Brainee x Canva
StoryEditor

Vedci sa zhodli, prečo k nám doteraz neprišli mimozemšťania. Môže za to vec, ktorá hrozí aj nám

kam08.05.2022., 10:00h
Mimozemšťania nás možno aj chceli kontaktovať, no zničili samých seba. Nová teória prináša iný pohľad na mimozemské civilizácie.
Lajkuj Brainee.sk na

Mimozemské civilizácie nás fascinujú už celé desaťročia. Vedci aj amatéri sa ich snažia kontaktovať a na internete môžeš nájsť nespočetné množstvo teórií o tom, kde na našej planéte už údajne stroskotali rôzne vesmírne objekty. Nedávno sa dokonca objavila bizarná správa, podľa ktorej sú tučniaci mimozemšťanmi.

Jedno je však isté - do dnešných dní neexistuje oficiálna správa, ktorá by príchod inej civilizácie na našu planétu potvrdzovala. Ako teraz informuje portál Unilad, dvaja astrobiológovia teraz prišli s teóriou, prečo vlastne mimozemšťania doteraz nenavštívili Zem.

Mimozemšťania Pixabay/Stefan Keller

Mohli jednoducho zaniknúť

Michael Wong z Carnegie Institution for Science vo Washingtone a Stuart Bartlett z California Institute of Technology sa domnievajú, že mimozemšťania ešte nikdy nenavštívili našu domovskú planétu, pretože iné potenciálne civilizácie mohli jednoducho vyhorieť a zaniknúť.

Astrobiológovia veria, že rasy, ktoré sa mali vyvinúť tak, aby cestovali vesmírom do iných svetov, tak neurobili, pretože narazili na krízový bod nazývaný „singularita“.

Fermiho paradox

Fermiho paradox diskutuje o existencii mimozemšťanov, keď existuje tak málo dôkazov, najmä preto, že žiadny mimozemský život ešte nekontaktoval Zem ani ju nenavštívil. Na druhej strane by bolo extrémne nepravdepodobné, že by Zem bola jedinou planétou vo vesmíre schopnou podporovať život.

Ten prichádza v momente, keď je dopyt sveta taký veľký (napríklad kvôli preľudneniu či vysokej spotrebe energie), že nedokáže byť viac inovatívny. Musí sa tak sústrediť už len na vlastný svet a nemá prostriedky na skúmanie zvyšku vesmíru.

Kolaps inej civilizácie nám môže pomôcť

Vedci okrem tejto teórie navrhli aj „nové riešenie“ paradoxu. V novej štúdii publikovanej v Royal Society Open Science napísali: „Civilizácie sa buď zrútia z vyhorenia, alebo sa presmerujú na uprednostňovanie homeostázy, stavu, v ktorom už kozmická expanzia nie je cieľom, čo sťažuje ich detekciu na diaľku.“

​Každý výsledok (homeostáza alebo kolaps civilizácie) by bol podľa nich v súlade s pozorovanou absenciou v celej galaxii civilizácií. Všimli si, že podobne ako civilizácie na Zemi, aj iné rasy by spotrebovali značné množstvo energie na udržanie rozsiahleho využívania technológií, ktoré potrebujú na svoj rast.

Iní vedci tvrdili, že mimozemšťania sa jednoducho nestarajú o návštevu Zeme a iní diskutovali o tom, ako sú vybavené iné civilizácie vo vzťahu k technológii, inžinierstvu a biológii. Zatiaľ čo niektoré mimozemské civilizácie mohli zničiť svoje svety, Wong a Bartlett hovoria, že stále existuje aj nádej.

Dreamstime

Svety, ktoré sú blízko vyhorenia, by bolo možné ľahšie objaviť, pretože energia, ktorú využívajú, pôsobí ako celkom jasný signál. Astrobiológovia vysvetlili, ako by sa energia mohla využívať aj „divokým neudržateľným spôsobom“ a dospeli k záveru: „Toto predstavuje možnosť, že veľa z počiatočných objavov ľudstva o mimozemskom živote môže byť inteligentného, ​​hoci ešte nie múdreho druhu.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:16