Desatina Slovákov videla vlani na výplatnej páske menej ako 800 eur, najväčšie rozdiely sú medzi dvomi krajmi

Desatina Slovákov videla vlani na výplatnej páske menej ako 800 eur, najväčšie rozdiely sú medzi dvomi krajmi

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Desatina ľudí pracujúcich na Slovensku mala vlani nižší hrubý plat ako 800 eur. Ak zamestnanec nemal deti a uplatňoval si nezdaniteľnú časť základu dane, narábal mesačne s čistým príjmom pod 632 eur.

Najlepšie zarábajúca desatina ľudí na Slovensku dostávala v minulom roku v hrubom základný plat vyšší ako 2 450 eur. Ak išlo o bezdetného zamestnanca, ktorý si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane, v čistom zarábal mesačne viac ako 1 790 eur. Ukazuje to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Výrazný rozdiel

Slovenský platový medián predstavoval vlani 1 288 eur v hrubom. Ide o hodnotu hrubej mzdy, pri ktorej polovica ľudí zarába menej a polovica, naopak, viac. Porovnanie mediánov v jednotlivých krajoch ukazuje výrazný rozdiel medzi hlavným mestom a zvyškom Slovenska. Najväčšie regionálne rozdiely sú medzi Bratislavským a Prešovským krajom.

Kým v hlavnom meste zarobila v roku 2021 polovica zarábajúcich nad 1 520 eur, v Prešove a okolí sú takéto platy považované skôr za výnimočné. Nad 1 600 eur v hrubom tu napríklad vlani zarábala len najlepšia desatina zamestnancov.

Vysokoškolsky vzdelaní ľudia

Pri zamestnancoch, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, sú regionálne rozdiely v mnohých prípadoch ešte výraznejšie. Iba polovica ľudí v Bratislavskom kraji mala vlani nižší plat ako 1 750 eur v hrubom.

V Prešovskom kraji predstavuje medián len 1 100 eur v hrubom. Pohľad na regionálne mediány pri vysokoškolsky vzdelaných zamestnancoch je však zaujímavý v prípade Košického kraja. Medián tu v roku 2021 predstavoval 1 620 eur v hrubom a od hlavného mesta nie je vzdialený ako ostatné regióny.

Košický kraj je po bratislavskom regióne v poradí druhým s najvyšším počtom ponúk, ktoré požadujú vysokoškolské vzdelanie. Portál Profesia.sk evidoval vlani v Bratislavskom kraji 11 723 ponúk, ktoré požadovali univerzitný titul druhého stupňa. V prípade košického regiónu išlo o 2 442 inzerátov.

„Faktorom, ktorý mohol ovplyvniť aj pomerne vysoký platový medián, je, že až tretina košických ponúk je v informačných technológiách, teda v najlepšie platenej oblasti na Slovensku,“ upozornila spoločnosť Profesia. Pri pracovných príležitostiach v Bratislave, ktoré požadujú vysokú školu, sú vyrovnanejšie možnosti z rôznych odvetví. Sektor IT tu tvorí 23 percent.

Viac k témam: Platy na Slovensku, výplata
Zdroj: Webnoviny.sk – Desatina Slovákov videla vlani na výplatnej páske menej ako 800 eur, najväčšie rozdiely sú medzi dvomi krajmi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Tenis