Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

20. januára 2022

Bulharsko podľa súdu porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, dôvodom je zákon o tajnom sledovaní



Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že bulharská legislatíva o tajnom sledovaní porušuje Európsky dohovor o ľudských právach. Súd so sídlom v Štrasburgu mal posúdiť bulharský zákon o ...



Zdieľať
gettyimages 1140072344 676x451 20.1.2022 (Webnoviny.sk) - Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že bulharská legislatíva o tajnom sledovaní porušuje Európsky dohovor o ľudských právach.


Súd so sídlom v Štrasburgu mal posúdiť bulharský zákon o sledovaní z roku 1997, ako aj niekoľko článkov v bulharskom trestnom zákonníku. V utorňajšom vyhlásení súd uviedol, že „legislatíva upravujúca tajné sledovanie nespĺňala požiadavku kvality práva“ v Európskom dohovore o ľudských právach.

Podľa rozhodnutia súdu sú zákony v Bulharsku, ktoré upravujú odpočúvanie a sledovanie, nekvalitné a nedokážu zaručiť, že zasahovanie do súkromia občanov spĺňa kritériá demokratickej spoločnosti.

Európsky súd v utorňajšom rozhodnutí uviedol, že „nedostatok jasnej regulácie viedol k situácii, keď sa údaje zo sledovania mohli použiť na nekalé účely“. Vyzval Bulharsko, aby zmenilo svoje zákony novou legislatívou v súlade s dohovorom o ľudských právach.


Zdroj: Webnoviny.sk - Bulharsko podľa súdu porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, dôvodom je zákon o tajnom sledovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Desatina Slovákov videla vlani na výplatnej páske menej ako 800 eur, najväčšie rozdiely sú medzi Bratislavským a Prešovským krajom
<< predchádzajúci článok
Vládni poslanci chcú návrat k parkovaniu na chodníkoch, zákaz by v niektorých lokalitách spôsobil parkovací kolaps