Tip redakcie

5 osvedčených tipov, ako dostať auto po zime do formy

5 osvedčených tipov, ako dostať auto po zime do formy Počet fotiek v galérii: 1

Predpovede meteorológov nasvedčujú, že jar síce s oneskorením, ale predsa len príde. Nastal čas, pripraviť si svoje auto na letnú sezónu. Pretože len prehodiť zimné gumy zďaleka nestačí. ŠKODA AUTO Slovensko prináša tipy na dokonalý jarný servis, ktorý dostane vaše auto po zime späť do formy.

Príprava auta na novú sezónu je dôležitá, keďže zima dá vozidlu poriadne zabrať. Sneh, mráz, posypová soľ, iný jazdný režim, to všetko sú dôvody, pre ktoré je dôležité vozidlu dopriať kvalitný servis. „Zanedbanie údržby môže v konečnom dôsledku stáť motoristov viac peňazí, nehovoriac o rizikách, ktoré prináša zlý technický stav automobilu,“ hovorí Róbert Hukel, vedúci popredajných služieb spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko. Zástupca najpredávanejšej značky automobilov na Slovensku ponúka 5 osvedčených tipov, ako kompletne pripraviť vaše auto na jarné cesty.

1. Prezujte zimné pneumatiky

Prezutie zimných pneumatík za letné je najdôležitejší, no nie jediný úkon, ktorý je nutné vykonať v rámci jarnej údržby. Prezuť na letné pneumatiky sa odporúča vtedy, keď priemerné denné teploty prekročia 7°C. Ak sa ešte chystáte na jarnú lyžovačku alebo na veľkonočné sviatky do hôr, prezúvanie odložte po návrate.
Pred samotným prezutím si však skontrolujte, v akom stave sa nachádza vaša letná sada pneumatík. Minimálna hĺbka dezénu je podľa zákona 1,6 milimetrov, no ak chcete jazdiť bezpečne, odporúčame pneumatiky s dezénom minimálne 4 milimetre. Ak skladujete pneumatiky vo svojej garáži na diskoch, naukladajte ich buď bokom na seba alebo uložte do stojanu, môžete ich zavesiť aj na stenu. Odporúčaný tlak vo vnútri uskladnených pneumatík je 100 kPa. Pneumatiky bez diskov nie je vhodné uskladňovať naukladané na seba, ale vedľa seba vo zvislej polohe. Nezabudnite ich minimálne raz za mesiac pootočiť. Pokiaľ nemáte na skadovanie pneumatík vhodný priestor, alebo si nie ste istí ako ich správvne uložiť, zverte ich do rúk autorizovanému servisu. Nielenže tak bude o vaše pneumatiky dobre postarané, ale zároveň vás upozornia, či staré pneumatiky zodpovedajú bezpečnostným požiadavkám.

2. Auto si dôkladne umyte a ošetrite lak karosérie

Po zime bývajú automobily zanesené nečistotami a nánosmi soli nielen na viditeľných miestach karosérie. Pokojne preto doprajte svojmu autu ručné umytie, ktoré odstráni aj zvyšky soli a nečistôt zachytených zvnútra za kolesami a na ďalších miestach, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Rovnakú pozornosť treba venovať aj interiéru, batožinovému priestoru a netreba zabudnúť ani na priestory pod kobercami a sedadlami. Pred použitím rôznych leštiacich, mazacích a konzervačných prostriedkov sa uistite, či sú povolené výrobcom vozidla v zmysle návodu na obsluhu vozidla.

3. Vymeňte vodu v ostrekovačoch a skontrolujte stierače.

Nemrznúcu zmes v ostrekovačoch treba vymeniť za kvapalinu určenú na letné obdobie. Tá ľahšie odstraňuje organické nečistoty. Rovnako tak treba ošetriť trysky ostrekovačov od prípadných nečistôt. Mrazivé počasie nepriaznivo pôsobí aj na gumičky stieračov, ktoré sa opotrebovávajú, strácajú pružnosť a stávajú sa tak nefunkčnými. Ich výmena je rýchla a finančne nenáročná. Skontrolujte a namažte aj všetky pánty, aby vás najbližšiu sezónu nestrašilo vŕzganie. Pozor však na tesniace materiály okolo bočných dverí, veka batožinového priestoru, prípadne vedenia bočných okien. Tieto nikdy nečistite a nemažte žiadnym prostriedkom. Na čistenie je vhodné použiť len mäkkú handričku a vlažnú vodu bez priadnia čistiacich prostriedkov. V opačnom prípade hrozí poškodenie ich ochrannej vrstvy, nefunkčnosť a prípadne rôzne nepríjemné zvuky počas prevádzky vozidla.

4. Skontrolujte si nastavenie svetiel

Ak ste počas zimy vymieňali žiarovky vo svetlometoch, odporúčame aj kontrolu ostatných žiaroviek, náhradných žiaroviek a poistiek. Nastavenie stretávacích, diaľkových a prípadne aj hmlových svetiel však už prenechajte odborníkom.

5. Skontrolujte si termíny technickej a emisnej kontroly

Pokiaľ sa blíži expirácia alebo vám práve ich platnosť vypršala, urýchlene si naplánujte návštevu stanice technickej a emisnej kontroly. Vyhnete sa tak nielen finančnej sankcii, ale aj zabaveniu dokladov a nemožnosti využívať vaše auto. Dôkladnej prekontrolujte aj obsah a dátum expirácie lekárničky. Použili ste z nej niečo v zime? Nezabudnite ju podľa predpisov doplniť.

Rada nad zlato

Autorizovaný servis vám zjednoduší život a ušetrí čas. Aj keď si viete skontrolovať olej a vymeniť žiarovku, náročnejšie úkony určite zverte do rúk odborníkom v autorizovanom servise. Budete mať tak istotu, že ste nič neprehliadli, a zároveň zvýšite svoju bezpečnosť na cestách. Pracovníci servisu pomocou prístrojov prehliadnu nielen podvozok, nápravy, olejovú vaňu, ale aj brzdnú sústavu. Pokiaľ je vaše auto vybavené asistenčnými systémami, ako je napríklad front assistant alebo adaptívny tempomat, dajte si ich prekontrolovať. Najmä ak sa vám podarilo vojsť do záveja alebo kopy snehu. Taktiež vám tam skontrolujú a vyčistia klimatizáciu, ktorú bude naplno využívať od prvých teplejších dní až do neskorej jesene.
V autorizovaných servisoch sú vyškolení mechanici, ktorí sa vedia o vaše auto správne postarať a navyše odborne poradiť. Pokiaľ využijete ich služby, na konci dňa ušetríte nielen množstvo času a nervov, ale v konečnom dôsledku aj peňazí. Neodborné zásahy do auta, či zanedbanie niektorých úkonov totiž zvyšujú bezpečnostné riziko.

Podobné články

Tip redakcie

Party time, comma!

Zdroj: COMMA

Čas spoločenských udalostí, osláv a rodinných stretnutí prichádza... Čo na to váš šatník? Je v ňom d...

Tip redakcie

Ako módne zladiť kabelku so šatami?

Zdroj foto 2: vlastné/answear.sk

Kabelka je dôležitým doplnkom, ktorý môže správne zladeným outfitom pridať šmrnc a eleganciu. Mnoho ...