Fortuna liga - souhrn 13. kola: Slovan se osamostatnil na čele

29.10.2021, 18:52, aktualizováno 31.10.2021, 19:02
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Slovanu (© AFP)
Slovan Bratislava otočil zápas v Trenčíně a znovu se osamostatnil na prvním místě před Trnavou, která si poradila se Senicí. Ružomberok potvrdil roli favorita proti Seredi, naopak Dunajská Streda prohrála na půdě Liptovského Mikuláše. Poprvé od konce srpna zvítězila Žilina...

AS Trenčín - Slovan Bratislava 2:3

31.10.2021 17:00

Góly: 42. Jakub Kadák, 64. Philip Azango Elayo - 50. Ezekiel Henty, 52. Jaromír Zmrhal, 82. Ezekiel Henty

AS Trenčín v dohrávke trinásteho kola jesennej časti Fortunaligy neudržal priaznivý polčasový stav a úradujúcemu majstrovi ŠK Slovan Bratislava podľahol pod hradom Matúša Čáka o jeden gól 2:3 (1:0).

Domáci celok nastúpil proti priebežnému lídrovi tabuľky. Slovan získal dôležitý trojbodový náskok pred Spartakom po derby s Trnavou, v ktorom vyhral kontumačne 3:0 kvôli vyčíňaniu fanúšikov. Keďže Trnava svoj ďalší fortunaligový zápas vyhrala, Slovan viedol pred nedeľou v tabuľke už iba o skóre.

Trenčín rovnako ako jeho nadchádzajúci súper okupoval prvú šestku a body potrebuje na udržanie sa v nej. V hre je nadstavbová skupina o titul, ktorá príde na rad po skončení základnej časti. Favoritom zápasu bol na konci víkendu hosťujúci celok.

Trenčania napriek tomu do zápasu vstúpili bez rešpektu a diktovali tempo hry počas celého prvého dejstva. Už v druhej minúte mal príležitosť zakončiť Jendrišek, no hlavou minul bránu. Domáci hráči sa neustále pohybovali na polovici súpera. V 33. minúte ich aktivita vyústila do priameho kopu z hranice šestnástky. Kadák loptu zakrútil okolo múru, ale trafil len žrď brány belasých. Prišla však 42. minúta a kapitán Považanov rozvlnil sieť veľmi vydarenou strelou z 30-tich metrov - 1:0.

Slovan po polčase vymenil ofenzívnych hráčov. Na druhé dejstvo nastúpil ako vymenený. Striedajúci Čavrič sa už po dvoch minútach predral do šestnástky, no z uhla trafil brankára Kukučku. V 50. minúte zvnútra šestnástky zamieril presne k žrdi Henty - 1:1.

Ubehli iba dve minúty a slovenský šampión už viedol. Po rohovom kope sa lopta dostala k Zmrhalovi a ten otočil misku váh na stranu svojho tímu - 1:2. Trenčania sa po hodine hry spamätali a vrátili sa k ofenzívnemu hernému prejavu. V 64. minúte sa opäť vybrali do šestnástky súpera vo väčšom počte. Kadák vrátil loptu na hranicu šestnástky Azangovi a Nigérijčan peknou strelou pod brvno vyrovnal - 2:2.

V 70. minúte sa štadión Na Sihoti tešil z ďalšieho obratu v zápase, tentokrát v prospech domácich, ale gól Kadáka neplatil. A to po zásahu videorozhodcu, ktorý pred gólom objavil ruku Jendriška, položenú na chrbte Božikova. A tak vyslal hlavnému rozhodcovi signál, že išlo o faul. V 81. minúte Zmrhal nacentroval do šestnástky a Henty hlavičkou rozhodol o definitíve. Slovan Bratislava vyhral na pôde Trenčína 3:2.

Více informací k zápasu

MFK Ružomberok - ŠKF Sereď 3:1

30.10.2021 18:00

Góly: 4. Ján Maslo, 52. Martin Bóďa, 60. Martin Bóďa - 19. Dominik Radič

Trináste kolo Fortunaligy dobre dopadlo pre domáci MFK Ružomberok, ktorý zdolal Sereď 3:1 (1:1) a predĺžil tak svoju parádnu víťaznú sériu.

Domáci vstúpili do zápasu dokonale. Už vo štvrtej minúte J. Maslo opäť parádne trafil z priameho kopu z dvadsiatich metrov pravý horný roh Ayotundeho bránky - 1:0. V dvanástej minúte hlavičkoval Boďa, lenže nezakončil ideálne. Vzápätí na druhej strane mohol vyrovnať Radič; veľmi dobrým zákrokom ho vychytal Krajčírik. V 19. minúte sa v tutovej šanci nepomýlil Radič - 1:1. V 34. minúte spoza šestnástky napriahol Luterán a Sereď zachránilo brvno. V 41. minúte sa dvakrát k zakončeniu pred bránou ŠKF dostal J. Maslo. Najprv sa po jeho tečovanej hlavičke kopal roh. Chvíľu nato tiesnený zo šiestich metrov prestrelil bránku. V nadstavenom čase prvej polovice Ayotunde vytesnil strelecký pokus Rymarenka. Úvodné dejstvo bolo nielen výsledkovo, ale aj herne vyrovnané.

V 48. minúte Luterán pálil z 30-tich metrov a Ayotunde vyrazil loptu nad. Po následnom rohovom kope Madleňák hlavou tesne minul. V 52. minúte Luterán prihral Boďovi a MFK išiel po druhý raz do vedenia - 2:1. V 59. minúte po ľavej strane prenikol Regáli. Takáč loptu netrafil, ale Boďa rozvlnil sieť - 3:1. V 83. minúte Hurtado po nebezpečnej štandardnej situácii zblízka hlavičkoval nad. V ďalšej sľubnej príležitosti priestor medzi žrďami netrafil Iglesias. V 87. minúte Ayotundeho pozornosť preveril Ďungel. Pridať štvrtý úspech MFK mohol Regáli. V nadstavenom čase mal veľkú príležitosť Sereďčan Radič, ale Krajčírik bol proti. Ružomberok zdolal Sereď 3:1.

Více informací k zápasu

MŠK Žilina - FC Zlaté Moravce 4:1

30.10.2021 18:00

Góly: 6. Jakub Paur, 11. Ján Minárik, 76. Lukáš Jánošík, 88. Timotej Jambor - 78. Peter Čögley

MŠK Žilina sa na domácej pôde pod Dubňom otriasol v trinástom kole Fortunaligy z najhoršieho a po sérii veľmi zlých výsledkov zdolal FC ViOn Zlaté Moravce presvedčivo 4:1 (2:0).

Hráči v žltozelenom po veľmi dobrom úvode jesennej časti najvyššej slovenskej súťaže chytili neuveriteľne zlú sériu. Sedem nevyhraných súťažných duelov v rade stálo mladý tím Žiliny sebavedomie a zároveň stoličku ich dovtedajšieho lodivoda Pavla Staňa. Pod Dubňom proti sebe v sobotu nastúpili dve mužstvá, ktoré v slovenskej lige dlho nepoznali pocit víťazstva. Žilinčania boli už od úvodných okamihov aktívni. Ich snaha vyústila do úvodného gólu v šiestej minúte duelu. Domáci rozleptali obranu hostí a Paur mohol po prihrávke Bičachčjana zblízka zasunúť loptu do prázdnej bránky. "Šošoni" tak išli do jednogólového vedenia. Nápor domácich napriek vedeniu neustával. O štyri minúty po úvodnom zásahu mal veľkú šancu Kaprálik. Jeho pokus preletel po teči tesne ponad bránu Kiru. Po následnom rohovom kope však už Kaprálik z priestoru v strede šestnástky nezaváhal. Loptu mu ideálne posunul opäť Bičachčjan - 2:0. V 34. minúte mohol Kaprálik pridať ďalší gól, no po individuálnej akcii nechal vyniknúť brankára Kiru. O ďalšiu minútu bol hosťujúci brankár opäť v pohotovosti a úspešne eliminoval hlavičku Ďuriša. Do kabín schádzali mužstvá Žiliny a Moraviec za dvojgólového vedenia domáceho tímu. Žilina bola na najlepšej ceste obnoviť víťaznú mentalitu z úvodu sezóny.

Štyri minúty po zmene strán vyslal domáci Paur signál, že obraz hry sa meniť nebude. Kira musel vytiahnuť ďalší dobrý zákrok. V 73. minúte sa do útočných snáh Žiliny zapojil striedajúci Jánošík, ktorý trafil iba žrď. Už o tri minúty nato mu to však vyšlo. Menovaný hráč zvýšil po prihrávke Ďuriša na 3:0 pre Žilinu. Až potom žltozelení preradili na nižší rýchlostný stupeň. Následne inkasovali po rohovom kope zásluhou hlavičky Šveca - 3:1. V úplnom závere sa do streleckej listiny zapísal i ďalší striedajúci hráč Jambor. MŠK Žilina po dlhšom čase zvíťazil, keď na domácej tráve porazil Zlaté Moravce o tri góly 4:1.

Více informací k zápasu

Zemplín Michalovce - FK Pohronie 0:2

30.10.2021 18:00

Góly: 11. Miloš Lačný, 37. Cédric Badolo

MFK Zemplín Michalovce nepotvrdil dobrú fazónu z posledných kôl a v trinástom kole Fortunaligy prehral na východe republiky s mužstvom Pohronia 0:2 (0:2).

Po opatrnejšom úvode duelu skórovali ako prví hostia. Ranko nepostrážil Lačného, ktorý využil center Ladjiho a prekonal Száraza - 0:1. V 17. a 19. minúte sa do sľubných príležitostí dostal domáci Marcin, no nepochodil. Po polhodine hry mohli hostia viesť o dva góly. Hlavičku Pajera pohotovo zneškodnil Száraz. V 37. minúte sa Blahútovi za prihrávku poďakoval Badolo a zvýšil na 2:0.

V 55. minúte mohol znížiť domáci Trusa. Jeho strelu zastavila spojnica Hrdličkovej brány. Tréner Michaloviec Miroslav Nemec chcel oživiť hru svojho tímu trojitým striedaním v 59. minúte. Dobre organizovaní hostia nepúšťali súpera do streleckých pozícií. Zemplínu chýbal moment prekvapenia, väčšie šance neprichádzali ani po centroch a kombináciách. Hráči Pohronia drámu nepripustili a dosiahli druhé víťazstvo v sezóne. MFK Zemplín Michalovce sa postaral o prekvapenie, keď na vlastnom trávniku podľahol mužstvu FK Pohronie 0:2.

Více informací k zápasu

Tatran Liptovský Mikuláš - DAC Dunajská Streda 1:0

30.10.2021 18:00

Góly: 29. Peter Voško

MFK Tatran Liptovský Mikuláš dosiahol v trinástom kole Fortunaligy ďalšie výnimočné víťazstvo, keď favorizovanú Dunajskú Stredu zdolal na domácej tráve v Poprade 1:0 (1:0).

Prvá vážnejšia šanca prišla až v 29. minúte a hneď z toho bol gól. Krčík poslal do hosťujúcej šestnástky prízemný center z pravej strany a Voško zblízka rozvlnil sieť - 1:0. V 42. minúte pohrozili Liptáci po rohovom kope. Opäť to bol Voško, proti ktorého hlavičke vytiahol Jedlička veľmi dobrý zákrok. Dorážka Hranáča opečiatkovala hornú žrď. Hostia po prestávke dvakrát striedali. Verlinden ani Nicolaescu sa v útoku nezviditeľnili. Dunajská Streda mala optický tlak a väčšia časť druhej 45-minútovky sa hrala na polovici Mikuláša. Na druhej strane v 82. minúte krátko po príchode na ihrisko nebezpečne zahrozil domáci Kotora. Až v 88. minúte sa k strele z diaľky odhodlal špílmacher hostí Balić, no nenamieril presne. Záverečné minúty zvládli Liptáci veľmi dobre a udržali cenné víťazstvo 1:0.

"Mne sa zápas hodnotí perfektne. Proti silnému mužstvu sme podali vynikajúci výkon. Pripravili sme sa na súpera taktickým zámerom, ktorým by sa mužstvo ako Dunajská Streda dalo zdolať, čo sa aj potvrdilo. Hráči do bodky splnili všetky pokyny. My sme boli nebezpečnejší smerom na súperovu bránu, aj keď sme loptu na nohách mali menej. Chlapcom chcem poďakovať," povedal po zápase tréner víťaza Marek Petruš. "Jediné, čo môžem k zápasu povedať, je, že blahoželám domácim k víťazstvu. My sme si zvíťaziť nezaslúžili. Sme veľmi sklamaní, chceli sme získať tri body. V tomto momente neviem povedať, prečo sme hrali tak zle. Naša hra bola plná technických nedostatkov. Práve pre ne sme si nevytvárali šance. Domáci na rozdiel od mojich hráčov hrali dobre a bojovali až do konca," zhodnotil duel tréner hostí Antal Németh.

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - FK Senica 2:1

29.10.2021 17:00

Góly: 23. Saymon, 36. Kyriakos Savvidis - 83. Milan Jurdík

V predohrávke trinásteho kola jesennej časti slovenskej najvyššej súťaže zvíťazil Spartak Trnava nad FK Senica 2:1 (2:0) a naďalej drží kontakt s úplným čelom tabuľky.

V hľadisku Štadióna Antona Malatinského mohli byť za trest pre vyčíňanie fanúšikov v derby so Slovanom prítomní len držitelia preukazu ZŤP a deti do 15 rokov. Prišlo ich asi 150. Gól padol z prvej väčšej šance. V 23. minúte pokazil rozohrávku hosťujúci Sukisa a Cabral zakončením po zemi k žrdi otvoril skóre - 1:0. Škrtelova hlavička po rohu sa zastavila na spoluhráčovi Savvidisovi. V 37. minúte Savvidis vydarenou technickou strelou zvýšil vedenie Trnavy na 2:0. Tesne pred prestávkou hlavičkoval v dobrej šanci Ristovski. Červenočierni mali po prestávke iné rozostavenie a viac šancí. Grič vypálil z prvej vedľa bránky.

Z priameho kopu trafil mimo i Vlasko. Nepresný bol tiež Boateng. Cieľ nenašiel ani Cabralov prudký halfvolej, rovnako ako o čosi neskôr Bamideleho obaľovačka z hranice šestnástky. V 73. minúte Sukisa nevyužil tutovku, keď mu strelu zmaril vybiehajúci Takáč. Publikum roztlieskal nožničkami v šestnástke Boateng. Tutovku potom zahodil Grič. V 83. minúte priamy kop Jurdíka tečoval v múre Grič do protipohybu Takáča a lopta zapadla do siete - 2:1. Definitívu mohol hlavou stanoviť Savvidis, Jendrek zas v gólovej šanci trafil loptu málo razantne. Trnava vyhrala nad Senicou 2:1.

"Nie sme zvyknutí na rozostavenie. Improvizácia v zostave bola cítiť. Úvod nebol z našej strany ideálny. Pomohol nám gól, druhý nás už upokojil. Od toho momentu sme mali zápas pod kontrolou. Myslím si, že v druhom polčase sme mohli mať vyššie úsilie a aktivitu, ale hráči cítili, že duel kontrolujeme a mal som pocit, že hrali len toľko, čo im stačí. Prispel som k tomu ja tým, že som chcel dať šancu všetkým chalanom, pretože si zaslúžia hrať, dobre trénujú a majú správny prístup. Smolný gól, ktorý sme dostali, zápas ešte zdramatizoval, ale chvalabohu sme to ustáli. Dôležité sú tri body. Bol to ťažký týždeň, dosiahli sme dve víťazstvá vrátane pohárového postupu. Veľmi si to ceníme," povedal po zápase tréner Spartaka Michal Gašparík.

"Dvadsať minút sme hrali minimálne vyrovnanú partiu. Dokázali sme sa dostať do šestnástky, byť nebezpeční, ale potom sme sa zbytočne nechali zatlačiť. Inkasovali sme a naša herná stránka išla rapídne dolu. Vzápätí sme dostali aj druhý gól. Myslím, že po zmene strán sme našli správny rytmus, ale podarilo sa nám streliť len kontaktný gól. Nie sme s tým spokojní. Pracujeme a naďalej musíme pracovať tvrdo a zodpovedne," kontroval lodivod hostí Pavel Šustr.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovan Bratislava13102135:1032
2.Spartak Trnava1392222:829
3.MFK Ružomberok1366121:1124
4.DAC Dunajská Streda1363419:1621
5.MŠK Žilina1353520:1618
6.AS Trenčín1345420:1717
7.Zemplín Michalovce1352614:1617
8.FK Senica1335513:2014
9.ŠKF Sereď1334612:1813
10.Tatran Liptovský Mikuláš1341817:3013
11.FK Pohronie1323812:279
12.FC Zlaté Moravce1314813:297

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
#33CCCC

Velmi pekny zapas pre divaka medzi Trencinom a Slovanom. Trencin by si mozno zasluzil ten bodik zo zapasu skoda. Skoda, ze nebolo viac divakov. Odhliadnudnuc od suacnej pndemickej situacie som si vsimol som si uz davnejsie, ze tan jedna tribuna je vzdy uzavreta. Vie niekto preco? Skoda ze s novym stadionom nechodia divacia na zapasy vo vacsom pocte.

Reagovat
penepi

Trenčín si bod zaslúžil, ale my sme si zaslúžili tri. Ak som správne vyrozumel, tak tá tribúna nie je ešte skolaudovaná a iba 1000 bolo kvôli automatu.

Najviac ma dojal oficiálny review na stránke TN: "Zasiahol videorozhodca, ktorý pred gólom objavil ruku Jendriška položenú na chrbte Božikova." Pričom o žiadnu ruku tam samozrejme nešlo.

Reagovat
smazaný uživatel

jendrisek jasne podkopne vasilovi nohu, s ktorou ide odohrat loptu brankarovi ale dementi na sport.sk z toho spravia faul v podobe polozenej ruky na chrbte

inak ozaj dobry zaujimavy a napinavy zapas, prvy polcas v nasom podani dost na facku, druhy obrat o pomaly 180 stupnov, uprimne si tiez myslim ze remiza by bola "spravodlivejsia"

Reagovat
r3

Reagovat
smazaný uživatel

faul určite bol, ale ten bod sme si zaslúžili... rozhodca nás nepoškodil, to je trúfalé povedať... zápas skvelý, z oboch strán

Reagovat
Ferguson6

Lebo nie je dokončená.

Reagovat
monkej

Prečo sa už tretí deň rieši faul Jendriška na Božikova a správne neuznaný gól

...aj keď vlastne asi viem...

Reagovat
ratusek

Hrnčár dostal trest kvůli vlasům

Reagovat
O.Giroud

nasledovat by mohol Pogba, mozno by viac zacal riesit futbal

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme, este podme podporovat Weissa v tomto jeho neuveritelnom pokrytectve a nezmysle

Reagovat
O.Giroud

rob si co chces

Reagovat
smazaný uživatel

tak vidis, ze si len mamlas

Reagovat
QooBo

Reagovat
smazaný uživatel

Nedostal žiadny trest. Je slabý, tak išiel hrať jeden zápas za béčko, to je celý príbeh.

Reagovat
smazaný uživatel

tak vykon opat neoslnil, ale vitazstvo v podstate s prehladom, teraz zapas o vsetko s PAOKom

Reagovat
xawi

v podstate to ide vzsledkovo v kolajach poslednzch rokov, akurat postupovy kluc to zachranuje. Ale ked PAOK daju, bude to parada.

Reagovat
penepi

Nie je ale dobrá tá situácia, výhra PAOKu v Kodani to celé skomplikovala. Teraz treba vyhrať s PAOKom a potom bude treba asi uhrať remízku aj v Kodani.

Reagovat
penepi

A tak trepem. Hneď, ako som to dopísal, som pozeral tiebreakers v prípade zhodného počtu bodov a rozhodujúce sú vzájomné zápasy. Neviem, či som mal zatmenie mozgu, ale prisahal by som, že ešte pred týždňom som niekde videl, že rozhodujúce je celkové skóre.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som od zaciatku v tom ze tie breaker su vzajomne zapasy, ale tiez som sa mohol mylit ale ano, keby PAOK v kodani prehral tak nam mohla stacit na postup teoreticky aj domaca remiza s nimi, takto ak nevyhrame budeme musiet vyhrat v kodani a ani to nam nemusi stacit na postup

mna tesi hlavne tohtorocnych 5 bodov do koeficientu a 5+ mega do rozpoctu, ked sa nam podari postupit zo skupiny tak pribudne dalsi viac ako milion a navyse dalsie 3 body do koeficientu co by nam na 99% yynieslo buduci rok nasadenie v 2. prekole LM

Reagovat
penepi

Jo a ak by sme hrali znova skupinu EKL, tak pri troche šťastia by sme išli z 2. koša.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele