15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Moja turecká kuchyňa

URL:

http://nazarboncukagaci.blogspot.com/

Katalog:

Lifestyle → Jedlo

Publikuje:

3 položek/měsíc

Çılbır

11.listopadu
Minule som niekde na instagrame zachytila takú vtipnú mini anketu, že ak by ste si mali vybrať jedlo, ktorým budete začínať každý deň do konca života, boli by to sladké alebo slané raňajky? Hneď ma napadlo, že by som si vybrala vajíčka Milujem vajíčka. Najviac asi varené nahniličku, na čerstvom pečive, so štipkou soli. Ale nepohrdnem ani praženicou, omeletou alebo volským okom. Jediný spôsob, kto…

Su böreği

3.listopadu
Máte radi burek? Tak tento si zamilujete! Názov "su böregi" znamená doslova "vodový burek" ale ja by som ho radšej nazvala "varený vo vode". Je mi to takto sympatickejšie :) Pri príprave sa totiž tenké plátky cesta najskôr rýchlo obvaria vo vode a potom sa už ako na klasický burek vrstvia spolu so syrom, mäsom, špenátom alebo inou náplňou podľa výberu. Trochu pripomína syrové lasagne alebo chorvá…

Tavuklu Domates Çorbası (pikantná kuracia paradajková polievka)

31.října
Čas zahrievacích polievok je opäť tu! Ja sa veľmi teším, pretože polievky milujem, a jedla by som ich snáď každý deň. V zimných mesiacoch o to viac. Dnešný recept je spojením mojich dvoch najobľúbenejších, kuracieho vývaru a paradajkovej polievky. Silný vývar dodal skvelú chuť a pasata z našich domácich paradajok zas príjemnú sladkosť. Na vyváženie som do polievky pridala citrónovú šťavu a nesmie…

Tantuni (wrap s mletým mäsom)

6.února
Dnes si dáme jednu ozajstnú špecialitku, asi môj najobľúbenejší turecký street food. Keď som toto jedlo prvý krát jedla, skoro som vyskočila z kože :) Je to tak trochu regionálny pokrm, síce sa s ním stretnete v Turecku všade, ale ten najlepší vám urobia na juhu krajiny, v oblasti Mersin, odkiaľ pochádza aj Ahmet. V podstate ide o jednoduchú pšeničnú placku, plnenú mletým mäsom a zeleninou, ale a…

Sigara borek

4.ledna
Aj keď po vianociach akosi prirodzene vyhľadávam ľahšie jedlá, týmto cigatetovým burečkom neviem nikdy odolať. Sú chrumkavé, slané, rozplývajú sa na jazyku. Sú výborné ako rýchly snack či večera. Najlepšie chutia čerstvé, ešte teplé. Ako náplň používam zmes tvarohu a slaného bieleho syra, prípadne trochu strúhaného eidamu či goudy (dajú sa spotrebovať rôzne syrové zvyšky). suroviny: 1 balenie štr…

Polievka nevesty Ezo (Ezogelin çorbası)

10.prosince
Polievočka nevesty Ezo je u nás doma veľmi obľúbená. Hlavne takto v zime, keď stačí tanier hustej polievky s kúskom chlebom. Je výborná, hustá, úplna "zahrievačka", povedala by som. Keďže je sama o sebe dosť hutná, ideálne je na záver doplniť poriadnou dávkou citrónovej šťavy a čili. suroviny (pre 4-6 osôb): 2 lyžice olivového oleja 1 lyžica masla 1 mrkva 1 menšia cibuľa 1 zemiak 1/2 šálky červen…

Sladký pór dusený s mrkvou a ryžou (zeytinyağlı pırasa)

25.listopadu
Pór väčšina z nás používa len ako ďalšiu zeleninu do vývaru, alebo ním nahrádzame cibuľu vo varení. Ak sa vám podarilo vypestovať alebo kúpiť väčšie množsvo pekných kúskov, mám pre vás jeden tip na skutočne výborné a zaujímavé jedlo, ktorého základom je práve pór. Spoločnosť mu robí len mrkva a pár zrniek ryže. Ako všetky turecké jedlá, ktoré sa pripravujú na olivovom oleji (zeytinyağlılar), aj t…

Simit

1.ledna
Tieto sezamové "bagle" sú jednoducho neodolateľné! Kto ste ich ochutnali niekde v Turecku, dáte mi za pravdu. Doma upečené sú (dovolím si tvrdiť) ešte lepšie! na 6 ks budeme potrebovať: 500 g hladkej múky (typ 00) 1 lyžička soli 1 lyžička sušeného droždia 300 ml teplej vody 100 ml hroznovej melasy 50 ml vody 1 lyžička hladkej múky 1 šálka nelúpaného sezamu Múku preosejeme do misky a primiešame so…

Šťavnatá pražma na grile s roketovým šalátom

24.února
Pražma je moja najmilovanejšia ryba , ak nerátam makrelu v konzerve, ktorú by som mohla jesť snáď denne ☺. Ale keď už u nás na stole pristane ryba, vo väčšine prípadov je to práve pražma. Má nádherné biele mäso, trochu tučnejšie ako napr. treska. A chuťovo je naozaj vynikajúca, stačí soľ, štipka korenia a olivový olej. My si ju najčastejšie pripravujeme na grile, s bobkovým listom, ktorý si práve…

Pide

18.ledna
Prejedla sa vám pizza? Upečte si pide! S týmto receptom sa vám to podarí na prvýkrát. Je výborné len tak do ruky, s acidkom alebo na raňajky s olivami a zeleninou. suroviny na 6 kúskov/pre 3 osoby: 2 a 1/4 šálky hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová) 1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného, 7g) 1 šálka mlieka 2 lyžice oleja (slnečnicový, repkový, olivový...) 1 lyžička sol…

Etli Kapuska (Dusená kapusta s mletým mäsom)

16.ledna
Koho by v zime nepotešila miska dobrého horúceho jedla? A najlepšie takého, na ktoré nepotrebujeme nič iné ako lyžicu. Myslím si, že kombinácia kapusta-mäso je v našich končinách niečo ako "comfort food". Jednoduché, výživné, to, ktoré si pamätáme z detstva... pre každého to môže znamenať niečo iné. Pre mňa je to jedlo, po ktorom mi je naozaj dobre. Dobre na duši. Je ich viac, ale napr. táto duse…

Teplý karfiolový šalát s pikantnou zálievkou

22.října
No toto babie leto, to je labúžo vám poviem! Aj keď mám rada sychravú, veternú a upršanú jeseň, tento rok si teplé dni naozaj užívam. Ani mi nevadí, že väčšinu času som presedela doma, lebo ako inak, októbrové prechladnutie sa mi už tradične nevyhlo :( ale pri práci s ľudmi-zväčša mamičkami s malými deťmi- to beriem ako súčasť práce :) No ale poďme variť! Keď sme pred týždňom pozbierali posledné …

Turecký zemiakovo-vajíčkový šalát (Yumurtalı patates salatası)

11.srpna
Maminečky, babičky, tety a prababky to jednoducho vedia - navariť takmer z ničoho, a ešte aj tak, že vám za tým bude srdce a brucho pišťať po celý život. Varila tak moja babka, určite aj tá vaša a tak varí aj moja turecká maminečka. Trávi s nami opäť leto, a čo vám poviem, dobre nám je :) Na tento šalát som ju nahovorila ešte cez týždeň a dnes sme ho robili zas, pretože som vám ho jednoducho muse…

"Lečo bulgur" (Meyhane pilav)

19.dubna
Technický názov "lečo bulgur" som tomuto rizotu dala preto, lebo chutí presne ako lečo! Robieva ho naša turecká maminečka, a lepší bulgur som nejedla. A keď chcete ešte nejaký mäsový upgrade, tak si k nemu opečte kúsky klobásky, alebo špekáčik, a pripravte volské oko. Inak je to výborné len tak s pohárom ayranu a nejakou nakladanou skvasenou zeleninou. Suroviny: 1 šálka stredne mletého pšeničného…

Cuketový kebab z rúry (Kabaklı Fırın Kebabi)

17.dubna
Aj vy teraz trávite všetok voľný čas v záhrade? Alebo presádzaním kvetov a bylín na balkóne? :) Presne pre záhradkárov a inak zaneprázdnených je toto jedlo ako stvorené! Je totiž rýchle, neskutočne dobré a zasýti aj drevorubačov.  Suroviny pre 4 osoby: 500-600 g mletého hovädzieho mäsa (mne sa najlepšie osvedčilo z krku) 1-2 staršie rožky alebo žemle 150-200 ml mlieka 1 cibuľa, najemno nastrúhan…
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes