• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

4 dôvody, prečo sa niektorí ľudia nenakazia COVID-19

  • 20:09 09.04.2022
  • Dublin
4 dôvody, prečo sa niektorí ľudia nenakazia COVID-19

Imunologička ponúkla štyri dôvody, prečo sa niektorí ľudia nenakazia novým koronavírusom.

Od prepuknutia pandémie nového koronavírusu stihli niektorí ľudia ochorieť niekoľkokrát, zatiaľ čo iní sa covidu vyhli napriek tomu, že boli v úzkom kontakte s pozitívne testovanými.

Cliona O'Farrelly, profesorka komparatívnej imunológie a biochémie na Trinity College Dublin, vystúpila v rozhlasovej relácii Today with Claire Byrne írskeho rádia RTE, aby vysvetlila, prečo to tak je.

Menovala štyri dôvody, vrátane tých, ktoré už predtým uviedli odborníci, ako sú sociálno-ekonomické zázemie, dobrý celkový zdravotný stav a starostlivé správanie. Menej zjavnou príčinou je vrodená imunitná odpoveď, ktorá je momentálne predmetom skúmania, aby sa zistilo, či sú niektorí ľudia odolní voči COVID-19.

O'Farrelly vysvetlila, že je tu isté percento ľudí, ktorí majú niečo, čo by sme mohli nazvať vrodený imunitný podpis: „Takže si myslím, že tieto štyri veci sú naozaj dôležité; váš sociálno-ekonomický status, váš všeobecný zdravotný stav, ako sa správate a potom táto vrodená odolnosť.“

Tím doktorky O'Farrelly študoval skupinu žien, ktoré sa nakazili hepatitídou C pri transplantácii krvi, zatiaľ čo iné boli prirodzene chránené. Podobne ako v prípade Covid-19 sa domnieva, že to môže byť spôsobené vrodenou imunitnou odpoveďou.

Ako vysvetlila: „Teraz máme údaje o tom, že ženy, ktoré sa nenakazili, mali viac vrodenú imunitnú odpoveď, čo je imunitná odpoveď, ktorá sa spustí okamžite po strete s vírusom a je to tá časť imunitného systému, ktorá je priamo v mieste, kde sa vírus nachádza.

Teraz O'Farrelly skúma, či sa to týka aj covidu: „Chrípka je úplne iný typ vírusu. Vírusy pochádzajú z veľmi odlišných kmeňov a to, že ste odolný voči jednému, nemusí nutne znamenať, že ste odolný voči druhému. Ale toto by sme chceli preskúmať."

Medzinárodné konzorcium odborníkov skúma ľudí zo 40 rôznych krajín, ktorí sa vírusom nenakazili napriek tomu, že boli v úzkom kontakte s pozitívne testovanými. O'Farrelly povedala: "V ideálnom prípade hľadáme ľudí, ktorí odolali vírusu dvakrát, počas prvej vlny a nedávno Omikronu, a ideálne potrebujeme ľudí, ktorých partner bol pozitívny na PCR, zatiaľ čo oni s nimi zdieľali izbu a zostali negatívni.“

Nie je to ľahká úloha, pretože hľadajú genetické markery rezistencie, čo znamená, že musia sekvenovať celý genóm účastníkov. Dodala: "Je to ako hľadať ihlu v kope sena, pretože ľudský genóm je variabilný, ale očakávame, že uvidíme nejaké mutácie vo vrodenom imunitnom géne, ktoré poskytujú ľuďom odolnosť."

O'Farrelly ponúkla aj niekoľko rád: "Ľudia by mali byť stále opatrní, pretože sú to opäť zraniteľní, ktorí budú skutočne trpieť, a tiež systém zdravotnej starostlivosti. Zdravotnícki pracovníci sú jednoducho vyčerpaní a spôsobuje im to obrovské problémy. Naozaj by sme sa o nich teraz mali starať. Bohužiaľ, bude to pokračovať. Bude sa to neustále vracať, kým nebude celý svet skutočne imúnny."

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, viralresistanceproject.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.