Stratený muž (Jane Harperová)

V apríli 2020 vyšiel vo vydavateľstve Tatran skvelý detektívny thriller z pera austrálskej autorky Jane Harper. Tento román je autorkiným tretím v poradí a odohráva sa v juhozápadnej časti štátu Queensland, kde sa celý rok v podstate nič vážneho nedeje.
Prvé dva detektívne romány, v ktorých vystupoval ako hlavný hrdina policajný vyšetrovateľ Aaron Falk, vyšli v českom preklade v HOST — vydavatelství, s. r. o. pod názvami Sucho (2017) a Síla přírody (2019).

Aj tretí Harperovej krimi príbeh je silne návykový, teda nás od prvej stránky prinúti doslovne túto 280 stránkovú knihu prečítať jedným dychom.

O čo ide v samotnom deji? Traja na prvý pohľad zdanlivo zosúladení bratia Brightovci hospodária viac menej úspešne na svojich troch farmách vo vnútrozemí štátu Queensland, kde dávajú nielen líšky dobrú noc. Odtiaľto je všetko nesmierne ďaleko a často sa v buši nájdu už len zvyšky kostí zvierat a niekedy aj ľudí.

Voda je tu cennejšia ako čokoľvek iné. Neradno teda vystúpiť z klimatizovaného auta a vydať sa na prechádzku po rozpálenej krajine, kde sa teploty pohybujú v tieni okolo 50 C. Tomu sa hovorí vražedné slnko. Ale čo čert nechcel – jedného krásneho slnkom rozpáleného austrálskeho dňa sa ale stane čudná vec – jeden z bratov Cameron zmizne a rodina ho nevie nikde nájsť. Miest kam mohol ísť nie je veru veľa. Rozbehne sa preto horúčkovité pátranie na konci ktorého miestny šerif spolu s oboma bratmi nájdu Camerona ležať na mieste označenom ako „statkárov hrob“. Nie je to veru pekný pohľad – telo je vysušené, popraskané koža červená – príčina smrti – dehydratácia organizmu. Od prvej chvíle od nájdenia tela sa začínajú vynárať otázniky ako to bolo v skutočnosti. Prečo Cameron odišiel k tomuto pustému a nehostinnému miestu a nechal auto s plnými zásobami jedla a vody zaparkované kúsok odtiaľ? Šlo o samovraždu? Alebo je pravda ukrytá niekde v hlbokej minulosti?

Aj v treťom románe je dominantným faktorom a hýbateľom celého deja príroda, ktorá sa sprvu javí ako veľmi prívetivá až ľahkovážne koketná slečna, ale postupne sa jej tvár mení a drsnie. Harperová stupňuje napätie a strana za stranou sa začína odvíjať príbeh Camerona Brighta, ktorý bol v spoločnosti uznávaný ako autorita a miestna „celebrita“. Lenže zároveň sa pod povrchom vynárajú čoraz nutkavejšie otázky, ktoré nedávajú spať najmä jeho bratovi Nathanovi, ktorý je naopak v miestnej spoločnosti braný za vyvrheľa. Má celoživotný zákaz chodiť do krčiem a obchodov, miestni sa ho stránia a jeho statok je tesne pred krachom, a to z jednej jedinej príčiny, že nepomohol svojmu svokrovi, ktorému sa pokazilo auto v buši, následkom čoho dostal infarkt. A takéto konanie miestni nikdy neodpúšťajú a netolerujú. Nepomohol si, nerátaj teda s pomocou od druhých. V uzavretej komunite sa na farme Camerona začínajú diať čudné veci a napätie sa dá krájať nožom. Piesočná búrka, zavíjajúci dingovia, neskutočné horúčavy a do toho všetkého stále niekde tajomne vzadu zostávajú nevyslovené vety, ktoré sa každý bojí nahlas vysloviť. Rastie a zvyšuje sa napätie, objavuje sa množstvo poloprávd a protirečiacich tvrdení. Cameronova manželka Ilsa je skalopevne presvedčená, že to to celé nebola náhoda a že jej manžel na to miesto nešiel dobrovoľne.

Práve pri psychologickom vykresľovaní postáv je Harperová najpresvedčivejšia a absolútne autentická. Uzavretá komunita farmárov. Všetci sú vzájomne od seba závislí a kto sa systému vzoprie musí z kola von. Dospel k tomuto poznaniu aj Cameron Bright? Autorka nás núti zamýšľať sa na tým, či je to, čo sme zažili v minulosti, v skutočnosti reálne, alebo sme si iba roky namýšľali a presvedčovali sa, že to je jediná pravda? Jane Harperová nás presvedčí o tom, že ak sa na vec pozrieme z úplné iného uhľa pohľadu, tak sa nám otvoria oči a veci sa nám zrazu zreálňujú. Nič nie je čiernobiele. Slnko spaľuje vyprahnutú krajinu, ktorá má stále červenší nádych. Veru je to pravá nefalšovaná drsná austrálska príroda, ktorá nikomu nič neodpúšťa. Farma, kde sa po smrti Camerona objavujú každý deň nové a nové skutočnosti, ktoré siahajú hlboko do temnej a neprebádanej minulosti. Bol Cameron Bright milujúci otec, manžel a skvelý farmár, ktorého majú všetci radi alebo naopak ho tiene minulosti dostihli a „vec“ ktorá sa „stala“ keď mal sladkých sedemnásť rokov ho dostihla presne na hodinu a minútu? Vtedy sa ho zastali všetci farmári a starý Bright povedal, že dievča si to celé vymyslelo a k žiadnemu znásilneniu nedošlo a poslali ju veľmi rýchlo z farmy späť do Británie. Prečo ale potom týždeň pred jeho smrťou Cameronovi volala a chcela sa s ním stretnúť? Toto všetko sa hmýri v hlave jeho brata Nathana, ktorý nemôže v noci kľudne spať a nie je to z toho dôvodu, že by mu vadilo kvílivé zavíjanie dingov a z buše vejúci piesok, ktorý sa zachytáva na všetkom oblečení a nejde ani za svet dolu.

Detektívny román Stratený muž hodnotím osobne ako top krimi román za posledné roky – famózne a s citom opísaná austrálska divoká príroda a detailne vykreslené psychologické pohnútky hlavných postáv – niečo také sa len tak nevidí.
Už teraz sa teším na preklad ďalšieho románu „Survivors“, ktorý má vyjsť koncom septembra.

Originál: The Lost Man, 2018
Nakladatel: Tatran, 2020
280 stran

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Artúr Soldán

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA