Moskva prijme iba „nepriestrelné“ záruky, že NATO sa nebude rozširovať

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v stredu vyhlásil, že Moskva nepríjme nič iné, ako „nepriestrelné“ záruky zo strany USA, ktoré zabránia rozšíreniu Severoatlantickej aliancie (NATO) o Ukrajinu a ďalšie postsovietske štáty.

19.01.2022 18:59
Belgicko NATO Rusko rada zasadnutie Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (uprostred) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško (vpravo) počas zasadnutia Rady NATO - Rusko v sídle NATO v Bruseli 12. januára 2022
debata (526)

Rjabkov, ktorý minulý týždeň viedol ruskú delegáciu na bezpečnostných rokovaniach s USA v Ženeve zopakoval, že Moskva nemá v úmysle vrhnúť na Ukrajinu, poskytnutie západných bezpečnostných garancií je však pre ňu kategorickým imperatívom.

Rokovania v Ženeve a zasadnutie Rady NATO-Rusko v Bruseli sa konali v čase, Keď Rusko v blízkosti hraníc s Ukrajinou zhromaždilo odhadom asi 100-tisíc vojakov, čo by podľa Západu mohlo predznamenávať inváziu. V rámci ďalšieho posilňovania síl v blízkosti Ukrajiny Rusko presunulo bližšie nešpecifikovaný počet vojakov z ruského Ďalekého východu k svojmu spojencovi Bielorusku, kde sa tento mesiac konajú veľké vojenské manévre.

Rusko ďalej žiada, aby NATO v postsovietskych krajinách nerozmiestňovalo svojich vojakov a vojenskú techniku. Nalieha tiež, aby aliancia stiahla zbrane a vojakov z krajín strednej a východnej Európy, ktoré sa k nej pripojilo po skončení studenej vojny.

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále kontrolujú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.

526 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO