vysoké tatry  český horolezecký svaz  klub slovenských turistov  singingrock apollo  
sport-outdoor
sirjoseph
camp 
  shs james    komisie    podujatia    james slovakia    horolezec    horoškola    rozličné    eshop    diskusia    kontakt    dotazníky    chaty    james 100    priamo registrovaní    pre kluby  
 index  Správa Vysokých Tatier  Erasmus  Metodické materiály  Meteo  IFSC  UIAA Odhlásiť    Sobota 27.04.2024   english version
 VYSOKÉ HORY NITRA, 15. ročník
06.04.2022 10:00 | 532x |
9. 4. 2022  

Druhý aprílový víkend bude v Nitre opäť patriť obľúbenému festivalu. Pozostáva z hlavného festivalového dňa, soboty s bohatým programom pre verejnosť, ktorú doplní nedeľný poznávací výlet do Zoborských vrchov. Pre priaznivcov hôr, prírody a cestovania pripravuje organizátor festivalu, Nitriansky horský spolok, prehliadku filmov a prezentácií od viacerých  osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Pätnásty ročník festivalu sa uskutoční v sobotu 9. apríla od 9:00 na obvyklom mieste, Mestskom úrade v Nitre, avšak v netradičnom jarnom termíne. Je náhradou za ten pôvodný novembrový, kedy nemohlo byť podujatie zrealizované kvôli lockdownu.

 

Outdoorové a cestovateľské menu sa bude „podávať“ v 5 blokoch. V programe nebudú chýbať kvalitné a oceňované filmy. Diváci uvidia najnovší dokument Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest, ktorý je príbehom himalájistu Zoltána Demjána. Film mal premiéru v októbri 2021 na XXIX. MFHF Poprad, kde získal Grand prix s odôvodnením poroty - „Za umenie režiséra preniknúť do vnútra mimoriadnej osobnosti, ktorému extrémne situácie v horách ovplyvnili ďalší život.“.
Z dielne Rasťa Hatiara to budú 2 príspevky. Film Nechcený autopotrét, s 2 cenami z Popradu v r. 2020 a minuloročnou Grand prix z významného českého festivalu v Tepliciach nad Metují, bol uvádzaný takto: “Doteraz som vždy filmoval príbehy o živote iných, so šťastným koncom, až na tento, ktorý je bohužiaľ o nás.” Filmom, jeho natáčaním sa Rasťo vyrovnáva so stratou blízkeho priateľa. V júli 2021 uplynulo 50 rokov od výstupu dvojice Ivan Fiala a Michal Orolin na Nanga Parbat. Bol to vôbec prvý výstup horolezcov nielen z Československa, ale z celého východného bloku na osemtisícovku. Tento významný počin si pripomenieme reportážou, ktorú Rasťo natočil do relácie Extrémne v horách. Pripravuje ju pre RTVS.
Ďalším autorom filmu so silným príbehom je Viliam Bendík. Hrdina filmu Igor Bazala nikdy neprestal trénovať, lebo veril, že sa raz vráti. Na jar 1968 zabehol prvýkrát 82 km trasu z Ivanky pri Dunaji po mohylu na Bradle. Štefánikov beh však na dlhé roky zastavil vpád vojsk Varšavskej zmluvy a Igor sa ocitol v emigrácii. Ďalej trénoval a veril, že sa raz vráti a prebehne túto trasu znovu. Po 50 rokoch a vo veku 82 rokov stojí na štarte po ôsmykrát.
Po 4 rokoch sme mali v novembri privítať na festivale vynikajúceho českého horolezca, držiteľa 2 cien Zlatý cepín, tzv. horolezeckých Oscarov, Marka Holečka. Bohužiaľ aktuálne je v zahraničí a nemôže sa zúčastniť presunutého 15. ročníka. Marek a spolulezec Radoslav Groh minulý rok počas expedície v Nepále vyliezli alpským štýlom na sedemtisícovku Baruntse. Prvovýstup nazvali Nebeská pasca, keďže tu zažili počas 10 dní skutočne napäté chvíle a pascou sa im stala samotná hora. Tento výnimočný výkon, ktorý sa zapísal do histórie himalájskeho lezenia, divákom festivalu priblíži nový dokument skúseného filmára hôr Tomáša Galáska nazvaný podľa prvovýstupu.

Na festival zavítajú aj zaujímaví hostia. Trojica horolezcov Marián Šajnoha, Vlado Linek a Dušan Myslivec divákom v rámci 100. výročia založenia spolku JAMES priblížia históriu slovenského horolezectva od jeho počiatku v r. 1921 po súčasnosť. Mimochodom prvý menovaný bol predsedom spolku v r. 1990-2000 a všetci traja sú spoluautormi knihy venovanej uvedenému výročiu. Horám a lezeniu v Južnej Amerike bude venovaná prezentácia Petra Lacka, s ktorým zažijeme dobrodružstvo v Andách, najmä v Bolívii a Peru. Tradične dostanú v programe priestor zástupcovia z Nitry. Tento rok to okrem D. Myslivca budú Martin Kretter s rozprávaním a videom o Gruzínsku a partia kamarátov z Hideparku, ktorí prejdením Cesty hrdinov SNP prekonali sami seba, ale zároveň pomohli dobrej veci. Cesta mala charitatívny rozmer s finančným výťažkom pre chlapčeka, ktorý pomoc potrebuje.
Program festivalu bude bohatý. Bonusom bude film Standu Mitáča (ČR) o vylezení ťažkej cesty v Adršpašských skalách, získal minulý rok Cenu za najlepší krátky film na festivale v Poprade. Okrem spomínaného diváci zlyžujú niekoľko vrcholov v zakázaných horách ruského Kaukazu, absolvujú americké MTB dobrodružstvo, resp. sa pozrú do krásneho podzemia na Liptove, kde navštívia vzácnu Modrú jaskyňu.

Sprievodnou akciou festivalovej soboty je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry, výstava detských výtvarných prác, ktoré zobrazujú hory, aktivity v nich, tiež prírodu, ako aj žrebovanie o hodnotné ceny. V nedeľu nebude chýbať poznávací výlet. Tentoraz s výkladom historika a turistického sprievodcu Mateja Šišku. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia 10. apríla so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Festival je populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich. Realizovaný je s finančnou podporou mesta Nitra a Nadácie ZSE. Jeho generálnym sponzorom je Dynamik Nitra. Koná sa pod záštitou primátora Nitry Mareka Hattasa.  Bližšie informácie o festivale je možné nájsť na FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra a webe www.vysokehorynitra.sk. Vstup na festival je vďaka partnerom a sponzorom zdarma.

O festivale
Festival sa po prvýkrát uskutočnil v r. 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas  verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí, aktivity ľudí v nich, rovnako aj o cestovanie. Festivalu sa doteraz zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. Krzysztof Wielicki, Piotr Pustelnik (Poľsko), Marek Holeček (ČR), František Kele, Peter Hámor, Ivan Fiala, Michal Orolin, Zoltán Demján, Ivan Kluvánek, Ivan Lehotský, Róbert Gálfy, Tomáš Hulík,  ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Igor Koller, Marián Šajnoha, Ivan Bulík, Rasťo Hatiar, Miloslav Končok, Peter Valušiak, Peter Becko Ondrejovič, Miloslav Whisky Láber, Miro Dušek, Erik Baláž a Pavol Barabáš. Na festivale sa od 2. ročníka odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Z. Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s E. Balážom, Miloslav Daníšek s Pavlom Sabelom (ČR). Dvojnásobnými držiteľmi tejto ceny sú P. Hámor, T. Hulík,  P. Barabáš a R. Hatiar. Od r. 2015 sa udeľuje i Hlavná cena festivalu. Jej držiteľmi sú zatiaľ P. Pustelnik, P. Ondrejovič, M. Holeček, K. Wielicki a R. Gálfy.


Vlado Linek © 1999 - 2024 členstvo ا  antidoping ا  kalendár ا  archív jamesáka ا  predplatné ا  horoškola ا  počasie ا  sprievodca ا  umelé steny  30771463