• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Lexmann: Čínsky nátlak na Litvu je zároveň útokom na jednotný trh EÚ

  • 13:42 20.01.2022
  • Brusel/Štrasburg
Lexmann: Čínsky nátlak na Litvu je zároveň útokom na jednotný trh EÚ

Skupina 41 poslancov Európskeho parlamentu (EP) v reakcii na neakceptovateľné obchodné kroky Číny voči Litve vyzvala najvyšších predstaviteľov EÚ k spoločnému postupu.

List, ktorý v priebehu tohto týždňa počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu podpísalo 41 europoslancov z 18 členských krajín a piatich rôznych politických frakcií, iniciovala slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) z Európskej ľudovej strany (EPP). Zo slovenských europoslancov sa pod spoločný list podpísal aj Ivan Štefanec (KDH).

Poslanci v spoločnej výzve pre predsedu Európskej rady Charlesa Michela, predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella a ďalších popredných politikov Únie, uviedli, že dôrazne odsudzujú politický a ekonomický nátlak Čínskej ľudovej republiky na Litvu. Čelných predstaviteľov EÚ vyzvali, aby vyjadrili podporu tejto členskej krajine konkrétnymi skutkami a nevyhnutnou pomocou.

Agresívna rétorika čínskych predstaviteľov spolu s nevysvetlenými a nedeklarovanými závažnými opatreniami voči Litve sú odsúdeniahodné,“ uviedla poslankyňa Lexmann, ktorá totalitný režim v Číne dlhodobo kritizuje. Podľa nej sa kroky Pekingu voči Litve stali de facto sankciami, keďže zabraňujú litovským produktom a produktom, ktoré obsahujú komponenty vyrobené v Litve, dostať sa na čínsky trh.

Signatári listu ďalej vyzývajú EÚ, aby čím skôr prišla s opatreniami na ochranu jednotného trhu ešte predtým, ako sa ukončí príprava takzvanej „protinátlakovej“ legislatívy.

Europoslanci v liste pripomenuli, že Čína robí nátlakové kroky bez toho, aby boli podporené akýmkoľvek legislatívnym konaním, neboli vopred ohlásené a porušujú všetky medzinárodné pravidlá stanovené Svetovou obchodnou organizáciou (WTO).

Takýto ekonomicko-politický nátlak ohrozuje základné princípy jednotného európskeho trhu a preto naň EÚ musí reagovať jednotne,“ konštatuje Lexmann. Nátlakové správanie Číny však podľa nej nie je nezvyčajné, lebo v septembri 2020 čínska diplomacia označila plánovanú cestu predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila na Taiwan za „prekročenie červenej čiary“, za ktoré mal český politik „zaplatiť vysokú cenu“.

Poslankyňa konštatovala, že nereagovanie na kroky Číny režim tejto krajiny v budúcnosti povzbudí k ďalšiemu nátlaku voči Litve alebo inému členskému štátu EÚ vrátane Slovenska. Žiadna reakcia zo strany EÚ by podľa jej slov umožnila čínskym komunistom, aby ďalej oslabovali jednotu Európy a pokračovali v politike štýlu „rozdeľuj a panuj“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

VČERA - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

VČERA - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

VČERA - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

VČERA - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.