Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kuleba je pripravený na stretnutie s Blinkenom a Lavrovom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Blinken a Lavrov sa majú stretnúť v piatok v Ženeve. Diskutovať chcú aj o situácii na ukrajinských hraniciach, kde sa sústredili tisíce ruských vojakov.

Kyjev 20. januára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba je pripravený na trojstranné stretnutie na úrovni šéfov diplomacií Spojených štátov, Ruska a Ukrajiny - pod podmienkou, že s tým bude súhlasiť šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Kuleba vo štvrtok na brífingu objasnil, že počas stredajších rokovaní s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom potvrdil svoju pripravenosť na trojstranné stretnutie na takejto úrovni, "ak Lavrov bude súhlasiť".

Blinken a Lavrov sa majú stretnúť v piatok v Ženeve. Diskutovať chcú aj o situácii na ukrajinských hraniciach, kde sa sústredili tisíce ruských vojakov.

Vo štvrtok Blinken pricestoval z Kyjeva do Berlína, kde sa koná štvorstranné rokovanie šéfov diplomacií USA, Británie, Francúzska a Nemecka venované kríze na Ukrajine a prípadnej reakcii spojencov na vojenské kroky Ruska.

Kuleba vo štvrtok na brífingu tiež potvrdil, že Spojené štáty schválili dodatočných 200 miliónov dolárov (176 miliónov eur) na bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Táto suma pribudla k 450 miliónom dolárov, ktoré už predtým poskytla administratíva prezidenta USA Joea Bidena. Kuleba dodal, že celkový objem tejto pomoci v roku 2021 - 650 miliónov dolárov - je vyšší ako v ktoromkoľvek roku od roku 2014.

Minister zároveň uviedol, že Washington je pripravený pokračovať v posilňovaní obranyschopnosti Kyjeva, najmä poskytovaním obranných smrtiacich zbraní.