logo

.

Bociany biele na Poiplí dostali stĺpy, na ktorých môžu bezpečne zahniezdiť

15.04.2022

Ornitológovia z SOS/BirdLife Slovensko v spolupráci so Stredoslovenskou distribučnou spoločnosťou a starostami vybraných obcí umiestnili v okresoch Veľký Krtíš a Lučenec do prostredia betónové stĺpy s hniezdnymi podložkami pre bociany biele.  Chcú tak pre bociany vytvoriť bezpečné podmienky na hniezdenie v takých lokalitách, kde v súčasnosti tento druh nehniezdi. Jeden bocian si to hneď všimol a zosadol na umelé hniezdo ešte počas jeho osádzania.


Bocian biely hniezdi v regióne Poiplia najmä v intravilánoch obcí a na ich okrajoch, len veľmi vzácne mimo nich. Hniezda sú väčšinou umiestnené na stĺpoch elektrického vedenia, alebo  na samostatných stĺpoch s umelou hniezdnou podložkou. Podľa ornitológa Mariana Mojžiša sú v súčasnosti v regióne známe len dve hniezda na komínoch a posledné hniezdenie na strome voľne v krajine pochádza z roku 2018 z katastra Ipeľského Predmostia.
 
Jednou z aktivít prebiehajúceho LIFE projektu "Obnova mokradí a ochrana vtákov v Chránených vtáčích územiach Poiplie, Horná Orava a Senianske rybníky na Slovensku", ktorý realizuje občianske združenie Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, je aj podpora hniezdenia bociana bieleho v Chránenom vtáčom území Poiplie. „Zamerali sme sa na obce, v ktorých druh zatiaľ nehniezdi. Zabezpečili sme podstavce pod hniezda určené na samostatné stĺpy. Obce v zastúpení aktívnych a ústretových starostov poskytli svoje pozemky s dobrou možnosťou príletu pre bociany,“ vysvetľuje Matej Repel, manažér projektu.
 
Na realizácii sa podieľala aj spoločnosť Stredoslovenská distribučná, a. s. Vo vlastnej réžii osadila päť dvanásťmetrových betónových stĺpov s hniezdnymi podložkami. Práce prebehli v dňoch 7. a 8. apríla 2022 v obciach Dolinka, Malá Čalomija, Chrastince a Záhorce a Fiľakovské Kľačany. Hniezdne stĺpy boli kvôli znečisťovaniu trusom mláďat umiestnené zámerne na okraji intravilánu, resp. na rozhraní intravilánu a extravilánu.
 
„Cieľom tohto opatrenia je podpora kritériového druhu hniezdiča v území vytvorením nových hniezdnych príležitostí ako aj predchádzanie neželanému zahniezdeniu bocianov na funkčných stĺpoch elektrického vedenia,“ uvádza Repel a dodáva: „Veľká vďaka patrí všetkým zainteresovaným a zúčastneným za materiálnu aj finančnú pomoc“. Príkladná spolupráca bola ocenená samotným bocianom bielym. V lokalite Fiľakovské Kľačany pristál nedočkavý bocian na novej hniezdnej podložke ešte počas finalizácie prác a prezeral si svoj možný nový domov."
 
Bocian biely je všeobecne známy a u verejnosti veľmi obľúbený vtáčí druh. V Chránenom vtáčom území Poiplie je zaradený medzi ciele ochrany, tzv. kritériové druhy. „V rokoch 2017 – 2021 bolo v území bocianmi obsadených 49 – 54 hniezd, z nich 43 – 50 úspešne odchovávalo mláďatá. Hniezdna populácia je v posledných rokoch stabilná so slabšími medziročnými výkyvmi. Najvyššie počty párov tu hniezdia v obciach Bušince (6 párov) a Rapovce (5 párov). Veríme, že bociany prijmú nové hniezdne podložky a uprednostnia ich pred prípadnou stavbou hniezd na funkčných stĺpoch elektrického vedenia,“ dodáva Mojžiš.
 
[1] Aktivity na ochranu vtáctva a mokradí sa realizujú v rámci projektu: LIFE15 NAT/SK/000861 „Obnova mokradí a ochrana vtáctva v Chránených vtáčích územiach Poiplie, Horná Orava a Senianske rybníky na Slovensku“, ktorý podporila Európska komisia a Ministerstvo životného prostredia SR. www.vtaciraj.sk
[2] Viac informácií o bocianoch bielych, ich monitoringu a ochrane nájdete na webstránke Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko www.bociany.sk



Kontakt:

Marian Mojžiš, SOS/BirdLife Slovensko; 0908 808 334
Dušan Kerestúr, SOS/BirdLife Slovensko; 0907 186 530


Autor: SOS/BirdLife Slovensko


Zoznam tlačových správ

Nahor