logo

.

1. apríl – Medzinárodný deň vtáctva

01.04.2022

Apríl je mesiac, kedy naším územím migruje najviac sťahovavých vtákov. Prilietajú z juhu zo svojich zimovísk v Afrike a Ázii. Putujú na severské hniezdiská, kde počas obdobia hojnosti vychovajú novú generáciu svojho druhu. Desiatky sťahovavých druhov smerujú aj na naše územie, kde nachádzajú vhodné podmienky na hniezdenie. 1. apríla, začiatkom mesiaca, kedy prilieta najviac sťahovavých operencov, si tak pripomíname Medzinárodný deň vtákov.


Tradičné stredoeurópske oslavy príchodu jari, vtáčieho spevu a stromov sa pripomíname od roku 1900 z obdobia Rakúsko-Uhorska, a tak sa táto tradícia zaraďuje medzi najdlhšie trvajúce významné prírodovedné dni na celom svete. Sťahovavé vtáky a ich spev badať v každom prostredí okolo nás. Preto je apríl ideálnym obdobím na poznávanie vtáčieho života v prírode.

Vtáčia migrácia je fascinujúci prírodný fenomén. Rôzne druhy sa v závislosti od potravnej špecializácie sťahujú do regiónov, kde nájdu bohaté zdroje potravy. Mnohé prekonajú pozoruhodné vzdialenosti až do južných regiónov Afriky. Najpozoruhodnejšie je vtáčie putovanie na jar, kedy sa operence vracajú na svoje hniezdiská. Začiatok hniezdenia sprevádza návrat vtákov ich spev a rôzne formy hlasových prejavov. Samce mnohých druhov sú v pestrofarebnom svadobnom šate. Oživia tak jarnú prírodu v rôznych typoch prostredia, kde hniezdia.

“Ku koncu marca bolo už na Slovensku zaznamenaných viac ako 40 sťahovavých druhov. Medzi nimi už aj druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, lyžičiar biely, rybár kršiak či kačica chrapačka.“, informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. „Prílety vtáctva potrvajú do začiatku mája, kedy zo zimovísk doletia aj posledné druhy, ako napríklad červenák karmínový, či kolibiarik sivozelený.“ Dodáva Gúgh.

Populácie druhov z nášho územia migrujú Eurázijsko-Africkými migračnými trasami. Mnohé využívajú migračné koridory. Najvýznamnejšie sú juhovýchodná migračná trasa vedúca cez Bospor, juhozápadná trasa vedúca cez Gibraltár, trasa vedúca cez Taliansko a Stredozemné more. Niektoré vtáčie druhy ale migrujú v širokých frontoch naprieč krajinou a Stredozemným morom smerom do Afriky. Jarný návrat vedie podobnými trasami a prekonanie celej vzdialenosti je oproti jesennému putovaniu rýchlejšie, nakoľko vtáky ženie pud rozmnožovania smerom na ich hniezdiská, aby obsadili najatraktívnejšie teritória s dostatkom potravy.

Sťahovavé vtáky čelia mnohým hrozbám pozdĺž migračných trás a zimovísk, a často patria medzi ohrozené druhy. Hrozivá je miera nelegálneho lovu a strata vhodných území na odpočinok, vyhľadávanie potravy a prezimovanie. Neútešná situácia ich často čaká aj na hniezdiskách, kde sa im podmienky zhoršujú v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva, lesníctva, klimatických zmien či prenasledovaním a pytliactvom. Prežitie mnohých druhov je priamo závislé od tolerancie ľudí. Viaceré sťahovavé vtáky totiž hniezdia v našom susedstve a nikde inde hniezdiť nedokážu. Najznámejšími sú napríklad bocian biely, lastovička, belorítka či dážďovník. Do zaznamenávania príletu sťahovavých vtákov sa môže zapojiť každý záujemca v rámci kampane jarné prílety [1].

 

Doplňujúce informácie:

[1] Zaznamenávanie jarných príletov vtáctva

Jarné prílety na www.vtaky.sk V sekcii jarných príletov sú zhromažďované prvé jarné pozorovania sťahovavých vtákov. Každoročne je na Slovensku počas jarnej migrácie zaevidovaných 90 až 100 jarných navrátilcov zo zimovísk, ktorí pokračujú ďalej na sever alebo u nás hniezdia. Každý záznam o prvom prílete migrujúceho jedinca je užitočný. Pridajte aj vy svoje pozorovania: http://vtaky.sk/springarrivals Atlas hniezd bociana bieleho na www.bociany.sk V databáze bocianích hniezd je možné sledovať dátum príletu jednotlivých bocianích párov na svoje hniezda. Každé hniezdo má svoju kartu v atlase, na ktorej je možné prílet zaevidovať.

[2] Fakty o vtáčej migrácii http://www.vtaky.sk/stranka/335-Vtacia-migracia.html

 



Kontakt:

Miroslav Demko, SOS/BirdLife Slovensko - Orava, demko@vtaky.sk, 0905476779 Ján Gúgh, SOS/BrdLife Slovensko - Podunajsko, gugh@vtaky.sk, 0907149152 Matej Repel, SOS/BrdLife Slovensko - Zemplín, repel@vtaky.sk, 0904501437


Autor: Ján Gúgh


Zoznam tlačových správ

Nahor