• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Výskumníci našli spôsob, ako odhaliť depresiu u používateľov sociálnej siete

  • 19:29 14.04.2022
  • Svet
Výskumníci našli spôsob, ako odhaliť depresiu u používateľov sociálnej siete

Algoritmus funguje s úspešnosťou takmer 90 percent.

Odborníci tvrdia, že nový algoritmus dokáže odhaliť depresiu u používateľov Twitteru s takmer 90% presnosťou. Tímy vedcov z Brunel University a University of Leicester analyzovali 38 špeciálnych „dátových bodov“ z tisícok rôznych profilov na Twitteri. Boli v nich zahrnuté konkrétne typy obsahu, kedy boli tweety odoslané a komu.

Algoritmus bol trénovaný pomocou dvoch verejne dostupných databáz obsahujúcich históriu tisícok používateľov Twitteru spolu s informáciami o ich duševnom zdraví. Jednu z nich zostavila Univerzita Johna Hopkinsa v USA v roku 2015.

80 percent informácií v každej databáze sa použilo na učenie robota a ďalších 20 percent na testovanie jeho presnosti. „Testovali sme algoritmus na dvoch veľkých databázach a porovnávali sme naše výsledky s inými technikami detekcie depresie,“ povedal profesor Abdul Sadka, riaditeľ Brunel's Institute of Digital Futures. "V každom prípade sa nám podarilo prekonať existujúce techniky v ich presnosti klasifikácie."

Ako to funguje

Umelý Twitter bot funguje tak, že najprv vylúči všetkých používateľov s menej ako piatimi tweetmi. Potom spustí zostávajúce profily prostredníctvom softvéru prirodzeného jazyka, aby opravil preklepy a skratky.

Potom zvažuje 38 odlišných faktorov, ako je používanie pozitívnych a negatívnych slov používateľom, počet priateľov a sledovateľov, ktorých má, a používanie emotikonov, aby sa potom určil duševný a emocionálny stav používateľa.

Pri použití jednej z dostupných databáz – Tsinghua Twitter Depression Dataset – sa tímu podarilo dosiahnuť presnosť 88,39 %. Zatiaľ čo v prípade databázy Univerzity Johnsa Hopkinsa dosiahli 70,69% v porovnaní s detekciou depresie analyzovanou ľuďmi.

„Všetko, čo presahuje 90%, sa v strojovom učení považuje za vynikajúce. Takže 88% pre jednu z dvoch databáz je fantastických,“ povedal profesor Sadka. „Nie je to 100% presné, ale nemyslím si, že na tejto úrovni môže akékoľvek riešenie strojového učenia dosiahnuť 100% spoľahlivosť. Čím viac sa však priblížite k číslu 90%, tým lepšie.“

Využitie algoritmu

Tím tvrdí, že takýto systém by mohol potenciálne upozorniť používateľa na depresiu predtým, ako niečo uverejní. To by znamenalo, že platformy ako Twitter a Facebook môžu proaktívne upozorniť používateľov na problémy duševného zdravia.

Robota však možno použiť aj po zverejnení príspevku, čo umožňuje zamestnávateľom a iným firmám posúdiť duševný stav používateľa na základe jeho príspevkov na sociálnych sieťach.

Tieto informácie by sa mohli použiť na množstvo účelov vrátane vyšetrovania trestných činov alebo nábor do zamestnania. „Navrhovaný algoritmus je nezávislý na platforme, takže ho možno jednoducho rozšíriť aj na iné systémy sociálnych médií, ako je Facebook alebo WhatsApp,“ povedal profesor Huiyu Zhou, profesor strojového učenia na Univerzite v Leicesteri.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk, ieeexplore.ieee.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.