Dodávka zbraní na Ukrajinu: Británia vysiela jasný signál (VIDEO)
20 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Británia dodala Ukrajine protitankové zbrane. Má ich použiť na sebaobranu v konflikte s Ruskom. Touto podporou vysiela Spojené kráľovstvo jasný politický signál, píše gmx.net.

Ostrá kritika z Moskvy

Vzhľadom na obavy z ruskej invázie na Ukrajinu chce Veľká Británia dodať bývalej sovietskej republike ľahké protitankové zbrane. Cieľom je zlepšiť obranyschopnosť Ukrajiny, povedal britský minister obrany Ben Wallace. „Nie sú to strategické zbrane a nepredstavujú hrozbu pre Rusko. Majú sa použiť v sebaobrane," - zdôraznil. Medzitým sa z Moskvy ozvala ostrá kritika.

Pomáhajú s výcvikom

Britský minister obrany dodal, že malý počet príslušníkov britskej armády má vycvičiť ukrajinskú armádu pri používaní týchto zbraní. Nepovedal presne, o ktoré obranné protitankové zbrane ide, A ako pokračoval, „Ukrajina má plné právo brániť svoje hranice.“

Extrémne vyhrotená situácia: Nemecko chce dialóg s Ruskom. Stačí malá neopatrnosť... (VIDEO)
Uprostred konfliktu Ruska o Ukrajinu sa šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková stretla v Moskve so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Berlín má záujem o „stabilné" vzťahy s Ruskom, zdôraznil Baerbocková na začiatku stretnutia. Ešte... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Britskí vojaci by na Ukrajine nasadení neboli

Wallace tiež pripomenul, že Británia pomáha udržiavať ukrajinské námorníctvo. Od roku 2015 podľa neho Briti vycvičili viac ako 22 000 ukrajinských vojakov. Britský minister obrany ale tiež poukázal na to, že nechce vzbudzovať falošné nádeje. Britskí vojaci by v prípade vojny s Ruskom neboli nasadení na ukrajinskom území.

Varovanie pred obrovskými stratami na životoch

Šéf britského rezortu obrany zároveň obvinil ruského prezidenta Vladimíra Putina zo snahy pripojiť Ukrajinu k svojej krajine pod zámienkou údajnej reakcie na vonkajšie hrozby zo strany NATO. Invázia Ruska by viedla k „obrovským stratám na životoch", varoval Wallace.

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ostrá reakcia Moskvy

Moskva dodávky zbraní ostro kritizovala. „Je to mimoriadne nebezpečné a nijako to neprispieva k zníženiu napätia," - povedal v hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva je znepokojená tým, že na susednú Ukrajinu dodáva zbrane čoraz viac krajín. Často to nie sú len obranné zbrane.

„Čelíme najväčšej armáde v Európe a sme na to sami"

Ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii Vadim Pristaiko britskú podporu privítal.

Prvá britská zásielka sa dostala na Ukrajinu obídením nemeckého vzdušného priestoru. Ministerstvo obrany v Berlíne ale uviedlo, že žiadnu takúto žiadosť o povolenie preletu od Británie nedostalo.

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Čelíme najväčšej armáde v Európe a sme na to sami," – uviedol Pristaiko pre BBC. Aj keď existuje pomoc zvonka, ako napríklad ďalšie rakety a výcvik, podľa neho je prevaha Rusov a ich spojencov ohromujúca.   

Ukrajina je obkľúčená vojskami na ruských hraniciach, na Ruskom anektovanom Kryme, v odštiepeneckom moldavskom regióne Podnestersko a hrozba prichádza aj z Bieloruska, povedal veľvyslanec, dodáva gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

OSN kritizuje používanie modrých prilieb pri operácii proti protestujúcim v Kazachstane
Organizácia Spojených národov kritizovala kazašskú vládu, že niektorí vojaci mali pri zásahu proti demonštrantom modré prilby s logom OSN, píše epochtimes.de. Hovorca Organizácie Spojených národov (OSN) Stéphane Dujarric povedal: „Naše obavy v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.