Zradný príliv (Jane Harperová)

V auguste 2021 vyšiel vo vydavateľstve Tatran vynikajúci detektívny thriller z pera slovenským čitateľom už dobre známej austrálskej spisovateľky Jane Harperovej.

Tento román je autorkiným štvrtým (a iste nie posledným) v poradí a tentoraz sa napínavý príbeh bude pred očami čitateľov postupne odvíjať v malom ospalom mestečku Evelyn Bay na pobreží Tasmánie resp. na jeho pláži, ktorá v sebe skrýva desivé tajomstvá, ktorá postupne vyplávajú na povrch.

O skvelý preklad sa aj tentoraz postarala Simona Klimková, ktorá preložila do slovenčiny krimi thriller Stratený muž, ktorý vyšiel v Tatrane v roku 2020. (Prvé dva detektívne romány v ktorých vystupoval ako hlavný hrdina policajný vyšetrovateľ Aaron Falk vyšli v českom preklade v HOST — vydavatelství, s. r. o. pod názvami Sucho (2017) a Síla přírody (2019). Autorkina prvotina Sucho bola v roku 2020 sfilmovaná a stretla sa s veľkým diváckym ohlasom.)

Ak ste v románoch Sucho a Stratený muž mali dojem, že komplet celá Austrália je iba jedna horúca pieskom vyprahnutá krajina, tak naopak v Zradnom prílive si budete musieť svoj názor značne poopraviť, pretože ostrovný štát Tasmánia a jeho obyvatelia sú denno-denne vystavovaní vplyvu vodných živlov a všetko sa tam točí okolo oceánu.

K deju samotnému: Do rodného mestečka Evelyn Bay sa vracia tridsaťročný Kieran s priateľkou Miou a ich malou dcérkou. Prichádza na miesto, z ktorého pred dvanástimi rokmi odišiel. Nútene. Aby zabudol. Navždy. Na udalosti, ktoré zmenili život celej komunite. Pretrhol väzby a aj napriek tomu bol označený ako ten, ktorý za všetko môže.

Čo sa vlastne pred rokmi prihodilo? Búrka, ktorá spočiatku vyzerala ako každá iná sa zmenila ako šmahom čarovného prútika na besniaci živel, ktorý zasiahol Evelyn Bay s plnou silou. Celé mestečko bolo na nohách a ratovalo svoje obydlia. V nasledujúci deň sa ale roztrhne vrece s udalosťami, ktoré sa nedajú nazvať inak ako strašná tragédia: najprv sa z pláže záhadne stratí mladé dievča, ktorého telo sa nikdy nenájde. Vraj sa utopilo počas búrky. Následne sa začnú vynárať nikdy nevyslovené otázky a ľudia si šepkajú rôzne teórie a označujú možného páchateľa. Dôkazy však chýbajú…

A čo je ešte horšie v osudnú noc zahynie Kieranov starší brat Finn spolu s jeho najlepším kamarátom. Oficiálne to bola nešťastná náhoda. Ale celá dedina vie, alebo prinajmenšom tuší, že je za to zodpovedný práve Kieran. Tento porušil nepísané pravidlá komunity Evelyn Bay a absolútne nerozvážne vliezol počas nastupujúceho prílivu do prímorskej jaskyne. Jeho brat Finn aj s kamarátom sa ho pokúsili zachrániť, ale žiaľ bola to sebevražedná misia z ktorej sa už nikdy nevrátili.

Preskok a sme v súčasnosti: Kieran stojí na starej známej pláži a premýšľa nad udalosťami, ktoré sa stali pred rokmi. Sú to veci dávno zabudnuté a pochované iba v spomienkach? Napodiv on, ktorého obyvatelia Evelyn Bay obvinili zo všetkého možného nemá žiadne výčitky svedomia a momentálne sústreďuje celú svoju pozornosť na jeho dve veľké lásky, priateľku Miu a ich malú dcérka Audrey. Všetko sa zdá byť také idylické až gýčovo romantické – krásna pláž, západ slnka, potopený vrak lode a dedina, kde sa v podstate nič nedeje. Všade kľud a pokoj. Toto sa ale v momente zmení, pretože ihneď na druhý deň po Kieranovom príchode sa objaví na osudnej pláži mŕtvola mladej študentky. A všetko čo bolo doposiaľ skryté a bublalo pod pokrievkou vykypí vrchovate…

Od prvých strán skvelého románu Zradný príliv Vám Jane Harperová nedá zabudnúť na to, že je predovšetkým rodená rozprávačka, ktorá vie s čitateľmi rozohrať strhujúcu šachovú partiu, pričom ako v každej správnej detektívke nechýbajú obvyklé ingrediencie ako sú falošné stopy, intrigy, láska, žiarlivosť a samozrejme obligatórne hriechy, ktoré má takmer každý ukryté hlboko vo svojej mysli a bojí sa aby v žiadnom prípade nevyplávali na povrch. Ak teda máte radi psychologické thrillery, gradujúce napätie, uzavreté komunity tak budete mať po každej obrátenej stránke tohto vynikajúceho románu jemné zimomriavky na celom tele. Dej je totiž taký napínavý, že sa kniha nedá iba tak odložiť. Jednoducho to nejde.

Budú sa Vám totiž vynárať stále nutkavejšie otázky. Fakt existuje niečo neuchopiteľné a zároveň tajomné, skryté tam niekde v samotnom úzadí, očami neviditeľné, čo dáva do chodu tragické udalosti, ktoré sa stali pred rokmi aby znovu s fatálnou nástojčivosťou pripomenuli komunite staré nikdy neobjasnené hriechy?

Alebo naopak došlo k fatálnemu podceneniu drsnej tasmánskej prírody, ktorá neodpúšťa ani drobné zaváhania a prehrešky a vie sa kruto pomstiť všetkým tým, ktorí sa vzoprú jej moci? Či nebodaj je to celé úplne inak?

V románe Zradný príliv je opäť hýbateľom celého deja príroda, sprvu prívetivá, milá, ktorá ale v okamihu zmení svoju tvár a udrie s takou razanciou, že to naruší všetko pokojné. Nie každý vie obstáť v krízovej situácií. Podarí sa to tentoraz Kieranovi alebo ho naopak dobehnú tiene minulosti a všetko skončí utopené hlboko na dne morskej vody, ktorá obmýva tasmánske pobrežie?

Název originálu: The Survivors, 2020
Nakladatel: Tatran, 2021
Překlad: Simona Klimková

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Artúr Soldán

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA