ČLÁNOK




Inovatívne firmy predstavili zmeny, ktoré by Slovensku mali pomôcť v rozvoji
4. mája 2022

Slovensko nie je dobre pripravené na digitálnu dobu, keďže sa dlhodobo orientovalo na výrobný priemysel a systematicky zanedbávalo budovanie technologickej infraštruktúry či rozvoj digitálnych zručností obyvateľstva. Tvrdí to viac ako 50 inovatívnych slovenských firiem, ktoré preto v rámci kampane Za inovatívne Slovensko prichádzajú s konkrétnymi návrhmi na zmeny legislatívy, ktorými chcú posunúť vpred celý inovačný ekosystém. Patria medzi ne opatrenia na prilákanie a udržanie pracovnej sily, podporu výskumu a vývoja, na urýchlenie byrokratických procesov či rozvoj inovačného ekosystému. Návrhy chcú predložiť vláde a príslušným inštitúciám.

„Plán obnovy nám dáva jedinečnú príležitosť zmeniť kurz slovenskej ekonomiky. Ak sa naša legislatíva bleskovo neadaptuje na nové globálne podmienky, inovatívne firmy budú s tým najkvalitnejším talentom zo Slovenska húfne odchádzať, prípadne už samotné ich zakladanie prebehne v zahraničí. A to len preto, že súperenie so zahraničnými konkurentmi zo Slovenska ich v tomto boji zbytočne znevýhodňuje, a to je obrovská škoda,” uviedol jeden z ambasádorov kampane a CEO technologického hubu Vacuum Group Marián Porvažník.

Inovatívne firmy navrhujú okrem iného napríklad umožnenie získania startupových víz pre občanov krajín mimo Európskej únie, ďalej efektívnejšie nastavenie režimu zamestnaneckých akcií, tzv. ESOP a elektronického podpisovania dokumentov, ale aj posilnenie rozvoja podnikateľských zručností na každom stupni vzdelávania a podporu inkubačných a akceleračných programov zo strany štátu, či zmeny podporujúce rozvoj výskumu a vývoja.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

27. 3. 2024

USD 1,082 0,004
CZK 25,319 0,042
GBP 0,858 0,001
HUF 395,400 0,050
CAD 1,471 0,001

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS