O tebe

Jarmila Chudíková: Je dôležité odhadnúť mieru, kedy áno a kedy je to len, že antibiotiká budeme užívať „pre istotu.“

Jarmila Chudíková: Je dôležité odhadnúť mieru, kedy áno a kedy je to len, že antibiotiká budeme užívať „pre istotu.“ Počet fotiek v galérii: 1

Pacienti sa často delia na dve skupiny – na tých, ktorí sa utiekajú k bylinkám, homeopatii a k inej alternatívnej medicíne a na tých, ktorí sa striktne držia medikamentóznej liečby a prírodné produkty považujú za šarlatánstvo. Jarmila Chudíková vo svojej Lekárni Iris kombinuje oba druhy liečiv a ako sama tvrdí, je len na pacientovi, ako sa rozhodne a či jej odporúčania bude dodržiavať.

Lekáreň Iris vznikla pred 2 rokmi. Čo vás inšpirovalo k otvoreniu lekárne, v ktorej pacienti nájdu okrem klasickej medikamentóznej liečby aj produkty z rôznych oblasti alternatívnej liečby?

Dlho pred vznikom lekárne Íris som pracovala v podobne zameranej lekárni. Poznanie prírodných a telu vlastných postupov používaných k navráteniu zdravia, ktoré nie sú škodlivé, ma fascinovalo. Prax ukázala, že je to najlepší prostriedok pre zdravie. V prípadoch, kde nie je možná len prírodná terapia, bola alternatíva skvelým pomocníkom pri nastavenej alopatickej liečbe. Buď ju podporovala alebo zmierňovala jej nežiadúce účinky. Táto vízia ma presvedčila, že podobné skúsenosti a poznatky treba rozvíjať a posúvať ďalej na viacerých miestach. A tak sa zrodili myšlienky vlastnej prírodnej lekárne na inom mieste. Od myšlienky k jej realizácii bol neskutočne krátky čas a o pár mesiacov sme mali lekáreň Íris otvorenú. Tu napĺňam svoje praxou overené poznatky, obohacujem ich o stále nové vnemy a úrovne poznania. Všetko to s láskou posúvam ďalej našim skvelým klientom a odmenou mi je spätná väzba od pacienta - že je mu dobre, že sa rýchlo pozviechal s choroby, že má radosť a odporúča nás ďalej.

Ručne miešané a balené čaje majú inú silu ako sáčkované na výrobnej linke.

V Iris kombinujete klasickú s alternatívnou medicínou. Podľa čoho vyberáte produkty?

Kombinujeme rôzne úrovne liečby. Klasická sa dopĺňa krásne s bylinnou, v prípade potreby s homeopatiou obzvlášť pri akútnych ochoreniach. Pri chronických sa skúsime dopátrať k podstate, príčine, ktorá danú chorobu spustila a na základe poznania podáme Bachovu kvetovú terapiu alebo homeopatiu plus podporne byliny. Vždy to záleží od spolupráce s pacientom. Tí, ktorí porozprávajú, dôverujú a povedia pravdu, sú na rýchlej ceste k uzdraveniu. Pre tých, ktorí zahmlievajú, nepovedia pravdu, trvá návrat k zdraviu oveľa dlhšie. Je to o vôli pacienta - chcem byť zdravý? Pri výbere prihliadame na jeho aktuálny individuálny stav, symptómy, pýtame sa na už zabsolvované terapie, lieky, ktoré už užíval. Na základe týchto poznatkov odporučíme jeden alebo viac produktov, odporučíme úpravu stravy, ktorá je veľmi dôležitá a často krát aj na nutnosť upraviť životný štýl. Vysvetlíme princíp pôsobenia liekov v tele, upozorníme na možné limity, obmedzenia a informujeme o výsledku ako by mal vyzerať. Samotné rozhodnutie, do čoho sa pacient pustí a bude užívať, je na ňom.

Predpokladám, že vznik lekárne súvisel s vašou osobnou skúsenosťou s alternatívnou medicínou, je to tak?

Áno, moja skúsenosť s alternatívnou liečbou bola nielen cez prácu a prax, ale skúsila som aj na vlastnej koži, úžasné účinky homeopatie. Zázračné uzdravenie z niekoľko mesiacov trvajúceho lumbaga, ktoré nereagovalo na žiadnu z klasických terapií: medikamentóznu, rehabilitačnú.

Mám pocit, že ľudia sú rozdelení na dve skupiny - tí, ktorí dôverujú výhradne bylinkám, homeopatii a inej alternatíve, v opozícii stoja tí, čo ju zatracujú. Aký na to máte názor?

Môj názor je, že každý má svoj názor a svoju slobodnú voľbu. Je na ňom, čomu uverí, pre čo sa rozhodne. Nikoho neposudzujem, ale som za triezvu zlatú strednú cestu. Keď príde choroba a bylinné „antibiotiká“ nezaberajú, tak sa nasadia chemické, niekedy zachraňujú život. Je len dôležité odhadnúť mieru, kedy áno a kedy je to len, že dáme antibiotiká pre istou alebo na preliečenie.

Kombinujeme rôzne úrovne liečby. Klasická sa dopĺňa krásne s bylinnou, v prípade potreby s homeopatiou obzvlášť pri akútnych ochoreniach. Pri chronických sa skúsime dopátrať k podstate, príčine, ktorá danú chorobu spustila a na základe poznania podáme Bachovu kvetovú terapiu alebo homeopatiu plus podporne byliny. Vždy to záleží od spolupráce s pacientom.

Samotná homeopatia - vznikajú kampane proti jej účinkom. Že je to placebo, klamstvo. Prečo?

Homeopatia je stáročiami overená alternatívna terapia. Dobre indikované homeopatikum zaberá rýchlo a 100%. Podobné lieči podobné, je potrebný presný popis príznakov tela aj mysle. V prípade, že homeopatická liečba trvá dlho, je možné, že nám klient nepovedal pravdu, že zahmlieva a potom príde k názoru, že to nefunguje. Je pravda, že momentálne s dostupnými metódami nie je homeopatia merateľná, ale myslím si, že časom vynájdu vedci prístroj, ktorý bude vedieť homeopatickú liečbu kvantifikovať. Je to však náročné, jedná sa o informačnú liečbu.

Pamätáte si na nejaký zaujímavý príbeh z vašej praxe? Kedy pomohli práve prírodné produkty?

Veľmi často sa stretávam v praxi u malých detí s premnoženými streptokokmi, stafylokokmi, moraxelami. Lekári dávajú antbiotiká jedno za druhým aj deťom, ktoré nemajú problémy (zelený sopel, kašeľ). Máme overenú kombináciu bylín a homeopatických liekov, ktoré preukázateľne pomáhajú k navráteniu bakteriálnej rovnováhy v tele. Nemenej dôležité ako terapia je aj úprava stravy (vylúčenie kravského mlieka, bielej múky a rafinovaného cukru), pridanie probiotík (kľudne prírodných ako je kyslá kapusta). Rovnako je to aj s liečbou vysokého ASLO.

Každá zo zamestkankýn Lekárne Iris sa intenzívnejšie venuje jednej z alternatívnych metód liečenia.

A čo lekári – máte pocit, že sú odporcami alternatívnej liečby?

Sú lekári a lekári. Jedni zatracujú, druhí sa nevyjadrujú, tretí odporúčajú a kombinujú...

Ktoré sú podľa Vás top produkty, ktoré užívate pravidelne, respektíve, ktoré sú najpredávanejšie? Po čom je najväčší dopyt?

U nás sa najviac predávajú Schusslerové minerály, ktoré si sami vyrábame, bylinné čaje tiež našej výroby, bylinné tinktúry a veľmi je obľúbená tradičná čínska medicína, homeopatia, Bachovky. Ručná príprava liečivých prípravkov je obohatená o energiu manuálnej práce, o zámer správneho liečenia pre konkrétneho človeka, je to prídavná hodnota. Čaj, ktorý pre vás namieša človek s láskou a rovnaký čaj namiešaný strojom, na sáčkovaný na výrobnej linke, zabalený a cez X prepravcov dopravený k vám - sú to iné energie.

Vaša lekáreň poskytuje nielen produkty, ale aj rady týkajúce sa rôznych alternatívnych smerov...

V našej lekárni máme všetci široký záber. Základné, ale dostatočne hlboké poznatky pre odborné poradenstvo, musí mať každý. Áno, máme každý svoju srdcovú záležitosť, ktorej sa venujeme viac a vzdelávame sa v tej oblasti nad rámec základov. U mňa je to homeopatia, aromaterapia, Aura Soma a kolegyňa sa zamilovala do tradičnej čínskej medicíny.

Musíte sa v rámci svojej profesii, podobne ako lekári, celoživotne vzdelávať? Robíte si školenia, kurzy, navštevujete workshopy?

Áno, v rámci našej praxe máme zákonnú povinnosť vzdelávať sa v oblastiach klasickej farmácie a klasických prístupov k zdraviu a chorobe. Okrem týchto však chodíme na školenia rozvíjajúce naše poznatky na témy aromaterapia, homeopatia, tradičná čínska medicína, zdravé stravovanie... Na témy, ktoré máme hlboko spracované, robíme aj malé workshopy, na ktorých posúvame informácie a ukazujeme ich praktické využitie v bežnom živote. Tak raz do mesiaca sa stretneme s 10-15 ľudí ochotných tvoriť svoj život, miešame si voňavé oleje, rozprávame o tom ako na nás pôsobia ročné obdobia, akú stravu počas nich konzumovať, ako si pomôcť, keď nás obchádza smútok, melanchólia, trápia nás deti a aj to, čo je dobré pre naše neposedné ratolesti a ich choroby.

Foto: archiv J. Chudíková

 

Podobné články

O tebe

Jana Jurčenko: Nebolo dňa, aby som módu neriešila

Zdroj: redakcia

Jana Jurčenko získala pred sviatkami Oscara za módu. Osobne si ho prevzala počas slávnostného galave...

O tebe

Cutman Matúš Dudo: Vždy ma lákalo pomáhať ľuďom

Zdroj: Matus Dudo

Boli ste už na nejakom profesionálnom fighterskom galavečeri? Ak áno, určite ste si všimli, že okrem...