Lavrov vyzval Blinkena a jeho európskych poskokov, aby nešírili lži a špekulácie o "ruskej agresii"
19 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Z iniciatívy americkej strany sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi ministrom zahraničných vecí RF Sergejom Lavrovom a ministrom zahraničia USA Anthonym Blinkenom. Strany pokračovali vo výmene názorov s prihliadnutím na výsledky rokovaní medzirezortných delegácií Ruska a USA v Ženeve, ako aj diskusiám v rámci NATO v Bruseli a na pôde OBSE vo Viedni. Píše web srspol.sk.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas telefonického rozhovoru s ministrom Anthonym Blinkenom vyzval svojho amerického kolegu, aby nešíril špekulácie o údajne hroziacej „ruskej agresii“ proti Kyjevu.

"V súvislosti so situáciou na juhovýchode Ukrajiny minister vyzval svojho amerického kolegu, aby nešíril špekulácie o údajne hroziacej ‚ruskej agresii', ale prinútil úrady v Kyjeve v plnom rozsahu dodržiavať minské dohody," uvádza sa v správe ruského ministerstva.

Washington sa musí vyjadriť záväzne

Ruský minister zahraničia počas rozhovoru tiež zdôraznil, že je nevyhnutné, aby Washington čo najskôr poskytol "na papieri" pripomienky k návrhom Moskvy o bezpečnostných zárukách, oznámili na ruskom ministerstve.

„Lavrov v návrhoch bilaterálnej zmluvy so Spojenými štátmi a dohody s NATO, ktoré sme už predtým predložili, znovu vyzdvihol zásadné body, ktoré stanovujú právne záruky pre zaistenie bezpečnosti Ruska v rámci princípu nedeliteľnosti bezpečnosti, schváleného všetkými euroatlantickými krajinami. Z našej strany bola potvrdená naliehavosť, že Washington by mal čo najskôr poskytnúť ‚na papieri' konkrétne komentáre k uvedeným dokumentom, článok po článku,“ zdôraznilo ruské ministerstvo zahraničia.

Diskusia o možných kontaktoch

"Lavrov a Blinken diskutovali o možnosti pokračovania kontaktov v blízkej budúcnosti, " uviedlo ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení na základe výsledkov rozhovoru.

Podľa ruského denníka Kommersant sa diplomati dohodli na schôdzke v piatok 21. januára v Ženeve. Informuje web srspol.sk.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/18/staci-postrasit-funguje-to-video

___________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.