• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rakovina pankreasu: Prelomový objav pomôže s liečbou

  • 9:04 13.05.2022
  • Londýn
Rakovina pankreasu: Prelomový objav pomôže s liečbou

Vedcom sa podarilo identifikovať príčinu vzniku rakoviny pankreasu.

Vedcom sa podaril prelomový objav, ktorý by mohol spôsobiť revolúciu v liečbe rakoviny pankreasu. V štúdii publikovanej v akademickom žurnále Nature Communications identifikovali kľúčovú príčinu vzniku tohto ochorenia.

Britskí vedci objavili proteín, známy ako USP25, ktorý podporuje rast rakovinového nádoru pankreasu. Zistenia by mohli pripraviť cestu aj pre nové spôsoby liečby rakoviny prsníka, hoci práca v tejto oblasti je oveľa menej pokročilá.

Predbežné testy na myšiach a ľudských vzorkách v laboratóriu naznačujú, že obmedzenie aktivity USP25 pomocou liekov, ktoré sa v súčasnosti vyvíjajú na inhibíciu proteínu z iných dôvodov, by mohlo pomôcť liečiť rakovinu pankreasu u ľudí.

Rakovina pankreasu potrebuje neustály prísun kyslíka a energie, aby mohla rásť a šíriť sa, pričom na to používa kľúčový „recyklačný“ proteín, ktorý pomáha recyklovať zdroje tela. Blokovanie recyklačného proteínu USP25 by mohlo zadusiť rakovinové bunky pankreasu tým, že by im znížilo prísun energie a kyslíka.

Vedci teraz plánujú vytvoriť nové lieky, aby to dokázali. Zároveň veria, že USP25 alebo podobný mechanizmus môže byť dôležitý aj pre iné druhy nádorov s nízkym obsahom kyslíka, ako je rakovina prsníka, kde jej rýchly rast často prevyšuje prísun kyslíka.

„Táto štúdia predstavuje vzrušujúci vedecký objav – že rakovina pankreasu potrebuje recyklovať zdroje, aby zostala nažive a pokračovala v raste,“ povedal profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne (ICR). „Naši vedci sa teraz zamerajú na vytvorenie potenciálnych nových liečebných postupov pre nádory pankreasu,“ dodal.

Výskumníci uviedli, že inhibítory by mohli byť testované na klinike v priebehu nasledujúcich piatich rokov a budú dostupné o tri až päť rokov neskôr – hoci zdôrazňujú, že to môže trvať oveľa dlhšie.

Výskumníci použili techniky analýzy proteínov u myší a v „mininádoroch“ vypestovaných v miskách z tkaniva pacienta, aby preskúmali úlohu USP25 v nádoroch pankreasu. Ukázali, že genetické vymazanie USP25 alebo jeho zablokovanie pomocou liekov spôsobilo, že mininádory neboli schopné rásť, pretože mali nedostatok kyslíka.

Profesor Axel Behrens z ICR a Imperial College London povedal: „Naše zistenia ukazujú, že rakovina pankreasu recykluje proteíny v bunkách, aby držali krok s ich dopytom po kyslíku a energii. Recyklačný proteín USP25 môže pomôcť pri poskytovaní kyslíka a živín rakovinovým bunkám tým, že zabráni degradácii iných bielkovín v tele, čím poháňa ich rast. Ak dokážeme vytvoriť lieky, ktoré zabránia USP25 vykonávať svoju recyklačnú funkciu, možno budeme schopní udusiť rakovinové bunky tým, že ich odstavíme od kyslíka a energie. Dúfame, že nakoniec budeme môcť otestovať tento nový prístup u ľudí s rakovinou pankreasu – obzvlášť ťažko liečiteľnou a smrteľnou formou ochorenia.“

Štúdiu viedla ICR a zahŕňala aj výskumníkov z Inštitútu Francisa Cricka, King’s College Hospital, Imperial College London a Queen Mary University of London. Financovali ju Cancer Research UK, Medical Research Council, Wellcome, Engineering and Physical Sciences Research Council a Breast Cancer Now.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, icr.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.