Šéf americkej diplomacie v Kyjeve: „Moskva by mohla otvoriť Pandorinu skrinku". USA vedeli o ruských plánoch (VIDEO)
19 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Uprostred silného napätia v ukrajinskom konflikte pristál v Kyjeve na krátkej návšteve minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Vo svojej batožine mal ďalší prísľub pomoci v podobe 200 miliónov amerických dolárov na zbrojenie, informuje de.euronews.com.

Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Rusko by svojou agresiou mohlo „otvoriť Pandorinu skrinku", a že v stávke je oveľa viac než len územná celistvosť Ukrajiny.

„Ukrajinský ľud si v roku 1991 zvolil demokratickú a európsku cestu a odvtedy čelí neúprosnej agresii zo strany Moskvy,“ – vyhlásil americký minister.

USA vedeli o ruských plánoch

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že USA vedeli o ruských plánoch o ďalšom zvýšovaní jeho síl medzičasom už na 100 000 vojakov. Ako dodal, Putinovi by takáto sila dala príležitosť podniknúť agresívne kroky proti Ukrajine, a to vo veľmi krátkom čase. Okrem toho Rusko v súčasnosti presúva svoje jednotky do susedného Bieloruska na spoločné manévre. Moskva odmieta ďalšie rokovania s NATO s tým, že najprv sa musia riešiť bezpečnostné obavy zo strany Ruska.

Extrémne vyhrotená situácia: Nemecko chce dialóg s Ruskom. Stačí malá neopatrnosť... (VIDEO)
Uprostred konfliktu Ruska o Ukrajinu sa šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková stretla v Moskve so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Berlín má záujem o „stabilné" vzťahy s Ruskom, zdôraznil Baerbocková na začiatku stretnutia. Ešte... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Putin situáciu len zhoršuje

Spojené štáty a ich európski spojenci obviňujú Putina z toho, že rozmiestnením vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc krízu ešte zhoršuje. Tvrdia, že teraz je na ňom a Rusoch, aby sa rozhodli, či napadnú krajinu, a budú tak čeliť aj vážnym hospodárskym dôsledkom.

Američania vraj zámerne vyhrocujú situáciu

Rusko zasa naopak tvrdí, že USA zámerne vyhrocujú situáciu. Kremeľ kritizoval, že Američania stále hovoria o ruských plánoch invázie na Ukrajinu, no nemajú na to jediný dôkaz. Rusko to každý deň vehementne popiera, dodáva de.euronews.com.

USA nepredložia v Ženeve písomné odpovede na návrhy Ruska

Podľa tass.ru šéf americkej diplomacie Antony Blinken povedal, že ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi na stretnutí v Ženeve neposkytne písomné odpovede na ruské bezpečnostné návrhy.

Washingtonu nie je jasné, ktoré ruské bezpečnostné návrhy v Európe sú ústredné, pričom niektoré z nich sú podľa USA „odsúdené na neúspech“, povedal Blinken.

Spojené štáty podľa neho hodlajú pokračovať v diplomatickej spolupráci s Ruskom na riešení situácie okolo Ukrajiny, kým budú môcť.

Ďalší vývoj závisí od Ruska

Blinken zároveň povedal, že ďalší vývoj udalostí – zvyšovanie eskalácie alebo znižovania napätia – závisí od Ruska, píše tass.ru.

USA prisľúbili Ukrajine ďalších 300 miliónov dolárov

Washington bude naďalej podporovať Ukrajinu a v roku 2022 jej poskytne ďalších 300 miliónov dolárov na obranu a bezpečnosť, uviedol americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Informuje o tom interfax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.