Copyright 2024 - POWER-SPORT.sk

3 tréningové tajomstvá pre raw lifterov od "superdresárov"

Pred mnohými rokmi keď som ešte len začínal súťažiť v powerliftingu, všetci používali superdresy. Jednalo sa o jednovrstvé dresy, ktoré síce poskytovali určitý support a pomohli pridať pár kíl na činku, ale jednoznačne to neboli superdresy v takej podobe, ako ich poznáme dnes.

Trénovali sme aj raw, ale raw súťaže ako také, ešte nebývali. Ak sa v tomto športe pohybuješ dostatočne dlhú dobu tak vieš, že tento trend “raw liftingu” nie je návrat minulosti, ale nový fenomén.

 

Človek by si mohol myslieť, že ľudí ktorí trénujú a súťažia už celé roky, by mohli byť ako studnica poznania pre všetkých lifterov.

 

ALE POČKAJ!

 

Nie je tomu tak dávno, čo lifteri v dresoch (podľa názoru väčšiny ľudí na internete) nevedeli o raw súťažiach ani prd. Súťažili totiž výhradne na súťažiach v superdresoch. Toto ma totálne dostáva.

Už istú dobu sledujem, ako sa ma stále viac raw lifterov pýta, aký by bol prínos benefitov, ak by sa preorientovali na superdresy. Stále viac z nich mení smer a začína skúšať jednovrstvé superdresy.

Preto som sa rozhodol, že vydám pár článkov, v ktorých vysvetlím ako so superdresmi pracovať. Prv, než sa však do toho pustím, chcem spomenúť pár vecí, ktoré sa ver alebo never, môžu raw lifteri naučiť od lifterov s dresmi. Môže to zabrať nejaký ten čas, ale keď sa tak stane, ich výkony letia smerom nahor. Dodržiavať by ich však mali všetci lifteri rovnako. Vidím ale, že správne vykonávané sú skôr pokročilými liftermi a zlyhávajú na nich vo veľkej väčšine stredne pokročilí a začínajúci lifteri. Verím, že najlepší spôsob ako sa ich naučiť je „ťažkou cestou“ alebo verbálnymi poznámkami počas cvikov. Taktiež verím, že ak sa ti ich podarí vychytať, budeš silnejší a viac v bezpečí.

 

1. Dopraj si čas!

Keď na súťaži zaznie tvoje meno a volajú ťa na pokus, musíš byť pripravený a okamžite ísť. Veď presne pre tento okamih si trénoval. Avšak pri tréningu v posilke, kde dvíhaš submaximálne alebo maximálne váhy, hodiny nesleduj! Choď na to keď si mentálne aj fyzicky ready. Dopraj si dostatok času, tak na prípravu, ako aj na samotný pokus. Kľudne sa vyhecuj do šialenstva ale nikdy NIE na úkor dobrej prípravy. Dopraj si čas na kontrolu rúk a nôh... a tak ďalej. Človek by povedal že toto je logická rutina, ale nie je tomu tak. Pozri sa na svoj newsfeed a povedz mi koľko ľudí to tak naozaj robí.

 

2. Spevni sa!

V určitom smere je aj táto časť stále o predošlom bode “dopraj si čas”. Je mnoho spôsobov ako sa spevniť, avšak ja ti poviem jedno tajomstvo: všetky sú v podstate o tom istom. Nenechaj sa pohltiť metódami ale sústreď sa na výsledok.  Ak si myslíš, že si spevnený, poviem ti, že tomu tak NIE JE. Aj najlepší lifteri ti povedia, že spevniť sa rovnako dokonale a to pri každom jednom pokuse, vôbec nie je také ľahké. Tiež ti ale povedia že, sa vždy snažia dosiahnuť čo najlepšie spevnenie ako sú len schopní. Ak totiž nie si v drese spevnený zakaždým ako najlepšie to len ide, garantujem ti, že pokus neukontroluješ. Zlyháš a možno sa ešte aj zraníš. Toto by malo byť ale rovnako dôležité aj pre RAW lifterov. Od nôh až po ruky by tvoje telo malo byť ako kameň. Malo by byť v pozícii, aby dokázalo presúvať silu. Toto by malo byť zachované počas celej fázy pokusu. Teda od začiatku, keď váhu zo stojanu odoberáš,  až po koniec, keď ju na stojan opäť vraciaš. Dokonca, pri odoberaní a vracaní váhy by si mal byť spevnený najdokonalejšie. Opäť si pozri svoj newseef, koľko ľudí sa nespevní a trasie sa ako huspenina.

 

3. Nechaj tyč ustáliť sa!

Po tom, čo s tyčou vykročíš alebo ti je podaná, podrž ju prosím ťa! Nechaj tyč nech sa na tebe ustáli. Mysli na to, že váha ťa uzemní do lavičky alebo do zeme. Ak sa váha pohybuje alebo tyč ešte kmitá, daj jej čas aby prestala (môže to zabrať pár sekúnd). Nedokážem spočítať koľko krát som videl zmarené pokusy kvôli zlým pódiám, zlým podaniam, zdvihákom na tyče o ktoré lifteri zavadili, zlé polstrovanie lavičiek a tak ďalej. Skoro všetky tieto problémy však ale môžu byť znegované práve ustálením tyče. Vo veľa prípadoch u lifteroch s ktorými pracujem sledujem tyč a dávam im pokyny na základe toho, čo vidím… “drž, drž, drž” (pokiaľ sa tyč neprestane hýbať) a potom “choď”. Nedokážem ani len spočítať koľkých lifterov to zachránilo pred vybombovaním.  

 

Aj keď uznávam, že tieto rady môžu byť dôležitejšie pre lifterov v superdresoch než raw, sú to technické problémy, ktoré sú dôležité pre všetkých, ktorí sa snažia potlačiť svoje limity a trénovať viac na hrane. Keď sa začneš dostávať k týmto vyšším limitom submaximálnych a maximálnych váh, je to potom už iba hra kilogramov a centimetrov. Nezabúdaj preto, ak sa tyč pohne čo i len kúsok zlým smerom - si stratený.

 

Je ľahšie pripraviť sa aby si sa dokázal podobným situáciám vyhnúť, ako ich prekonávať keď nastanú. Je to aj bezpečnejšie!  

 

Autor: Dave Tate

Zdroj: https://www.elitefts.com/coaching-logs/3-lifting-secrets-raw-lifters-can-learn-from-multi-ply/



facebook instagram google+ youtube