Sedem tanečných básní Jiřího Bubeníčka

Hviezdny český tanečník a choreograf Jiří Bubeníček spolu s kostýmovou návrhárkou Nadinou Cojocaru prichádzajú s novým videoprojektom. Volá sa Tanečné básne z ticha a má podtitul Sedem svetadielov, sedem skladieb, sedem tancov. Projekt tvorí sedem tanečných choreografií, ktoré sa odohrávajú v siedmich opustených budovách v Drážďanoch a na ďalších miestach v Sasku.

07.01.2022 06:00
unnamed Foto:
Mladí drážďanskí tanečníci v opustenej budove obchodu Möbelwelt .
debata

Jiří Bubeníček bol spolu so svojím dvojčaťom Ottom roky sólistom chýrneho hamburského Baletu Johna Neumeiera, neskôr od roku 2006 pôsobil ako prvý sólista a choreograf v drážďanskej Semperoper, potom sa s bratom venovali spoločnému projektu Les Ballets Bubeníček, pre ktorý Jiří vytvára choreografie a Otto je autorom scénografie. S aktívnym tancom Bubeníčkovci skončili ako 42-roční v roku 2016 a v rámci rozlúčkového turné sme ich mohli vidieť aj v bratislavskom SND v ich predstavení Orfeus (Pravda magazín vtedy s oboma bratmi priniesol rozhovor).

Cieľom choreografa Jiřího Bubeníčka je oživiť... Foto: Archív Jiřího Bubeníčka
balet3 Cieľom choreografa Jiřího Bubeníčka je oživiť tancom opustené miesta. Na snímke je violončelistka Terezie Kovalová.

Najnovší choreografický Bubeníčkov projekt vznikal v priebehu roka 2021 a spolupracovali na ňom taneční a hudobní umelci z celého sveta. Jiří vymyslel choreografiu, Nadina Cojocaru je autorkou konceptu, kostýmov a obaja sú spoločne videoeditormi výslednej podoby jednotlivých filmov, pod ktorými sú podpísaní Filip Jägr a Martin Beránek, Jägr Videography.

Projekt má mať premiéru začiatkom roka 2022. Autori ho priblížili, ako inak, spoločným videom: "V Drážďanoch žijeme a práve tu sme zažívali svoj prvý lockdown v rámci pandémie COVID-19, " hovorí Nadina Cojocaru. Ticho v názvu projektu je tak synonymom izolácie a lockdownu, obdobia kompletného uzavretia prakticky všetkého okolitého sveta, počas ktorého stíchla celá spoločnosť.

Choreografa Bubeníčka zaujal drážďanský... Foto: Archív Jiřího Bubeníčka
balet Choreografa Bubeníčka zaujal drážďanský plynojem z konca 19. storočia.

„Raz som prechádzal okolo úžasného opusteného drážďanského plynojemu, ktorý postavili na konci 19. storočia. Práve ten sa stal základným kameňom nášho projektu,“ objasňuje Jiří Bubeníček. „Cieľom projektu je prekonávať vzdialenosti, samotu a odtrhnutie od ľudského kontaktu pomocou hudby a tanca. Objavujeme teda opustené miesta v Sasku, chceme ich oživiť tancom a upútať na ne pozornosť,“ dodáva Nadina Cojocaru. Každé video je venované inému kontinentu, choreografie k nim vytvoril Jiří, ktorý zdôrazňuje, že niektoré vznikali čiastočne improvizáciou tanečníkov. Ich rôznorodosť sa odráža nielen v pohybových štýloch, ale aj v národnostiach a ich veku. „Interpretmi sú nielen študenti Palucca Hochschule für Tanz Dresden, ale aj šesťdesiatroční umelci.“

Na projekte spolupracuje aj violončelistka... Foto: Archív Jiřího Bubeníčka
balet2 Na projekte spolupracuje aj violončelistka Terezie Kovalová.

Originálnu hudbu špeciálne pre videá skomponujú medzinárodní umelci a skladatelia, napríklad Sascha Mock z Nemecka, Karen LeFrak z New Yorku, umelci z Austrálie i Česka, ktoré zastupuje hudobník David Novotný a violončelistka Terezie Kovalová. Prvé dokončené video je práve zo spomínaného drážďanského plynojemu, ktorý ohromí unikátnou architektúrou Theodora Friedricha. „Bol to dlhý projekt, najviac sa teším zo spolupráce s umelcami z celého sveta. Spojte sa aj vy pomocou tanca a hudby zo siedmich kontinentov v našich videách s celým svetom,“ uzatvára Jiří Bubeníček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Drážďany #Jiří Bubeníček #Otto Bubeníček