Hraničná polícia mení prístup k utečencom z iných krajín ako z Ukrajiny. Hovorí sa o úplatkoch na ukrajinskej strane

Hraničná polícia mení prístup k utečencom z iných krajín ako z Ukrajiny. Hovorí sa o úplatkoch na ukrajinskej strane

Bratislava 2. marca 2022 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Dnes už polícia na hraničnom prechode Vyšné Nemecké nepúšťa neukrajinských utečencov voľne cez hranice na autobus či vlak, ale organizuje ich do autobusov a preváža do zariadenia MV SR v Gabčíkove. Tam im budú urobené bezpečnostné previerky a podľa nich budú prepustení na voľný pohyb v SR alebo vrátení do ich domovskej krajiny

Vyšné Nemecké
Na snímke utečenci z Ukrajiny v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom

Je totiž možné, že niektorí z nich sú nelegálnymi imigrantami, nakoľko sa šíria správy, že na ukrajinskej strane hranice za prednostné vybavenie stačí zaplatiť čo i len 300 Eur. Vydavateľ Michalovských novín a redaktor Zemplínskeho dialógu Marek Boka prišiel s informáciou, že suma úplatku je údajne až 1 500 eur. Pripájame jeho plný status.

Reklama

Tu je status novinára Mareka Boku v plnom znení:

Takže nová informácia… po mojom poslednom statuse ma informovali z “hora” že vedia o problémoch na hranici a tým osobám sa poskytne letecký odvoz buď do svojho domova, keďže to letecky cez Ukrajinu nie je možné… alebo budú zaslaní do azylových centier po západnej Európe. Super!!!

Reklama

Priatelia všetci sa ma pýtate na situáciu ohľadom utečencov z tretích krajín, v akom množstve prechádzajú cez Ukrajinskú hranicu. Bohužiaľ situácia je naozaj smutná. Poviem čo v danom momente vieme… Oslovili nás samotní nahnevaní colníci z Vyšného Nemeckého a upozornili na “dieru” v systéme. Ich ukrajinskí kolegovia za úplatok až do výšky 1500 € častokrát prednostne vybavujú osoby z tretích krajín na úkor svojich vlastných občanov! Ak oni dajú pečiatku tak naša strana ich už musí pustiť. Iba za jednu smenu takýmto spôsobom prešlo cez Vyšné Nemecké údajne až 900 osôb! Samozrejme všetci sme za pomoc Ukrajine a jej občanov. Som aj za pomoc osôb, ktoré reálne žili, pracovali a študovali na Ukrajine. No vyslovene odmietam aby nešťastie Ukrajiny využívali osoby, ktoré s vojnovým konfliktom nemajú nič spoločné! Zemplín v týchto dňoch je plný strachu, utrpenia a zúfalstva čo sa deje na východe Európy… Všetci sme plní sklamania a hnevu zároveň… vrátane mňa… Najväčšia vlna skutočných ukrajinských utečencov ešte len príde a my musíme byť naďalej pripravení pomáhať. Ale ako štát, ako Slovensko nezvládneme ďalších utečencov. Som sklamaný, že minister vnútra Roman Mikulec nedokázal tento problém okamžite vyriešiť a zakročiť. Toto nie je strašenie… toto nie je žiadna provokácia. Každý kto ma poznáte viete, že vždy hovorím pravdu. A ak sa pomýlim, tak si chybu vždy priznám…

Jana Tutková

 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:54

Export Číny rástol v máji najvyšším tempom za posledné štyri mesiace, pričom výrazne prekonal očakávania trhov. To sa odrazilo na vývoji celkového zahraničného obchodu najväčšej ázijskej ekonomiky, ktorý dosiahol najvyšší prebytok za tri mesiace.

08:46

Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok, bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel. Ako informovala britská stanica BBC, ukrajinská armáda počas noci hlásila skupiny rakiet alebo jednotlivé rakety letiace zo severovýchodu cez Sumskú a Černihivskú oblasť do metropolitnej oblasti Kyjeva a ďalej na západ cez Vinnyckú oblasť.

08:44

Kapitál Exportno-importnej banky SR by mohol štát posilniť sumou 250 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý Eximbanka predložila do medzirezortného pripomienkového konania. Jej zámerom je vyššia očakávaná podpora exportu slovenských firiem v nasledujúcich rokoch.

08:38

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok ostro odsúdil nedávne útoky mjanmarskej vládnucej junty, pri ktorých údajne zahynuli desiatky civilistov v zväzovom Jakchainskom štáte a v Sagainskej oblasti na severe krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Povstalci z Jakchainskej armády (AA) tento týždeň podľa AFP uviedli, že pri zásahoch junty v jednej z dedín severne od hlavného mesta Jakchainského štátu Sittwe zahynulo viac než 70 civilistov z radov Jakchaincov. Junta toto tvrdenie označila za “propagandu”.

08:37

Ceny ropy pokračovali v piatok v raste, pričom cena Brentu sa vrátila nad hranicu 80 USD za barel (159 litrov). Nad tú sa dostala počas štvrtkového obchodovania (6. 6.), uzatvorila však mierne pod ňou. Ceny ropy podporilo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá po takmer piatich rokoch znížila úrokové sadzby. Za celý týždeň však ceny komodity smerujú nadol.

08:11

Claudia Sheinbaumová bola v piatok oficiálne vyhlásená za víťazku prezidentských volieb v Mexiku, čím sa stala prvou prezidentkou v dejinách Spojených štátov mexických, informovala agentúra DPA.

Sheinbaumová z vládnuceho ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA) získala vo voľbách 59,75 percenta hlasov, uviedla vo štvrtok neskoro večer ústredná volebná komisia.

Claudia Sheinbaumová
Na archívnej snímke z 3. júna 2024 budúca mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová máva svojim sympatizantom na hlavnom námestí v mexickej metropole

 

07:55

Gruzínska vicepremiérka a ministerka kultúry Tea Culukianiová označila za “ďalšiu chybu” rozhodnutie Washingtonu zaviesť vízové obmedzenia voči približne trom desiatkam gruzínskych občanov, informuje agentúra Reuters. USA takýto krok oznámili vo štvrtok v reakcii na kontroverzný zákon o zahraničnom vplyve, ktorý Tbilisi v pondelok definitívne prijalo.

06:48

Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner sa vo štvrtok večer – po takmer 27 hodinách – pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Ide o jej prvý let s posádkou. Pripojenie k ISS napriek istým problémom dopadlo úspešne, čo podľa agentúry Reuters v tomto smere dokazuje konkurencieschopnosť Boeingu so spoločnosťou SpaceX miliardára Elona Muska.

Boeing Starliner ISS
Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner sa vo štvrtok večer – po takmer 27 hodinách – pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Ide o jej prvý let s posádkou. Astronautky NASA Butcha Wilmora a Suni William sa vítajú na Medzinárodnej vesmírnej stanico ISS vo štvrtok 6. júna 2024.

 

06:41

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi 24. júla s prejavom na zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. O tomto dátume zhodne informujú v noci na piatok agentúry AP a AFP odvolávajúce sa na svoje zdroje oboznámené so situáciou.

06:41

Dve seniorky vo veku 89 a 95 rokov zahynuli vo štvrtok pri požiari domova dôchodcov v obci Oyten ležiacej na severe Nemecka, neďaleko mesta Brémy. Vážne zranenia utrpeli ďalší traja seniori, z ktorých jeden je v ohrození života. Oznámil to hovorca tamojšej polície, píše TASR podľa agentúry DPA.

domov dôchodcov požiar
Hasiči zasahujú pri požiari domova dôchodcov v obci Oyten ležiacej na severe Nemecka, neďaleko mesta Brémy vo štvrtok 6. júna 2024

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka zo slávnostného otvorenia projektu samoobslužnej požičovne kajakov na rieke Hornád vo Veľkej Lodine

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marek Brna

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali