Šéfka nemeckej diplomacie v Moskve: „Je ťažké nevnímať to ako hrozbu"
20 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vzťahy medzi Berlínom a Moskvou sú na bode mrazu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa stretla so svojím krízou skúšaným kolegom Sergejom Lavrovom v Moskve. Podporuje normandský proces. Podľa nej „neexistuje alternatíva" k dialógu, píše epochtimes.de.

Zásadné názorové rozdiely

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa na stretnutí so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyslovila za rýchle obnovenie mierových rokovaní v ukrajinskom konflikte. Berlín má záujem na „stabilných" vzťahoch s Ruskom. Poukázala však aj na „veľké a čiastočne zásadné názorové rozdiely".

Rusko sa nepovažuje za stranu konfliktu

Je to dôležité pre bezpečnosť v Európe, povedala šéfka nemeckej diplomacie  novinárom po rokovaní s ministrom Lavrovom v Moskve. Na tento účel by sa podľa nej malo zvolať ďalšie stretnutie v normandskom formáte, teda za sprostredkovania Nemecka a Francúzska s Ukrajinou a Ruskom. Lavrov zdôraznil, že Rusko sa nepovažuje za stranu konfliktu.

Extrémne vyhrotená situácia: Nemecko chce dialóg s Ruskom. Stačí malá neopatrnosť... (VIDEO)
Uprostred konfliktu Ruska o Ukrajinu sa šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková stretla v Moskve so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Berlín má záujem o „stabilné" vzťahy s Ruskom, zdôraznil Baerbocková na začiatku stretnutia. Ešte... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bod mrazu

Podľa Baerbockovej je dôležité, aby sa normandský proces opäť uviedol do života. Bolo by dobré, aby sa všetci zaviazali k mierovému plánu z Minska. Mierový plán pre konflikt na východe Ukrajiny dohodnutý v hlavnom meste Bieloruska je ale na bode mrazu.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z porušovania dohody. Ministerka Baerbocková uviedla, že na dohodu existujú rôzne názory. Povedala, že chce urobiť všetko pre to, aby sa stretnutie na normandskej úrovni uskutočnilo čo najskôr, „pretože čas na záchranu dohody sa kráti.“

Varovanie pred eskaláciou

Nemecká politička tiež vyzvala na deeskaláciu konfliktu na Ukrajine a na návrat strán konfliktu k rokovaciemu stolu. Podľa nej dialóg „nemá alternatívu".

Zároveň varovala Moskvu pred ďalšou vojenskou eskaláciou. Nemecko bude brániť európsky mier a bezpečnostný poriadok, "aj keď to bude mať vysokú ekonomickú cenu", zdôraznila šéfka nemeckej diplomacie.

Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Je ťažké nechápať to ako hrozbu“

V súvislosti s posilňovaním ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou povedala, že je ťažké nechápať to ako hrozbu. Baerbocková poukázala na „viac ako 100 000" ruských vojakov „bez pochopiteľného dôvodu" s „tankami a delami" na hraniciach s Ukrajinou.

Poľutovanie nad „protiruskou líniou“ Bruselu

Sergej Lavrov uviedol, že je záujem o spoluprácu s novou nemeckou vládou, zároveň však vyjadril poľutovanie nad „protiruskou líniou" Bruselu a skupiny krajín EÚ. V súvislosti s aktivitami NATO vo východnej Európe žiadal ruský šéf diplomacie „odpovede". Odmietol obvinenia z vyhrážania sa Ukrajine. Namiesto toho sa podľa neho objavili „hrozby smerom k Rusku".

Blinken a Baerbocková varujú Rusko pred intervenciou na Ukrajine (VIDEO)
Annalena Baerbocková sa počas svojej prvej cesty do USA vo funkcii nemeckej ministerky zahraničných vecí stretla vo Washingtone so svojím rezortným kolegom Antony Blinkenom. Obaja zdôraznili úzku spoluprácu medzi oboma krajinami a zhodli sa aj v... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Aliancia bez Ukrajiny

K bezpečnostným zárukám zo strany Západu, ktoré požaduje Rusko, nemecká ministerka povedala: „Sme pripravení na seriózny dialóg o vzájomných dohodách a krokoch, ktoré prinesú viac bezpečnosti pre všetkých v Európe."

Uviedla, že sa už uskutočnili prvé rozhovory medzi Radou NATO-Rusko a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa Lavrova Rusko teraz čaká na písomné návrhy zo Západu. Rusko požadovalo ukončenie rozširovania NATO na východ a zrieknutie sa prijatia Ukrajiny do Aliancie, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.