúce mužstvo. FC ViOn Zlaté Moravce privíta FK Pohronie.

Posledný domáci duel v rámci skupiny o udržanie sa vo Fortunalige čaká ViOn proti Pohroniu. "Nepôjde o žiadny prípravný zápas," povedal hneď na úvod nový tréner červeno-modrých Ján Kocian. Isté je, že Zlaté Moravce obsadia v tomto ročníku jedenástu priečku. Strata na desiatu Senicu je sedembodová a v dvoch stretnutiach ich ViOn môže získať maximálne šesť.

"Vždy je o čo hrať. Ide o prestíž, ide o body. Chcem vidieť v akcii čo najviac hráčov. Aj takých, čo hrávali menej. Čiže môže sa stať, že striedaní bude viac a budú už v prestávke. Pritom z ihriska nemusia odísť najhorší. Pôjde skôr o to, aby som videl čo najviac chalanov s dlhšou minutážou. V každom prípade však chceme byť úspešní, chceme vyhrať," vyhlásil kormidelník od Žitavy.

Ján Kocian je pri tíme týždeň. "Iný je pohľad z tribúny a iný potom, keď je človek súčasťou klubu. Tím je homogénny, chce pracovať. A musím povedať, že tak to aj počas týždňa bolo. Máme typologicky, ale aj osobnostne pestrú ponuku, je z čoho vyberať. Chcem, aby každý dostal priestor a ukázal svoj potenciál," uviedol.

"Samozrejme, nie je možné meniť systém. Budeme pokračovať v tom, čo má mužstvo natrénované. Určite sme možno niečo iné priniesli do tréningu. Môžu nastať nejaké zmeny v detailoch. Ale v zásade nie je čo teraz extra nové vymýšľať. V každom prípade po zápase budeme spokojní vtedy, ak vyhráme a prezentujeme sa dobrým výkonom. To bude znamenie, že sme pripravení na baráž," uzavrel tréner.

ViOn Zlaté Moravce privítajú vypadávajúci celok Pohronia v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.80 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Senica - AS Trenčín  (sobota 17:00)
V predposlednom kole nadstavbovej časti Fortunaligy privíta na Záhorí domáca Senica vedúci celok skupiny o záchranu AS Trenčín.

Trenčín sa vrátil na víťaznú vlnu, hoci momentálne vyhráva "iba" v nadstavbovej skupine o udržanie sa v najvyššej súťaži, čiže v dolnej šestke tabuľky. Nepopierateľnú zásluhu na tom má tréner Juraj Ančic. Ostáva verný klubovej filozofii útočného futbalu a zároveň dosahuje výsledky. A to so slabnúcimi preferovanými legionármi, ktorých dopĺňajú domáce talenty s oveľa väčšou perspektívou, ale zároveň menšími skúsenosťami. Obdobne si to v ideálnom scenári predstavuje holandský majiteľ Tchen La Ling.

AS Trenčín do týchto chvíľ nahral 44 bodov a kraľuje tabuľke skupiny o záchranu vo Fortunalige. Pred piatkovým predohrávaným duelom deviateho nadstavbového kola medzi Michalovcami a Liptovským Mikulášom mal pred druhým Zemplínom náskok piatich bodov a pred tretími Liptákmi sedem bodov.

Senica má kvôli pozdlžnostiam vypnutú už aj oficiálnu webovú stránku. Aktuálne je na štvrtej priečke tabuľky pred Zlatými Moravcami a už vypadávajúcim Pohroním. Vo ôsmom kole sa medzi súpermi zrodila v Trenčíne remíza 3:3. V odvete vyhrala Senica 1:0 a už v nadstavbovej skupine zdolal Trenčín celok zo Záhoria presvedčivo 4:1. Senica naposledy zvíťazila v piatom kole nadstavby, keď porazila posledné Pohronie na svojom trávniku tesne 2:1.

Senica a Trenčín ako už definitívne zachránené mužstvá zabojujú o ďalšie body v sobotu o 17:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.80 - 6.17 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zemplín Michalovce - Tatran Liptovský Mikuláš  (pátek 20:00)
Deviate kolo nadstavbovej časti Fortunaligy odštartuje piatková predohrávka medzi MFK Zemplín Michalovce a MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Liptovský Mikuláš bude posledným súperom, ktorého Zemplínčania v aktuálnom ligovom ročníku privítajú na svojom trávniku. Nováčik najvyššej slovenskej súťaže má už podobne ako Michalovce zabezpečenú definitívu vo Fortunalige aj pre ďalší ročník. Aktuálne mu patrí deviate miesto s dvojbodovou stratou práve na Zemplín.

V prípade výhry domáceho tímu si tak ten definitívne zabezpečí priečku, ktorú vo Fortunalige vybojoval takisto v sezónach 2016/17 a 2017/18.

Súperi sa v prebiehajúcej sezóne stretli už trikrát. Na jeseň vyhrali východniari v piatom kole základnej časti po góloch Kanuho a Žofčáka 2:1. Za Liptákov vtedy skóroval Jakub Švec. V 16. kole vyhrali Michalovce v Poprade po strele Mateja Trusu v nadstavenom čase 1:0.

Liptáci brali všetky body v piatom nadstavbovom kole v Poprade, a to pomerom 3:1. Gól Michaloviec vtedy vsietil Michal Ranko. Bola to zatiaľ jediná prehra, ktorú so svojím novým zamestnávateľom utrpel tréner Norbert Hrnčár.

Michalovce a Liptovský Mikuláš narazia na seba na východe republiky v piatok o 20:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.56 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
7.AS Trenčín301281053:4144
8.Zemplín Michalovce301231529:3839
9.Tatran Liptovský Mikuláš301071340:5437
10.FK Senica30971429:4734
11.FC Zlaté Moravce30691530:4727
12.FK Pohronie30262223:5812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
Noustress

Sereď nepodala odvolanie voči neudeleniu licencie. Otvárajme šampus

Reagovat
xawi

Hmmm, sampus na Skalicu v lige?

Reagovat
Emmett Brown

Skalica do ligy nebude chcieť, neboj

Reagovat
xawi

Ked vypadne Senica, Mikulas, Sered , tak sa to bez Skalice bude dost tazko skladat.

Reagovat
lukass111

potom hore Podbrezova, Bystrica, Kosice?

Reagovat
xawi

plus vypadavajuce Pohronie musi ostat.

Reagovat
QooBo

Reagovat
xawi

A mimochodom, co ak vyhraju baraz o Europu?

Reagovat
smazaný uživatel

nebudú ju hrať

Reagovat
lukass111

a udajne aj v Liptovskom Mikulasi zvazuju, ci sa prihlasia do novej sezony...analyzuju, bilancuju, pocitaju

Reagovat
xawi

rozumnejsie od nich by bolo hrat druhu ligu v Mikulasi ako prvu v Poprade.

Reagovat
Karci64

Reagovat
QooBo

So Senicou je to ako ? Tiez idu het alebo zas ostanu ?

Reagovat
Noustress

odvolali sa, rozhodnutie udajne do 31.5. ale vieme ako to chodí

Reagovat
smazaný uživatel

Zatiaľ štandardne. Bude sa asi pokračovať s novými majiteľmi. Ešte to ale nie je 100 percentné.

Reagovat
monkej

Škrťo to zabalil

Reagovat
doughty

Konečne sa otvára "prestupové okno". Kto na to nemá druhá liga, kto sa cíti Fortuna liga. Slovan, Trnava, Ruža, DAC, Žilina, Trenčín, Michalovce, Moravce, Podbrezová, Bystrica, Košice + divoká karta

Reagovat
monkej

Ja navrhujem Skalicu za Záhorie...

Reagovat
zgeroTT

Záhorie má poslušne fandiť Trnave a nie sa tlačiť do ligy.

Reagovat
Duff_se

No to určite....

Reagovat
r3

Takze definitivne Sered a Pohronie out, Moravce zostavaju a Podbrezova s Bystricou hore.

Za mna fajn, este nejakym zazrakom vymenit Kosice za Senicu a bol by to uplny ideal.

Reagovat
#33CCCC

Som zvedavy, ze ci Senica konecne pojde dole, alebo bude tato telenovela so zmenou majitelov pokracovat dalej . Kosiciam by som to prial, len zo sportoveho hladiska mali od postupu dost daleko, co je skoda.

Reagovat
Karci64

Reagovat
Emmett Brown

Dukla super, Podbrezová mi nevadí, aspoň majú štadión, finančne sú stabilni a vedia tam robiť futbal na serióznej úrovni.

Reagovat
Lokomotiv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele