Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VRAŽDA V ÍRSKU Identita zadržaného Slováka odhalená: FOTO Podozrivým je 30-ročný Jozef P.!

Podozrivý z vraždy učiteľky v Írsku Jozef P. Zobraziť galériu (6)
Podozrivý z vraždy učiteľky v Írsku Jozef P. (Zdroj: Topky.sk)

TULLAMORE - Stovky smútiacich ľudí prišli v utorok na pohrebnú omšu za 23-ročnú učiteľku základnej školy Ashling Murphyovú, ktorej zavraždenie v Írsku znovu vyvolalo debatu o tom, ako zastaviť násilie proti ženám. Práve v deň pohrebu mladej ženy polícia zverejnila, že zadržala podozrivého z vraždy.

Írska polícia v utorok, v deň pohrebu, oznámila, že zatkla muža tridsiatnika pre podozrenie z vraždy Murphyovej, hudobníčky a učiteľky, ktorej telo našli 12. januára na brehoch kanála pri meste Tullamore v strednom Írsku. Polícia dodala, že ďalej sa k prípadu "zatiaľ nebude vyjadrovať". Podľa denníka The Times je podozrivým Slovák, otec troch detí. Írska polícia takúto skutočnosť nezverejnila.

Brutálna vražda krásnej učiteľky (†23) v Írsku: Vrahom má byť podľa polície Slovák!

Podľa, zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií, mala polícia zadržať 30-ročného Slováka Jozefa P. Jeho fotografie sa zdieľajú na sociálnych sieťach, najmä v skupine Slovákov, ktorí žijú v Írsku. Miestne médiá najskôr písali o tom, že polícia zadržala Rumuna. To, že vraždiť mal Slovák, je už však takmer isté. 

Jozef P., ktorý má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podozrivý z vraždy mladej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Vrahom je zrejme slovenský občan, otec troch detí," napísala pre Topky.sk Stanislava, ktorá žije v Írsku. Tohto ohavného činu sa mal dopustiť v poobedňajších až večerných hodinách. Obeť si odchytil pri Grand Canal, kde chodievala behávať po práci. "Celé Írsko smúti. Pre mňa ako Slovenku je to o to smutnejšie. Polícia už disponuje DNA, preto sa hovorí o vrahovi zo Slovenska. Konkrétne meno však ešte nezaznelo," dopĺňa.

Podozrivý z vraždy mladej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Pritvrdenie v boji proti násiliu

Vražda sa dotkla mnohých žien v Írsku a v ďalších krajinách, pretože médiá priniesli správu, že páchateľ na Murphyovú zaútočil, keď si bola popoludní zabehať, píše AP. Po celom Írsku, ale aj v mestách ako Londýn a New York, sa konali tiché stretnutia s modlitbami, kde prítomní žiadali, aby úrady urobili viac pre bezpečie žien a v boji proti násiliu na ženách. Pohreb sa konal v malej dedine Mountbolus.

VRAŽDA V ÍRSKU Identita
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ashling Murphy)

Biskup Tom Deenihan povedal smútiacim, že vražda bola "zvráteným násilným činom", ktorý zjednotil krajinu v spoločnom žiali. Írsky premiér Micheál Martin a prezident Michael Higgins boli tiež v obrovských davoch ľudí, ktorí sa zišli na pohreb v Mountboluse. Írska ministerka spravodlivosti vyhlásila, že v nasledujúcich mesiacoch plánuje zverejniť novú štátnu stratégiu proti domácemu, sexuálnemu a rodovo podmienenému násiliu.

Viac o téme: VraždaUčiteľkaÍrskoSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu