Čomu sa chce venovať Michal Šimečka v Európskom parlamente?

NETKY.SK • 19 Január 2022, 06:40 • 2 min
Čomu sa chce venovať Michal Šimečka v Európskom parlamente?

BRUSEL/ŠTRASBURG - Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) sa ako jeden z nových podpredsedov Európskeho parlamentu (EP) bude usilovať o to, aby sa táto inštitúcia stala ešte silnejšou, súdržnejšou a dynamickejšou silou a umiestnila ochranu základných hodnôt EÚ do centra svojho programu.

slovakia

left justify in out

Šimečka to uviedol v utorok večer krátko po tom, ako sa dozvedel výsledok druhého kola hlasovania o postoch 14 podpredsedov EP. V prvom kole mu chýbalo 15 hlasov do prekročenia potrebnej nadpolovičnej väčšiny, druhé kolo vyhral a pre liberálnu frakciu Obnovme Európu (RE) získal druhý najväčší počet hlasov po českej europoslankyni Dite Charanzovej a pred nemeckou liberálnou poslankyňou Nicolou Beerovou.

 

 

„Pre mňa je to veľká česť a veľký záväzok,“ uviedol Šimečka v rozhovore pre slovenských novinárov v Štrasburgu. Poďakoval sa nielen svojim straníckym kolegom z liberálnej frakcie, ktorá ho na túto pozíciu nominovala, ale všetkým poslankyniam a poslancom, ktorí mu dali hlas a dôveru. „Veľmi sa teším, lebo je to dobrá správa aj pre Slovensko,“ dodal. Pripomenul, že Slovensko od svojho vstupu do EÚ v roku 2004 ubehlo kus cesty a ešte nemalo svojho človeka v takejto funkcii.

 

Prečítajte si tiež: Michala Šimečku zvolili za jedného z podpredsedov Európskeho parlamentu

 

„Som rád, že z tejto pozície budem môcť presadzovať ešte viac slovenské záujmy, že slovenský hlas bude viac počuť, lebo ako podpredseda budem mať väčší vplyv na chod celej inštitúcie, na jednotlivé politiky a na to, ako europarlament pôsobí vo vzťahu k národným parlamentom,“  vyhlásil. 

 

img

 

Upozornil, že priority, ktorým sa bude venovať, vyplynú aj z toho, ako si všetci 14 podpredsedovia v najbližších dňoch rozdelia medzi sebou pracovnú agendu. „Pre mňa je však v europarlamente dlhodobo prioritou predovšetkým ochrana demokracie, právneho štátu v celej EÚ a predpokladám, že v tom budem pokračovať aj z pozície podpredsedu,“ vysvetlil. Ďalšou jeho snahou je viac občanom priblížiť prácu Európskeho parlamentu a posilňovať vzťahy s národnými parlamentami vrátane toho slovenského.

 

K téme: Európsky parlament má novú predsedníčku




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies