Povinné očkovanie Analýza ukázala, že sa môže zaviesť, potvrdil Eduard Heger

TASR Postoj
TASR Postoj

Uvažovať sa o ňom podľa premiéra bude, ak sa objaví variant, ktorý bude ľudí dostávať do nemocníc.

Uvažovať sa o ňom podľa premiéra bude, ak sa objaví variant, ktorý bude ľudí dostávať do nemocníc.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Analýza ukázala, že sa môže zaviesť, potvrdil Eduard Heger
Premiér Eduard Heger. Foto - TASR

Analýza o povinnom očkovaní ukázala, že ide o legitímny nástroj v záujme ochrany verejného zdravia. Pred rokovaním vlády to uviedol premiér Eduard Heger.

„V analýze sa píše, že vakcíny sú bezpečné, zabraňujú šíreniu ochorenia, znižujú riziko hospitalizácie aj úmrtia. Benefity vakcinácie sú preukázateľné" hovorí.

Povinné očkovanie sa dá zaviesť štyrmi spôsobmi. Mohli by sa novelizovať vyhláška ministerstva zdravotníctva alebo vyhláška hygienikov. Taktiež by sa mohol novelizovať zákon o ochrane verejného zdravia. Štvrtým spôsobom je prijatie samostatného zákona o zavedení povinného očkovania.

Slovensko je podľa Hegera momentálne v stúpajúcej vlne omikronu a očakáva sa, akým spôsobom sa prejaví v nemocniciach.

Uvažovať sa o povinnom očkovaní podľa premiéra bude, ak sa objaví variant, ktorý bude ľudí dostávať do nemocníc.

Heger poznamenal, že povinné očkovanie začal riešiť v čase, keď na Slovensku "silno úradoval" variant delta a nemocnice zaplňovali ľudia vo veku 60+. Slovensko zatiaľ nemá dostatočné dáta v súvislosti so zaplňovaní nemocníc pri variante omikron.

"Preto je dôležité, aby sme počkali na doznenie tejto vlny," podotkol premiér. Poukazuje, že omikron sa šíri rýchlo a u nezaočkovaných je o 25 percent nižšie riziko hospitalizácie. Dôležité podľa premiéra bude sledovanie a vyhodnocovanie dát v súvislosti s omikronom.

Heger deklaroval, že analýzu o povinnom očkovaní vláda zverejní. V zmysle schváleného uznesenia vlády sa mala zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 a možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia