Bulharsko podľa súdu porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, dôvodom je zákon o tajnom sledovaní

Bulharsko podľa súdu porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, dôvodom je zákon o tajnom sledovaní

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že bulharská legislatíva o tajnom sledovaní porušuje Európsky dohovor o ľudských právach.

Súd so sídlom v Štrasburgu mal posúdiť bulharský zákon o sledovaní z roku 1997, ako aj niekoľko článkov v bulharskom trestnom zákonníku. V utorňajšom vyhlásení súd uviedol, že „legislatíva upravujúca tajné sledovanie nespĺňala požiadavku kvality práva“ v Európskom dohovore o ľudských právach.

Podľa rozhodnutia súdu sú zákony v Bulharsku, ktoré upravujú odpočúvanie a sledovanie, nekvalitné a nedokážu zaručiť, že zasahovanie do súkromia občanov spĺňa kritériá demokratickej spoločnosti.

Európsky súd v utorňajšom rozhodnutí uviedol, že „nedostatok jasnej regulácie viedol k situácii, keď sa údaje zo sledovania mohli použiť na nekalé účely“. Vyzval Bulharsko, aby zmenilo svoje zákony novou legislatívou v súlade s dohovorom o ľudských právach.

Viac k témam: Európsky dohovor o ľudských právach, Ľudské práva, Odpočúvanie, Sledovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bulharsko podľa súdu porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, dôvodom je zákon o tajnom sledovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet