Zbavíme sa obrovského problému? Pozri sa, ako vyzerá zariadenie, ktoré premieňa morskú vodu na pitnúPexels/aleksandar Pasaric/
StoryEditor

Zbavíme sa obrovského problému? Pozri sa, ako vyzerá zariadenie, ktoré premieňa morskú vodu na pitnú

HNonline.sk09.05.2022., 13:00h
Výskumníci z MIT vyvinuli prenosný prístroj, ktorý dokáže morskú vodu zbaviť soli a premeniť ju tak na pitnú jediným stlačením tlačidla.
Lajkuj Brainee.sk na

Kto ešte môže tvrdiť, že veda nie je cool? Zariadenie vo veľkosti kufra váži menej ako 10 kilogramov a vyžaduje menej energie na prevádzku ako nabíjačka telefónu, píše web UNILAD.

Stroj, ktorý je možné nabíjať pomocou prenosného solárneho panelu, využíva techniky nazývané polarizácia koncentrácie iónov (ICP) a elektrodialýza, ktorá skrátka napája vodu elektrinou, aby sa odstránili molekuly soli, baktérie a vírusy.

Tým sa eliminuje potreba výmeny filtrov a vysokotlakových čerpadiel, ktoré vyžadujú súčasné komerčne dostupné zariadenia na odsoľovanie vody.

Použitím tejto techniky prístroj automaticky generuje pitnú vodu, ktorá presahuje štandardy kvality Svetovej zdravotníckej organizácie – a to veru, nie je vôbec len tak.

Prototyp dokáže v súčasnosti vyprodukovať pôsobivých 295 ml pitnej vody za hodinu. Zaujímavé je, že keď vedci vykonali terénne testy na bostonskej Carson Beach, zariadenie dokázalo naplniť plastový pohár pitnou vodou asi za pol hodiny.

„Bol úspešný už pri prvom spustení, čo bolo celkom vzrušujúce a aj prekvapujúce," hovorí hlavný autor vynálezu Jongyoon Han, profesor elektrotechniky a informatiky a biologického inžinierstva.

„Myslím si však, že hlavným dôvodom, prečo sme boli úspešní, je nahromadenie všetkých týchto malých pokrokov, ktoré sme na ceste urobili."

Ďalším cieľom výskumníkov je uľahčiť používanie zariadenia a zlepšiť jeho účinnosť. V súčasnosti dokáže vyrobiť 300 ml vody za hodinu a vyžaduje iba 20 wattov energie na liter.

Junghyo Yoon, prvý autor výskumu publikovaného v Environmental Science and Technology, dodáva: „Práve teraz presadzujeme náš výskum, aby sme zvýšili rýchlosť výroby.“

O ich doterajšom vývoji Han tvrdí: „Toto je skutočne vyvrcholenie 10-ročnej cesty, na ktorej sme ja a moja skupina prešli.“

„Roky sme pracovali na fyzike jednotlivých procesov odsoľovania, ale zatlačiť všetky tieto pokroky do krabice, vybudovať systém a demonštrovať ho v oceáne, to bola pre mňa skutočne zmysluplná a obohacujúca skúsenosť."

Vynálezcovia Dúfajú, že jedného dňa by mohla byť prístroj nasadený v odľahlých a značne obmedzených oblastiach na pomoc utečencom a ľuďom, ktorí zažili prírodné katastrofy.

Veria tiež, že by to mohol byť skvelý zdroj na palube námorných nákladných lodí a vojakov vykonávajúcich dlhodobé vojenské operácie. Ak by svoj vynález komercializovali, zoznam je skutočne nekonečný.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:28