Harriet Anderssonová, neodmyslitelná tvář Bergmanových filmů, oslaví 90. narozeniny

Harriet Andersson

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2022 19:36

Tmavovlasá švédská herečka Harriet Anderssonová, která se narodila 14. února 1932, zaujala publikum zejména ve filmech svého krajana Ingmara Bergmana. Její slávu založila role prosté a obhroublé divošky z filmového debutu Léto s Monikou (1953), kterou jí slavný režisér napsal přímo na tělo. Excelovala také například v trýznivé roli umírající Agnes ve snímku Šepoty a výkřiky (1972), za níž získala italskou cenu David di Donatello.

Anderssonová dokázala zahrát odlišné charaktery a osudy, které měly jeden společný jmenovatel: smyslnost. Ať už to byla naivní cirkusová krasojezdkyně Anna z Večera kejklířů (1953), lehkovážná služebná Petra v komedii Úsměvy letní noci (1955) nebo schizofrenií postižená vizionářka Karin v úvaze Jako v zrcadle (1961).

Od 60. let ji sice začalo více lákat divadlo, v posledním Bergmanově filmu Fanny a Alexander z roku 1982 si ale Anderssonová opět zahrála.

Krátké působení v Královském dramatickém divadle ve Stockholmu v 80. letech minulého století navázalo na úspěchy jejích divadelních rolí, z nichž vyniká Anna Franková a Ofélie. Anderssonová je držitelkou řady filmových cen, například ocenění pro nejlepší herečku na festivalu v Benátkách v roce 1964.

Zahrála si i v anglicky mluvených filmech, třeba Smrtelném případu režiséra Sidneyho Lumeta (1967) nebo von Trierově Dogville (2003). Před kameru se Harriet Anderssonová naposledy postavila před devíti lety v jednom švédském krimiseriálu.

Témata: Harriet Andersson