Denník N

M. Mignola: Ú.P.V.O — Černý plamen — Univerzální stroj — Zahrada duší — Vražedné místo (Comicsový denník 5 — 8/2020)

„Říkam ti, už toho mám po krk. Kvůli tomuhle jsem do armády nešel. Hned zejtra si zažádám o přeložení.“
„O přeložení? Víš, kam tě pošlou, když uděláš něco takovýho? “
„Jo, je mi to jasný, ale horší než tady to bejt nemůže. Honíme se bludištěm za obludou, která žere lidi. A rozkazuje nám zatracenej přerostlej kapr.“

Obojživelný muž Abe Sapien, kapitán Benjamin Daimio, pyrokinetička Liz Shermanová, médium Johann Kraus, špecialistka na folklór a okultnú históriu Dr. Kate Corriganová. A päťsto rokov starý homunuklus Roger, samozrejme. Táto zvláštna skupina tvorí Ú.P.V.O. — Úrad paranormálneho výskumu a obrany — v ktorom svojho času pôsobil aj samotný Hellboy. O tom ste už určite niekedy počuli.

Príbehy jeho parťákov si vyslúžili vlastnú comicsovú sériu, a veruže to nie je len prázdny prívesok k slávnejšiemu hrdinovi. Práve naopak, často krát sú dobrodružstvá Úradu zaujímavejšie, než tie Hellboyove. A keďže som naďabil na fajnový vypredaj — a zároveň mal počas predĺženého koronavíkendu dostatok času — dal som si naraz hneď štyri diely.
.
Černý plamen je čistý akčňák. Začína sa ako Votrelci od Camerona — skupina mariňákov sa musí prestrieľať hniezdom potvor, aby učinila znepokojujúci objav. Na scénu následne prichádza dávno zabudnutý nacistický zločinec, Liz začnú trápiť nočné mory a Amerikou sa šíri Žabí mor. Na môj vkus je to všetko až príliš akčné, rýchle a ne-dialógové, preto hodnotím Plamen najslabšie z tejto štvorky.

Univerzální stroj je už iná šálka kávy. Autori tu zvolili starý (ale dobrý) trik rozprávania príbehu v príbehu — a tak si agenti úradu pri káve rozprávajú svoje spomienky. Dozvedáme sa viac o smrti a vzkriesení kapitána Daimia (je to pekná džungľová pocta Predátorovi), bizarnom milostnom trojuholníku Johanna Krausa, desivých snoch agentky Shermanovej a dávnej spoločnej misii Abea a Hellboya.

Zatiaľ, čo sa v sídle Ú.P.V.O. agenti vykecávajú, niekde vo francúzskych horách doktorka Corriganová bojuje o život v prazvláštnom obchode plnom bizarných starožitností. Táto rozprávačská štruktúra ma asi nikdy neomrzí, potešili aj kulisy plné fantasmagorických detailov ako z Ligy výnimočných. Zlepšujeme sa teda a blížime k vrcholu tejto súhrnnej recenzie, kde nás čaká…

Zahrada duší! Tá začína v sépiových farbách viktoriánskeho Londýna, kde sme svedkami verejného snímania obväzov z thébskej múmie. Áno, skončí to presne tak, ako čakáte. Dej následne prehupsne do súčasnosti, kde sa zameriame na vodného muža Abraháma Sapiena. Ten sa dostane na tajomný ostrov plný pokojamilovných mutantov, steampunkových kyborgov a odkazov na svoju minulosť. A že ich bude veľa! Vďaka čerstvým nápadom, sviežej farebnosti, viktoriánskej nostalgii a spúste detailov sa pre mňa stáva Zahrada duší spolu so Smrťou tým najlepším, čo nám Ú.P.V.O.  zatiaľ ponúklo.
.
Máme tu však ešte ôsmy diel, a tým je Vražedné místo — doposiaľ najkomornejší príbeh Úradu. Odohráva sa takmer výhradne na tajnej základni v Colorade, kde počas jednej noci výdatne sneží, príšery utekajú z karantén a Johan Kraus je v svojom novom tele dokonale nezastihnuteľný. Nehovoriac o tom, že kapitána Daimia dostihne jeho vojenská minulosť. Aj preto je Místo najkrvavejším dielom série a opäť pripomína Votrelca — tentokrát skôr toho od Scotta.

Mám vo zvyku dávkovať si podobné série postupne po jednotlivých častiach, táto výnimka z môjho čitateľského stereotypu mi ale urobila nakoniec veľkú radosť. Mike Mignola, slávny to autor Hellboya, už nestíha všetko kresliť a písať sám, preto mu s Ú.P.V.O. pomáhajú John Arcudi (scenár) a Guy Davis (kresba). A je to len a len dobré.
.
Scenár je zomknutejší, netočí sa v kruhu a postavy si rýchlo zamilujete — až tak, že akčné pasáže takmer preskakujete, aby ste sa dostali k dialógom, príbehom a spomienkam svojich obľúbencov. Každý má nejakú tú smutnú minulosť, každému držíte palce. A to proste od dobrého príbehu chcete.

Ú.P.V.O. je krásnou poctou starým dobrodružným a hororovým príbehom, ktoré majú srdiečko. Nájdete tu niečo z verneoviek, Frankensteina, Draculu, Indiana Jonesa, ale aj kúsok detektívky, Aktov X či military sci-fi.
.
Teším na ich nové dobrodružstvá — a vám ďakujem, že ste to zvládli až sem. Akosi to bolo rozsiahlejšie, než zvyčajne. Majte sa fajn a nezabúdajte: umývame si ruky a asociálujeme medzi knihami a comicsami aj naďalej!
.
M. Mignola: Ú.P.V.O — Černý plamen
ComicsCentrum, 2016
176 strán
*
70 %
.
M. Mignola: Ú.P.V.O — Univerzální stroj
ComicsCentrum, 2016
144 strán
*
80 %
.
M. Mignola: Ú.P.V.O — Zahrada duší
ComicsCentrum, 2017
144 strán
*
85 %
.
M. Mignola: Ú.P.V.O — Univerzální stroj
ComicsCentrum, 2017
144 strán
*
75 %
.
Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.