hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Päť miliónov navyše na monitorovanie škodlivých látok v prírode

Tento týždeň v stredu 19. januára sa oficiálne naštartoval európsky projekt Insignia 2.0, ktorého cieľom je komplexné celoeurópske štúdium a monitoring environmentálneho znečistenia prostredníctvom včiel, ktoré prichádzajú do kontaktu so škodlivými látkami v blízkosti ich úľov. Projekt pokrýva všetkých 27 členských krajín EÚ, vrátane Slovenska. Financovanie vo výške 5 miliónov eur na tento projekt dôležitý ako pre ochranu prírody, tak včiel, navrhol a presadil europoslanec Martin Hojsík (PS).

hojsíkĽudia ovplyvňujú svoje okolie mnohými spôsobmi. Žiaľ, medzi tie horšie patrí znečisťovanie životného prostredia rôznymi toxickými  látkami, pesticídmi, ťažkými kovmi či mikroplastmi. Problémom je, že ani my sami častokrát netušíme čo, kde a koľko toho sme do svojho okolia vypustili. Rozšírený monitoring škodlivých látok nám pomôže zmapovať situáciu a ponúkne podrobný obraz znečistenia, ktorému spolu s nami čelia včely a celá príroda,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík, ktorý sa v Európskom parlamente venuje boju proti toxickým látkam a škodlivým pesticídom.

Hojsík, ktorého portál Politico.eu v roku 2020 označil za jedného z top 5 ľudí v EÚ, ktorí sa venujú znečisteniu pesticídmi, na podporu projektu Insignia 2.0 presadil 5 miliónov eur z európskych zdrojov. „Insignia 2.0 je postavená na staršom pilotnom projekte Insignia. Pôvodný rozsah rozširuje nielen čo sa týka kontaminantov, ale aj geograficky. Pôvodná Insignia sa sústredila len na vytvorenie protokolu na kontamináciu pesticídmi, Insignia 2.0 ide omnoho ďalej, sleduje nielej pesticídy, ale aj škodlivé látky v ovzduší, tažké kovy či mikroplasty. A geograficky sa rozšírila na celú európsku „dvasdsaťsedmičku“,“ doplnil progresívny europoslanec.

Podľa Hojsíka projekt umožní efektívnejší boj proti znežisteniu v celej EÚ vrátane Slovenska. „Výsledky Insignia 2.0 rozšíria naše poznanie o ľudskom znečistení a pomôžu nám identifikovať oblasti s vysokým, či nízkym znečistením. To nám umožní sústrediť pozornosť na postihnuté oblasti a zlepšiť environmentálnu situáciu. Benefitovať z toho budú ľudia a celá príroda. Som rád, že sa do projektu zapojila aj slovenská univerzita, verím, že to bude mať priamy vplyv na boj so znečistením aj u nás na Slovensku,“ doplnil europoslanec Hojsík. Na Slovensku sa do projektu zúčastní Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Využitie včiel na monitorovanie škodlivých látok je fascinujúce. Včela medonosná pri svojej práci neúmyselne zbiera škodliviny a následne ich prináša do úľa. Tým, že jednotlivé včely, ale aj včelstvá „obhospodarujú“ rôzne rastliny, stáva sa, že medzi škodlivými látkami nájdenými medzi včelami v jednom úle i včelstve, sú rôzne rozdiely. A tak okrem zabezpečovania opeľovania pre náš život nevyhnutných rastlín, nám včely dokážu pomôcť aj s výskumom a podrobným sledovaním znečistenia. To je ďalší dobrý dôvod, prečo musíme ešte omnoho viac zvýšiť ich ochranu,“ uzavrel Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

O mam

Consent choices