Denník N

N. Pizzolatto: Galveston (Čitateľský denník 41/2021)

„Doktor mi nasnímkoval plíce. Vanul skrze nich sníh.
Když jsem vyšel z ordinace, všichni lidi v čekárně byli očividně rádi, že nejsou já. Některý věci jsou lidem prostě vidět v obličeji.
Vědel jsem, že se mnou něco je, protože když jsem před pár dny honil nějakýho maníka přes dvě patra, lapal jsem na schodech po dechu, jako kdyby mi na prsou ležela vzpěračská činka. Už pár týdnů jsem sice dost nasával, ale věděl jsem, že tohle má jinou příčinu. Ta nenadála bolest mě rozčílila tak, že jsem dotyčnýmu zlomil ruku. Vychrchlal pár zubů a stěžoval si pak Stanovi, že jsem to přehnal.
Jenomže právě proto mi dávají práci. Že to přeženu.“

Pred každou dovolenkou stojíme s pani manželkou pred jednou zásadnou úlohou — vybrať z našej knižnice tri či štyri tituly, ktoré by nám v batožine nezaberali veľa miesta a ktoré by sme mohli zároveň prečítať obaja. Niečo od Kinga je vždy tutovka (o tom nabudúce), ale čo k tomu doložiť tak, aby sa nikto z nás nemusel do čítania siliť? Zuzka nám tentokrát vybrala knižnú prvotinu od Nica Pizzolatta, scenáristu True Detective.

Zápletka Galvestonu nie je ničím objavná. Roy Candy, pouličný bitkár a vymáhač dlhov, sa dostane do šlamastiky, z ktorej sa musí doslova vystrieľať. Za sebou necháva dom plný mŕtvol a dáva sa na útek po americkom juhu — spoločne s mladou prostitútkou Rocky a jej trojročnou sestrou Tiffany. Podarí sa im nájsť pokoj, alebo ich dobehne minulosť? Bude sa ich príbeh podobať na Krásku a Zviera, alebo skôr na Bonnie a Clydea? Aby toho nebolo málo, Roy zistí, že mu rakovina požiera pľúca a ostáva mu len pár mesiacov života. Do čoho investuje svoj vzácny čas?

Ako hovorím, zápletka celkom klišé, ale ak od nej čakáte akčnú gangsterku, budete sklamaní. Galveston je relatívne pomalá konverzačka s ťaživou atmosférou a dlhými monológmi hlavného hrdinu pri ktorej už od začiatku cítite, že to celé nedopadne dobre. Prezradím vám tajomstvo — nie, nedopadne to dobre.

Ak ste ale videli True Detective tak viete, že Pizzolatto dokáže vytvoriť veľmi zaujímavé a plastické postavy. A Roy Candy takou postavou je. Chuligán s bohatým slovníkom, muž so smrťou na jazyku snažiaci sa prvý krát v živote urobiť čosi správne.

Galveston niektorí radia medzi južanské noirové historky, takzvané grit lit — navonok jednoduché, špinavé, ťaživé, brutálne, ale v niečom aj citlivé, poetické a hľadajúce zmysel. Súhlasím.

N. Pizzolatto: Galveston
Knižní klub, 2015
248 strán
*
85 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.